• Pregleda: 2336

Sastanak inicijativnog odbora petnaest hrvatskih udruženja

U prostorijama HKC „Bunjevačko kolo“ u Subotici održan je sastanak inicijativnog odbora petnaest hrvatskih udruženja s ciljem zajedničkog izlaska na izbore za HNV koji će biti održani u oktobru ove godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici hrvatskih udruženja iz cele Srbije. Predstavnici su govorili su o trenutnom stanju u hrvatskoj zajednici u Vojvodini i Srbiji, ističući pojedine goruće probleme zajednice.
Sastanak inicijativnog odbora petnaest hrvatskih udruženja

Učesnici su kao najveći problem istakli nejedinstvo stavova oko izlaska na izbore relevantnih organizacija bez obzira na kom polju deluju jer se u ovom mandatu pokazano da je stvorena vrlo loša klima u delovanju HNV-a , koja je diktirana od jedne političke stranke, koja je uzurpirala svu vlast u hrvatskim institucijama sa sedištem u Subotici a posebno u HNV-u.

Iz tog razloga, što je i zakonodavac primetio, na sledećim izborima za nacionalne savete manjinskih zajednica posebno će se voditi računa da se izbori „departiziraju“ i da se čitavo funkcioniranje nacionalnih saveta depolitizira.

Donet je jedinstven stav da se animiraju svi Hrvati u Republici Srbiji bez obzira gdje su nastanjeni i da se ravnopravno uključe u izbore i da u HNV-u budu ljudi koji će imati potpuno poverenje zajednice. Rečeno je također da HNV treba jednako brinuti o svima, a ne samo o političkim istomišljenicima, stoji, izmedju ostalog u saopštenju koje nam je prosledjeno od strane Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo.

Konstatovano je da pored Makedonske manjinske zajednice u Srbiji i Hrvati nemamju dovoljan broju upisanih građana hrvatske nacionalnosti u Poseban birački spisak hrvatske manjinske zajednice, te se upućuje apel da se sva udruženja i organizacije koje okupljaju Hrvate aktivno uključe u akciju upisa u taj Poseban birački spisak. Smatramo da su neposredni izbori za većnike HNV-a jedini pravi izraz volje svih građana. Sadašnji tzv. elektorski izbori su posredni i nedovoljno demokratski. Okupljena udruženja će u novom sazivu HNV-a isključivo delovati u interesu svih Hrvata i konačno objediniti hrvatsku manjinsku zajednicu u krovnoj instituciji u oblastima obrazovanja, kulture, informiranja i upotrebe hrvatskoj jezika Hrvatskog nacionalnog vijeća.

U ime Inicijativnog odbora:

• HKPD „Matija Gubec“, Ruma
• HKUD „Ravnica“, Hrtkovci
• HKUPD „Stanislav Preprek“, Novi Sad
• HKUD „Sveta Barbara“, Vrdnik
• HKC „Novi Sad“, Novi Sad
• HKUD „Vladimir Nazor“, Sombor
• KPZH „Šokadija“, Sonta
• HKUD „Lemeš“, Svetozar Miletić
• HKPU „Zora“, Vajska
• HKUPD „Matoš“, Plavna *
• „Klub prijateljstva tri naroda“, Subotica
• Udruga „Hrvatska nezavisna lista“, Subotica
• Katoličko društvo za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“, Subotica
• UBH „Dužijanca“, Subotica
• HKC „Bunjevačko kolo“, Subotica

HKUPD „Matoš“, Plavna demantuje učešće i podršku inicijativi

Povodom saopštenja inicijativnog odbora „Zajedničke liste hrvatskih udruga“ za izbore za HNV 2014. našoj redakciji obratili su se zastupnici HKUPD „Matoš“, Plavna koji su demantovali svoje učešće i podršku, a demanti prenosimo u celosti.

"Nije nam namjera ulaziti u bit rasprave i zaključke s tog skupa, nego moramo opovrgnuti da je itko iz HKUPD-a "Matoš" Plavna nazočio tom sastanku, iako nas je g. Mato Matarić telefonom pozvao da na njemu prisustvujemo.

