Komentara: 28
Pregleda: 11711

Savez bačkih Bunjevaca deo vladajuće koalicije

01.06.2016. u 17:00h
Izvor: TV Subotica
Uoči sutrašnje konstitutivne sednice Skupštine grada, Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca na današnjoj konferenciji za medije potvrdio je predizborne najave o podršci ove stranke SNS-u i SVM-u, odnosno da će u gradu biti deo vladajuće koalicije.
Savez bačkih Bunjevaca deo vladajuće koalicije

Bajić je istakao da će se ova stranka zalagati za isti položaj sa drugim nacionalnim manjinama, koje Bunjevci još uvek nisu dostigli. Na današnjoj konferenciji iznete su i ozbiljne optužbe na račun predsednika Bunjevačke matice, Ivana Sedlaka. Savez bačkih Bunjevaca tvrdi da je Sedlak pravio listu suprotnu njihovoj kao i da je podržao listu Vojvođanske tolerancije, te da je on glavni krivac što je ova stranka osvojila jedan mandat umesto dva. Odgovarajući na optužbe, Ivan Sedlak je rekao da Matica nije nikoga podržala, te da Bajić uvek pronalazi razloge za sopstvene neuspehe u nekom drugom.

U Subotici deo vladajuće koalicije, a u Pokrajini podrška. U ime Bunjevaca, SBB će se zalagati za ravnopravan status njihove manjine sa drugima, jer još uvek taj status nije dostignut.

„Ne tražimo funkcije, to nama nije cilj. Cilj nam je da u lokalnom okviru, a to smo izneli i u predizbornoj kampanji, da bunjevačka nacionalna zajednica dobije status ravnopravnosti, da se tako izrazim, sa svim drugim nacionalnim zajednicama u Subotici kao višenacionalnoj sredini i da kroz taj okvir na isti način i pod istim uslovima, kao i srazmerno sa istim pravima ostvarujemo sve ono što u gradu u kom živimo nama pripada“ poručuje Mirko Bajić.

Na današnjoj konferenciji, Bajić je istakao da ne podržavaju svi politiku Saveza bačkih Bunjevaca, te da je predsednik Bunjevačke matice Ivan Sedlak  to i javno rekao, a da se oni javno ograđuju od svega što Sedlak radi. Time što je Sedlak podržao Vojvođansku toleranciju, kako tvrdi Bajić, izmakao im je jedan mandat za i to za 30 glasova.

„Izgubili smo mogućnost, odnosno polovinu prava koja nam slede iz zakona da možemo imati ljude iz Bunjevačke nacionalne zajednice u strukturama vlasti, u odborima, u komisijama, gde je to jako važno. Zašto smo to izgubili? Zato što je neko pravio listu suprotnu politici Saveza bačkih Bunjevaca, samim tim i suprotnu politici Srpske napredne stranke. Neko ko je izašao i dao podršku Vojvođanskoj toleranciji“ objašnjava predsednika Saveza bačkih Bunjevaca.

Sedlak s druge strane poručuje da SBB pogleda koliko Bunjevaca ima pravo glasa, a koliko je glasova ova stranka osvojila.

„Jedan mandat koliko je dobio Mirko Bajić, toliko verovatno sada i vredi. A zna se zbog čega je dobio samo jedan mandat. Dobio je zbog svoje politike, kojom svađa narod, vređa, ponižava i bavi se raznoraznim vrstama podmetanja. Promenio je veliki broj stranaka, koji je profesionalni Bunjevac i zarađuje na bunjevštini“ odogovara Sedlak.

Bajić optužuje Sedlaka i da otima Bunjevačku maticu od Bunjevaca i pretvara je u privatnu tvorevinu koju uvlači pod hrvatski korpus, dok Sedlak ne vidi ništa sporno u tome što oni kao kulturno udruženje sarađuju sa svim drugim kulturnim udruženjima, pa i hrvatskim, a da je čitava hajka protiv njega zapravo zbog imovine Matice, koju žele da reosnuju pod okriljem Saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 28
Pregleda: 11711
Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

bunjevci u subotici

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.