• Pregleda: 10946

Savez bačkih Bunjevaca deo vladajuće koalicije

Uoči sutrašnje konstitutivne sednice Skupštine grada, Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca na današnjoj konferenciji za medije potvrdio je predizborne najave o podršci ove stranke SNS-u i SVM-u, odnosno da će u gradu biti deo vladajuće koalicije.
Savez bačkih Bunjevaca deo vladajuće koalicije

Bajić je istakao da će se ova stranka zalagati za isti položaj sa drugim nacionalnim manjinama, koje Bunjevci još uvek nisu dostigli. Na današnjoj konferenciji iznete su i ozbiljne optužbe na račun predsednika Bunjevačke matice, Ivana Sedlaka. Savez bačkih Bunjevaca tvrdi da je Sedlak pravio listu suprotnu njihovoj kao i da je podržao listu Vojvođanske tolerancije, te da je on glavni krivac što je ova stranka osvojila jedan mandat umesto dva. Odgovarajući na optužbe, Ivan Sedlak je rekao da Matica nije nikoga podržala, te da Bajić uvek pronalazi razloge za sopstvene neuspehe u nekom drugom.

U Subotici deo vladajuće koalicije, a u Pokrajini podrška. U ime Bunjevaca, SBB će se zalagati za ravnopravan status njihove manjine sa drugima, jer još uvek taj status nije dostignut.

„Ne tražimo funkcije, to nama nije cilj. Cilj nam je da u lokalnom okviru, a to smo izneli i u predizbornoj kampanji, da bunjevačka nacionalna zajednica dobije status ravnopravnosti, da se tako izrazim, sa svim drugim nacionalnim zajednicama u Subotici kao višenacionalnoj sredini i da kroz taj okvir na isti način i pod istim uslovima, kao i srazmerno sa istim pravima ostvarujemo sve ono što u gradu u kom živimo nama pripada“ poručuje Mirko Bajić.

Na današnjoj konferenciji, Bajić je istakao da ne podržavaju svi politiku Saveza bačkih Bunjevaca, te da je predsednik Bunjevačke matice Ivan Sedlak  to i javno rekao, a da se oni javno ograđuju od svega što Sedlak radi. Time što je Sedlak podržao Vojvođansku toleranciju, kako tvrdi Bajić, izmakao im je jedan mandat za i to za 30 glasova.

„Izgubili smo mogućnost, odnosno polovinu prava koja nam slede iz zakona da možemo imati ljude iz Bunjevačke nacionalne zajednice u strukturama vlasti, u odborima, u komisijama, gde je to jako važno. Zašto smo to izgubili? Zato što je neko pravio listu suprotnu politici Saveza bačkih Bunjevaca, samim tim i suprotnu politici Srpske napredne stranke. Neko ko je izašao i dao podršku Vojvođanskoj toleranciji“ objašnjava predsednika Saveza bačkih Bunjevaca.

Sedlak s druge strane poručuje da SBB pogleda koliko Bunjevaca ima pravo glasa, a koliko je glasova ova stranka osvojila.

„Jedan mandat koliko je dobio Mirko Bajić, toliko verovatno sada i vredi. A zna se zbog čega je dobio samo jedan mandat. Dobio je zbog svoje politike, kojom svađa narod, vređa, ponižava i bavi se raznoraznim vrstama podmetanja. Promenio je veliki broj stranaka, koji je profesionalni Bunjevac i zarađuje na bunjevštini“ odogovara Sedlak.

Bajić optužuje Sedlaka i da otima Bunjevačku maticu od Bunjevaca i pretvara je u privatnu tvorevinu koju uvlači pod hrvatski korpus, dok Sedlak ne vidi ništa sporno u tome što oni kao kulturno udruženje sarađuju sa svim drugim kulturnim udruženjima, pa i hrvatskim, a da je čitava hajka protiv njega zapravo zbog imovine Matice, koju žele da reosnuju pod okriljem Saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