Ujedno moramo naglasiti, da smo mi u Plavni bili maksimalno uključeni u akciju upisa u Poseban popis birača onda kada je to trebalo, a nakon toga upućivali smo osobe koje su u međuvremenu postajale punoljetne da to isto učine.

O našem stavu za sada nema potrebe da se izjašnjavamo, ali ne želimo biti uvršteni u tih 15 udruga, jer tamo nismo bili pa je to pogrešna informacija. Za vrijeme toga sastanka vodstvo "Matoša" je bilo uključeno u jednu drugu aktivnost u Baču, gdje je započela V. likovna kolonija Vajska-Bač 2014. te nismo ni fizički mogli biti u isto vrijeme na dva mjesta.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

24
VILA SA VELEBITA Odgovori
mora nam biti interes hrvatskog naroda u vijvodina a ne lični interesi pojedinaca i zato se to mora menjati
cule Odgovori
Svi Bunjevci ili Hrvati nemojte zaboraviti sta su vam uradili Pokornic Babic i Bajic govoreci u ime karijere da Bunjevci nisu Hrvati
Nemojte im to nikada zaboraviti sto su razdelili ovaj isti narod
Ali...Bog sve to vidi
Bunjevac Hrvat i Katolik je kao Sveto Trojstvo jedno isto telo
ZBOGOM od Bunjevca koji se ne stidi svog Hrvatskog porekla u Srbiji
Bunjevac Odgovori
A što se ne bi vratili vašim/našim istinskim bunjevačkim korenima?
Izrode roda svoga niko nevoli,jer ovde u NAŠOJ BAČKOJ su živeli Bunjevci a ne Hrvati!
Nek se znade da Bunjevac živi!!!!!!
Gaga Odgovori
@Bunjevac
Možda je opet izašlo kako saopštenje KNOJa da nas pišu ko hrvate, ko zna?
Stipan Odgovori
Celjadi ,ode se neki ponasaju ko oni sa juga ,gde su to su.E da vam kazem jedu ali onako istinsku brez uvrtanja i ulizivanja , MI smo Backi
boa Odgovori
Cule se dobro pripremio za svetsko prvenstvo u lupanju gluposti, pošto mu već lopta ne ide...nadamo se da neće dugo biti u formi, za opšte a i njegovo dobro :)))
Jolan Odgovori
Samo slepci ne vide da je veštačku podelu hrvatske nacije napravila Srbija zbog svojih političkih interesa."Bunjevci kao nacija" su čisti politikantski proizvod srpskih(kvazi)akademskih krugova odakle je uzet za političku upotrebu.Interesantno je da je isti pokušaj bio i sa Šokcima,ali tamo je stvar "pročitana" pa nije uspela zato što su Šokci u povoljnijem geopolitičkom položaju:uz Dunav i naslanjaju se neposredno na matičnu državu pa su i kontakti intenzivniji što je svakako doprinelo neuspehu srbijanske političke manipulacije.Bunjevci su udaljeniji i izoliraniji,a pronađena je i kritična masa pojedinaca spremnih da se zaradi ličnog interesa stave na čelo ovakvog političkog konstrukta,sve odreda nekadašnji ofucani članovi SKJ i saradnici DB-a koji su još u komunističkoj kuhinji savladali tehnologiju vlasti i manipuliranja ljudima.Svi ostali koji ih slede su potpuno neprosvetljene ovce,tako da taj deo hrvatskog korpusa ne može dostići nikakvu identitetsku samobitnost jer je sastavljen od manipulatora i neprosvetljenih.U političkom smislu njihovo identitetsko određenje nema nikakvu afirmativnu dimenziju nego samo negatorsku("mi nismo Hrvati").
Politički cilj je samo jedan:smanjiti broj vojvođanskih Hrvata nakon što su sremski Hrvati proterani a onda time i bitno umanjiti prava koja im pripadaju radi daljnje nacionalne homogenizacije i asimilacije vojvođanskog prostora i što čvršćeg vezivanja za Srbiju nakon jogurtoške revolucije.
stormwatch Odgovori
"Okupljena udruženja će u novom sazivu HNV-a isključivo delovati u interesu svih Hrvata i konačno objediniti hrvatsku manjinsku zajednicu u krovnoj instituciji u oblastima obrazovanja, kulture, informiranja i upotrebe hrvatskoj jezika Hrvatskog nacionalnog vijeća."

