Komentara: 14
Pregleda: 4851

Saveti dežurne službe za korisnike "Subotičke toplane"

11.12.2017. u 13:26h
Izvor: Subotičke novine
Početak grejne sezone u Subotici protiče dosta mimo. Ranije je bilo i do 300 pritužbi na rad "Subotičke toplane" u Kancelariji zaštitnika građana, a ove godine svega dve. U starim stanovima, gde preko 40 odsto toplote "pobegne" kroz zidove i prozore, potrošači se najviše žale da im je hladno, dok oni koji su na vreme svoju unutrašnju toplotnu instalaciju pripremili pre grejne sezone, sada nemaju nikakvih problema.
Saveti dežurne službe za korisnike "Subotičke toplane"

U Dispečerskoj službi Toplane, četa mala, ali odabrana: Tihomir Jegić, poslovođa, Elemer Priboj, Željko Tomić, Damir Štefanek i Igor Ratković, dežurni monteri centralnog grejanja i Željko Gojković, radnik kraj dežurnog telefona za prijavu kvara 548 383. Pošto je ekipa Novih subotičkih novina došla na razgovor, zazvonio je dežurni telefon.

- Alo Toplana! Izvolite. Ovde Radmilo Popović, iz zgrade Antuna Aškerca 41. Imam problem, jedan mi radijator radi, a drugi ne greje. Da li ste otvorili ventil kod tog radijatora što ne greje? Jesam! To je neka greška u vašoj toplovodnoj instalaciji u stanu, a nije naša, ali ćemo ipak poslati našu ekipu da vide u čemu je problem - pošto je završen razgovor, dežurna služba na komandnoj tabli upisuje adresu Antuna Aškerca 41 i na ekranu se pokazuje kompletna slika stanja grejanja u ovoj zgradi.

- Evo vidite - objašnjava Milan Rukavina, koji kontroliše grejanje u celom gradu preko jednog velikog ekrana - Da ima nekog kvara u podstanici u zgradi Antuna Aškerca, ovaj računar bi odmah reagovao. Napolju je 1 stepen, podstanica u zgradi prima zagrejanu vodu od 40 stepeni, dovoljnu da u stanovima bude 20 stepeni. Ljudi najčešće greše što za svaki problem grejanja u stanu zovu Toplanu, koja nije nadležna za instalacije u stanu, osim ako su negde pukle cevi ili curi voda na ventilima.

Saveti dežurne službe za korisnike "Subotičke toplane"

Prošla grejna sezona i početak ove u Subotici protekle su veoma mirno. To bi se moglo zaključiti i po broju pritužbi potrošača u Kancelariji zaštitnika građana. Dok je ranije bilo i preko 300 pritužbi, ove godine stigle su samo dve. To je dosta zanemarujući broj, imajući u vidu da Toplana ima 10.550 potrošača toplotne energije.

SKIDANJE RADIJATORA - Od 10.550 korisnika toplotne energije, ove godine je 80 potrošača tražilo isključenje sa toplovoda, a znatno više se priključilo na gradsku topolovodnu mrežu. Među onima koji su se odjavili, najviše ima Subotičana koji su se odselili u inostranstvo, te su privremeno odjavili grejanje.

- Poziva na dežurni broj ima svakakvih, pravih, lažnih i zlobnih, te ovde čovek mora biti psiholog da bi razgovarao sa ljudima - priča Željko Gojković, dežurni kraj telefona, koji je 30 godina kao majstor proveo u Toplani - Dnevno imamo do 12 poziva za neki kvar, od čega se skoro 80 odsto odnosi na probleme unutrašnjih instalacija u stanovima, što je obaveza popravke potrošača, a ne Toplane. Reklamacije usled curenja vode iz unutrašnjih grejnih instalacija (grejna tela, ventili ili cevi) su za naše terenske ekipe prioritet. Ovi kvarovi imaju prednost i mogu se prijaviti u bilo koje vreme, 24 sata dnevno. Izlazimo skoro i na sve ostale pozive, jer je kod nas potrošač "uvek u pravu". Najviše ima reklamacija da radijatori slabo greju. Kad ekipa izađe na teren, vidi da je u podstanici sve u redu, da u zgradu dolazi dovoljno tople voda, ali problem je što su naše zgrade, a samim tim i stanovi građeni pre pedeset i više godina, totalno energetski neefikasni. Na Prozivci stari stanovi ili Limenke na Radijalcu troše 60 odsto više energije u odnosu na nove stanove koji imaju takozvane "termoenergetske pasoše". To je isto problem sa stanovima u potrkovlju, jer su neizolovani.

