Komentara: 17
Pregleda: 3499
Foto

Savet za bezbednost saobraćaja podelio 90 autosedišta za bebe

14.07.2023. u 14:35h
Izvor: Subotica.com
Savet za bezbednost saobraćaja Grada Subotice podeli je 90 autosedišta za naše najmlađe sugrađane. Kako bi ih roditelji pravilno koristili i na taj način sigurno vozili svoje mališane, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja juče je organizovana Edukacija za pravilnu upotrebu dečjih sedišta.
Savet za bezbednost saobraćaja podelio 90 autosedišta za bebe

Inače, u protekle četiri godine,  ovo je treća edukacija o pravilnoj upotrebi dečijih sedišta a prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u periodu od 2017. do 2021. godine na teritoriji našeg grada nije bilo  poginule dece  uzrasta do 14 godina, ali je u istom tom periodu povređeno 130 lica tog uzrasta.

- Imajući u vidu ovako lošu statistiku – lošu bez obzira što nemamo poginule dece u saobraćaju , moramo je učiniti boljom. Da bismo to uradili potrebna nam je pomoć roditelja. Veliki odziv na organizovanu edukaciju jasan je signal da roditelji imaju izuzetno veliku svest o značaju korišćenja dečjeg sedišta. Isto tako, ovo je dobar signal za nas u lokalnoj samoupravi da i dalje radimo u ovom smeru, te da i ubuduće organizujemo ovakve edukacije i da i ubuduće roditeljima poklanjamo dečja sedišta – poručio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu - Svaki mladi život izgubljen u saobraćajnoj nezgodi je uludo izgubljen život, iz prostog razloga što našim ponašanjem možemo da sprečimo takve tragedije. Zato se ovakve edukacije i organizuju, da oni koji znaju utvrde svoje znanje, da ako kod nekoga postoje zablude te zablude otklonimo, a sve na korist naše dece, ali i nas samih. 

Savet za bezbednost saobraćaja podelio 90 autosedišta za bebe

Od početka godine na drumovima širom Srbije stradalo je petoro dece, ali nijedno u kolima svojih roditelja, što ranije nije bio slučaj.

- Subotica je primer dobre prakse i ovde se stvarno predano radi na povećanju bezbednosti saobraćaja. Veoma bitno je da  se dečja autosedišta koriste na odgovarajući način. Nažalost, više od 80 odsto roditelja ta sedišta ne koristi pravilno, stavljaju decu u sedišta kako ne bi bili kažnjeni. To jeste pogrešno i nije razlog zašto treba da se koristi autosedište. Ono isključivo služi da u slučaju saobraćajne nesreće može da zaštiti naše dete u automobile  - ističe Branko  Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja - Roditelji moraju da budu istrajni i ako, prilikom dužeg putovanja, dođe do negodovanja deteta, da mu objasne da je neophodno da bude vezano, a ako je potrebno i da desetak minuta zaustave automobil kako bi se dete smirilo. Kod dece treba izgraditi taj osećaj da, u cilju njihove bezbednosti, prihvate autosedište i sigurnosni pojas.  U Srbiji 71 odsto roditelja prevozi decu u dečjem autosedištu, ali to nije dovoljno. Aktivnost poput ove koju sprovodi Grad Subotica doprinosi da naši najmlađi budu što bezbedniji u saobraćaju.

Savet za bezbednost saobraćaja podelio 90 autosedišta za bebe

Auto sedišta koja su dobili za poklon od Grada Subotice roditeljima veoma znače, a dragocena im je i obuka o korišćenju.

- Kasija ima pet meseci, ali imam dvoje starije dece koja takođe sede u sedištima i do sada nam niko nije objanio kako se ona korste. Sve što smo radili videli smo na internetu, a to svakako nije dovoljno a često ni baš precizno. Zaista mi je drago što se ovako nešto organizuje, ovo znanje nam je dragoceno – iskreno će majka Adrijana Stantić.

Savet za bezbednost saobraćaja podelio 90 autosedišta za bebe

Izvor: Subotica.com
Edukacija o pravilnoj upotrebi dečjih sedišta u saobraćaju Edukacija o pravilnoj upotrebi dečjih sedišta u saobraćaju Edukacija o pravilnoj upotrebi dečjih sedišta u saobraćaju Edukacija o pravilnoj upotrebi dečjih sedišta u saobraćaju Edukacija o pravilnoj upotrebi dečjih sedišta u saobraćaju Edukacija o pravilnoj upotrebi dečjih sedišta u saobraćaju Edukacija o pravilnoj upotrebi dečjih sedišta u saobraćaju Edukacija o pravilnoj upotrebi dečjih sedišta u saobraćaju
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 3 nedelje
Komentara: 17
Pregleda: 3499
Povezane teme

gradski savet za bezbednost u saobraćaju

srđan samardžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.