Komentara: 24
Pregleda: 2638

Sastanak inicijativnog odbora petnaest hrvatskih udruženja

30.06.2014. u 18:21h > 02.07.2014. u 16:34h
Izvor: RTV Yueco
U prostorijama HKC „Bunjevačko kolo“ u Subotici održan je sastanak inicijativnog odbora petnaest hrvatskih udruženja s ciljem zajedničkog izlaska na izbore za HNV koji će biti održani u oktobru ove godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici hrvatskih udruženja iz cele Srbije. Predstavnici su govorili su o trenutnom stanju u hrvatskoj zajednici u Vojvodini i Srbiji, ističući pojedine goruće probleme zajednice.
Sastanak inicijativnog odbora petnaest hrvatskih udruženja

Učesnici su kao najveći problem istakli nejedinstvo stavova oko izlaska na izbore relevantnih organizacija bez obzira na kom polju deluju jer se u ovom mandatu pokazano da je stvorena vrlo loša klima u delovanju HNV-a , koja je diktirana od jedne političke stranke, koja je uzurpirala svu vlast u hrvatskim institucijama sa sedištem u Subotici a posebno u HNV-u.

Iz tog razloga, što je i zakonodavac primetio, na sledećim izborima za nacionalne savete manjinskih zajednica posebno će se voditi računa da se izbori „departiziraju“ i da se čitavo funkcioniranje nacionalnih saveta depolitizira.

Donet je jedinstven stav da se animiraju svi Hrvati u Republici Srbiji bez obzira gdje su nastanjeni i da se ravnopravno uključe u izbore i da u HNV-u budu ljudi koji će imati potpuno poverenje zajednice. Rečeno je također da HNV treba jednako brinuti o svima, a ne samo o političkim istomišljenicima, stoji, izmedju ostalog u saopštenju koje nam je prosledjeno od strane Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo.

Konstatovano je da pored Makedonske manjinske zajednice u Srbiji i Hrvati nemamju dovoljan broju upisanih građana hrvatske nacionalnosti u Poseban birački spisak hrvatske manjinske zajednice, te se upućuje apel da se sva udruženja i organizacije koje okupljaju Hrvate aktivno uključe u akciju upisa u taj Poseban birački spisak. Smatramo da su neposredni izbori za većnike HNV-a jedini pravi izraz volje svih građana. Sadašnji tzv. elektorski izbori su posredni i nedovoljno demokratski. Okupljena udruženja će u novom sazivu HNV-a isključivo delovati u interesu svih Hrvata i konačno objediniti hrvatsku manjinsku zajednicu u krovnoj instituciji u oblastima obrazovanja, kulture, informiranja i upotrebe hrvatskoj jezika Hrvatskog nacionalnog vijeća.

U ime Inicijativnog odbora:

• HKPD „Matija Gubec“, Ruma
• HKUD „Ravnica“, Hrtkovci
• HKUPD „Stanislav Preprek“, Novi Sad
• HKUD „Sveta Barbara“, Vrdnik
• HKC „Novi Sad“, Novi Sad
• HKUD „Vladimir Nazor“, Sombor
• KPZH „Šokadija“, Sonta
• HKUD „Lemeš“, Svetozar Miletić
• HKPU „Zora“, Vajska
• HKUPD „Matoš“, Plavna *
• „Klub prijateljstva tri naroda“, Subotica
• Udruga „Hrvatska nezavisna lista“, Subotica
• Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“, Subotica
• UBH „Dužijanca“, Subotica
• HKC „Bunjevačko kolo“, Subotica

HKUPD „Matoš“, Plavna demantuje učešće i podršku inicijativi

Povodom saopštenja inicijativnog odbora „Zajedničke liste hrvatskih udruga“ za izbore za HNV 2014. našoj redakciji obratili su se zastupnici HKUPD „Matoš“, Plavna koji su demantovali svoje učešće i podršku, a demanti prenosimo u celosti.

"Nije nam namjera ulaziti u bit rasprave i zaključke s tog skupa, nego moramo opovrgnuti da je itko iz HKUPD-a "Matoš" Plavna nazočio tom sastanku, iako nas je g. Mato Matarić telefonom pozvao da na njemu prisustvujemo.

Ujedno moramo naglasiti, da smo mi u Plavni bili maksimalno uključeni u akciju upisa u Poseban popis birača onda kada je to trebalo, a nakon toga upućivali smo osobe koje su u međuvremenu postajale punoljetne da to isto učine.

O našem stavu za sada nema potrebe da se izjašnjavamo, ali ne želimo biti uvršteni u tih 15 udruga, jer tamo nismo bili pa je to pogrešna informacija. Za vrijeme toga sastanka vodstvo "Matoša" je bilo uključeno u jednu drugu aktivnost u Baču, gdje je započela V. likovna kolonija Vajska-Bač 2014. te nismo ni fizički mogli biti u isto vrijeme na dva mjesta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 2638
Povezane teme

bunjevačko kolo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.