Drugi problem zbog kojeg su stanovi slabo topli je dotrajala unutrašnja instalacija grejnih tela i neipravilno rukovanje sa ventilima.

- Ima stanova u gradu gde u poslednjih pedeset godina skoro ništa nije zamenjeno na unutrašnjim instalacijama grejanja, a sve ima svoj rok trajanja - kaže Tihomir Jegić, poslovođa Dispečerske službe - Građani često zanemare prve znake "bolesti" kućnih instalacija, pa kad u grejnoj sezoni radijatori puknu, tek onda nastaju ogromni problemi. Potrošači greše i kod vazdušarenja radijatora. Čim osete da je radijator mlak, misle da iz njega treba ispustiti vazduh i da će radijator biti topliji, što je velika greška. To pred grejnu sezonu treba da urade stručna lica i ovi ventili se više ne diraju. U podstanicama postoje dopunjivači vazduha i vode koji ovaj posao automatski odrađuju. Na poslednjim spratovima može da bude problem sa većom količinom vazduha u instalacijama, ali mi na svaki poziv izlazimo i ovaj kvar otklanjamo.

Saveti dežurne službe za korisnike "Subotičke toplane"

PRVI U SRBIJI - Subotica je prvi grad u Srbiji koja ima daljinsko grejanje, gde su u preko 90 odsto stanova u gradu postavljeni kalorimetri, koji uz pomoć ugrađenih alokatora, precizno mere potrošnju toplote, slično električnom brojilu. Ovi alokatori omogućavaju i kontrolu potrošnje u stanovima.
"Subotička toplana" je izuzetak u Srbiji i po tome, što za svoju delatnost ne dobija ni dinar iz gradskog budžeta. U potpunosti je obnovila svoju toplovodnu mrežu takozvanim predizolovanim cevima i sada je drastično smanjen procenat (2%) gubitka toplotne energije u procesu isporuke.

Majstori u dežurnoj službi Toplane susreću se sa svakojakim kvarovima čiji je uzrok čista nemarnost.

- Pozvala nas je nedavno jedna gospođa jer joj je pukao radijator i ima veliku poplavu u stanu - priča Željko Gojković - Pošto su to hitni slučajevi, odemo na lice mesta i zateknemo čudan prizor. Punačka gospođa popela se na radijator, kako bi zakačila zavesu i kada je jednom nogom stala na alokator, on se odvalio. Nismo znali šta pre da radimo, da previjemo ženu koja se povredila ili da zatvaramo ventile na radijatorima. Imao sam i primer, da nas je jedan mlađi bračni par često zvao jer im curi voda iz radijatora. Videli smo da je uvek radijator bio pomeran na silu i da ventili na cevima nisu mogli izdržati. Posle čestih poziva, muž nam je priznao da oni najviše vole "ono" da rade na radijatoru. Ima dosta poziva da nas potrošači zovu, jer im se u stanu pojavila voda i misle da je iz toplovodnih cevi. Uzmemo na licu mesta vodu, odnesemo je u našu laboratoriju na ispitivanje i u preko 90 odsto slučajeva se pokaže da nije "naša" voda koja ima drugu ph vrednost u odnosu na tvrde vode iz vodoovoda.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 4851
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

gradska toplana

jkp subotička toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.