28
bunjevac Odgovori
Mirko Bajić laže.
Bunjevac 100% Odgovori
Bunjevci moraju da se ratosiljaju [*...*] Sedlaka.Podilazio je ligasima,zutima sns-u a sada srparatistima iz vojvodanske partije i da ne zaboravim suruje sa Hrvatima.Sedlak odlazi iz bunjevackog korpusa! Sbb uz svoj narod uvek i kada je tesko!
ffilozoff Odgovori
Ovaj je ZLO ZLA
Lalo Odgovori
Bla bla bla bla .... kraj saopstenja !!
panonski čamac Odgovori
Teško Bunjevcima sa ovakvim ljudima.
Jedino što je ovde Bunjevačko je možda ime, sve ostalo je propalitet.
dim Odgovori
Mirko Bajić je pravi čovik u pogrešno vrime.Naime,tavani su ometeni prije 60 godina,a štafeta se ne nosi već 30 godina.A ovaj mladić pored Bajića je u Šešeljevoj "Velikoj Srbiji" dao intervju da Bunjevci nisu Hrvati kako se šešeljevci nebi pridomislili.[*...*]
istina Odgovori
Mirko govori ISTINU!sedlak je zlo za Bunjevce!
loki38 Odgovori
za ove kvzi bunjevce ntkad nebi glasao iako su i mojz pteci bunjevci ikotic bundic i radasic) a ovo u njiva doba nije bio obicaj da jedan drugoga tako omalovaza-nijednom nebi dao pravo( ali ko me slusa) kad je takav "njihov cud)
bajica triba poznavati narocito u prethodnim decenijama a sedlaka jos od prije.........
sta da se kaze ????
Alvatna Odgovori
Da nije Mirka i njegovih, sns nebi ni pobedila. Zamislite kaka je to snaga za mlacenje prazne slame i
dobijanje friskih novaca, a najvise za one koji nam godinama mlate i palumude. Vidi se po lajkovima
koliko vam nas narod viruje, svega 2 "za"i 23 "protiv", u 18,30h.
Oko sokolovo Odgovori
Poznajem mnogo njih iz raznih bunjevačkih institucija. Po meni jedino Nikola Babić zaista radi za Bunjevce a ne za sebe (iz koristi) kao i malobrojni koji ga podržavaju ali je marginalizovan od (alave) većine.
albe Odgovori
Ljudi,maknite već jednom ovog Bajića s javne političke scene,štaviše,šutnite ga u guzicu,statističkim istraživanjima je dokazano da je njegovo javno delovanje i prisutnost u medijima povezana s velikom učestalošću hroničnog trovanja zdrave pameti.
Ovaj čovek na Subotičane deluje kao osiromašeni uranijum samo u psihičkom smislu.
Alvatna Odgovori
Samo ostro ko nece da slusa. Svi moraju,pa i vece stranke da uvazavaju stavove SBB,najjace partije
u ovom regionu.
Albe Odgovori
Nedaj se vojvodo.
Roki Odgovori
Labane, gde ti je Evetović? Pusti ga da počisti ove nazovi Bunjevce! Njemu ne smeju ovi pajaci ni u oči da pogledaju!
earthworker Odgovori
rugala se sova sjenici...
earthworker Odgovori
da ima veliku glavu.
Bunjevac 100% Odgovori
dim-Seselj je bio i ostao veliki prijatelj Bunjevaca.Nijedan Bunjevac ga se nije plasio,a i sto bi.No ovi sto mrze drzavu u kojoj zive i treba da ga se plase.Cim du trma Bunjevci ili Drbi netolerantni da nekazem goru rec se javljaju.Puknite od muke i komentarisite Hrvaye koji Madarima i zutima iz guzice nisu izlazili decenijama.
Endre Odgovori
Bajić je antipatičan, a Ivan Sedlak (bivši JUL-ov ministrar) je sve, samo ne pošten.
N Odgovori
"Bojim" se za Bajica BB da li ce izdrzati do penzije,siromah,jer ako ovako dalje nastavi da napreduje unazad,sada vec sa sa jednim mestom u ovom "realnom" parlamentu,tesko.
Cudo jedno,kako narod sporo sudi ovakvim ljudima.
Salas Odgovori
@Roki Evetovic, ritko inteligentan deran, hahaha
Safet Odgovori
Bunjevci i srbi uvek bili braca <3 do pobede!
Samo da vise ne gledamo madjare i hrvate na vlasti jer su nam upropastili subaju.
lolo Odgovori
Sramota je da Vaša stranka sadrži rič "Bunjevačka", jer to zacigurno nije! Prija bi odgovaralo:" savez bačkih [*...*] (profitera)"
Da je imalo pameti ,shvatili bi da politika Vojvođanske alternative i politika Bunjevaca, a nikako SNS
Bunyevacz Odgovori
Niko nije ni sumnjo da ces biti u vlasti.
Al zato i znamo da su mnogi Srbi po partijskom nalogu glasali za SBB, tako da realno ovaj čovik i nema puno bunjevački glasova
boa Odgovori
Ajde pljuvači i mrzitelji izbacite tu energiju na protestima u kroatiji, tamo ste potrebniji.
Suboticanin Odgovori
FUJJJJJ!!!!
Safet Odgovori
Moz3te sa samo sagnut nasem mirku hehe on je uvlasti a vi ste u masti hehehe
veliki strucnjak Odgovori
E ti si falio i cirkus moze da pocne....
stipan Odgovori
Ljudi!
Ma kakav Savez BB. U pitanju je jedan lik [*...*]koji se bori samo za sebe i svoja primanja iz budžeta, a boli ga peta za Bunjevce.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.