• Pregleda: 2051

Sastanak predstavnika manjinskih zajednica Srbije i Mađarske

U Domu Mađara danas je održan sastanak između predstavnika Mađarskog nacionalnog saveta i Samouprave Srba u Mađarskoj, na kome je bilo reči unapređenju položaja manjina sa obe strane granice.
Foto: YuEco
Sastanak predstavnika manjinskih zajednica Srbije i Mađarske

Otvorenih pitanja između dve susedne zemlje nema, ali kako je rečeno, postoji prostor da se unaprede manjinska prava iz oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma.

- Ne mogu reći da su gosti iz Mađarske gosti, jer su oni svoj na svome. Zahvaljujem Vladi Mađarske, koja  je dalaogromna novčana sredstva za osnaživanje srpske zajednice, koja su usmerena obnavljanje srpskih institucija, kao što su Gimnazija i vrtić u Segedinu. Međutim, uvek postoji prostor da se odnosi unaprede, te smo razgovarali o modernizaciji Srpskih nedeljnih novina, promeni termina emitovanja emisija na srpskom jeziku na mađarskoj nacionalnoj televiziji, kao i o izmeni granica okruga u Srbiji i polaganjima prijemnih ispita na mađarskom jeziku na nekim fakultetima novosadskog univerziteta – ističe Nenad Ivanišević, kopresedavajući Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske, koja se prošle godine aktivirala posle petogodišnje pauze. - Bitno je da smo odblokirali rad komisije i da ćemo u drugoj polovini godine imati sastanak na kome ćemo čuti konkretne predloge obe zajednice.

Odnosi Srbije i Mađarske su na istorijskom maksimumu, a njih nije uspela da poljulja ni migrantska kriza, o kojoj dve zemlje imaju različite stavove.

- Važno je da se ti odnosi sačuvaju, i mada to zvuči lako, nekada to uopšte nije tako. Najveći benefitari dobrih odnosa su manjinske zajednice u obe države, koje imaju složeni identitet, jer nacionalno pripadaju državi u kojoj žive, ali je važno da se ni Mađari u Srbiji, ni Srbi u Mađarskoj ne smatraju faktorom destabilizacije, već punopravnim građanima – smatra Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske skupštine. - Pamtim vremena kada nije bilo tako, zato i cenim sadašnju situaciju. Od posebnog značaja za nas je što smo, putem SVM-a, deo parlamentarne većine jer to daje šansu da za stolom tražimo rešenja za sva pitanja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Daddy Odgovori
Cestitke! Bravo!

Ne zelim kvarit nesto lepo nego samo da pozdravim Bunjevce u Madjarskoj!

Kad smo mi na redu?
Šime Odgovori
Ma bitno da je komisija odblokirana. Znači, može da se sastanči i uzimaju dnevnice i putni troškovi.
pista Odgovori
Nadam se da je domacin preneo iskustva gostima kako treba doci i oprati pare koje MNS dobija ....http://pretraga.apr.gov.rs/FoundationAndEndowmentWebSearch/FAEEstablishers.aspx?beid=5759261&type=&rnd=CFD1440B45A205B6E4B3EB79D2B20B478658A4CD
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.