Hmmm....pa zar se vi to niste trudili do sada da uradite ili su licni interesi ipak bili uvek daleko ispred nacionalnih. Bice da je ovo drugo.
Starac Odgovori
Nek svi koji se izjasnjavaju kao Bunjevci nek vrate Hrvatske pasose koje su pouzimali tokom krajem devedesetih i sada kad sa izjasnjavaju kao veliki Bunjevci. Kad bi gledali koliko je "pravih Bunjevaca" uzelo kockaste pasose zastidili bi se svog Bunjevackog imsna kojeg svrstavate da Bunjevci nisu Hrvati!
Vesko Odgovori
U svako slucaju rukovodstvi DSHV mora nesto ozbiljnije preduzeti, ako hoce da sacuvaj svoj uticaj,
koji je u poslednje vreme veoma srozan, zbog zasterlih metoda sa kojima se sluzi ovo rukovdostvo
u vođenju ove starnke i nacije. Moraju se ukljuciti mladi, skolovani kao i ostali koji nemaju afere.
Dragan Odgovori
Jopet nam popovi (bunjevačko) kolo vode sa starim pridnjacima koji su se navaćarili prijašnji godina
stormwatch Odgovori
@starac

Znate kada ce vratiti pasose? NIKADA jer ce im svima ti pasosi jednom zatrebati...samo je lepo biti licemeran, od toga na balkanu moze da se lepo zivi.
stormwatch Odgovori
@Vesko

DSHV rejting srozan???!?! Hhahahahaha Vesko, jeste li vi sigurni da ste hteli to bas upravo tako da napisete? Pa njihov rejting vise ni ne postoji od kako su se spandjali sa SNS samo da bi ostali na vlasti, a posle samo dve tri nedelje krenuli opet sa DS-om u "pobedu"....hahahahahahahahahah
Bunjo Odgovori
starac

Bunjevci nisu uzimali hr papire iliti pasoše,uzimali su ih oni koji su prešli u Hrvate!Na žalost troje njih je sedelo i u nacionalnom savetu Bunjevaca.Na prozivke Bajića, jedan tadašnji član je i javno priznao da ima hr papire,a izabran sa liste Suzane K. Ostojić.
Ne prodaju se svi za pasoš,samo toliko!!!!
HKUPD "MATOŠ" PLAVNA Odgovori
Poštovani, na vašem portalu u ponedjeljak postavljena je vijest o sastanku inicijativnog odbora 15 hrvatskih udruga održanom u Subotici.Tom sastanku niko iz naše udruge nije nazočio iako nas je g.Matarić o tome izvijestio. Ujedno naglašavamo, da smo mi u Plavni bili uključeni u akciju upisa u Poseban birački popis onda kada je to trebalo, a nakon toga upućivali smo osobe koje su u međuvremenu postajale punoljetne da to isto učine.Molimo Vas da ovu omašku ispravite kako ne bismo došli u mrežu pogrešnih informacija i mogućih političkih konotacija.
HKUPD "Matoš" Plavna
nemirko Odgovori
Nikada nebi điveo u državi koju ne volim, otišao bi u svoju domovinu. Sretan put.
stormwatch Odgovori
@bunjo

I ti sam znas da to nije istina, posto najvise onih koji se kite bunjevchevinom imaju upravo hrvatske pasose za svaki slucaj. Mozda sada Cro pasos nije nesto jako atraktivan jer se sa njim jos uvek ne moze slobodno raditi u svim zemljama EU, ali kada Austrija i Nemacka skinu za par kratkih godina zabranu rada, da vidis kako ce Bunjevci odma nahrupiti da se vrate u svoje istinsko istorijsko poreklo. Iskreno, ja ih ne bi primio nazad. :-))))))
Gaga Odgovori
@jolan
ja sam vaš post ovako uspeo da pročitam:
"Samo slepci ne vide da je veštačku podelu bunjevačkog naroda napravila Hrvatska zbog svojih političkih interesa."Bunjevci kao hrvati" su čisti politikantski proizvod hrvatskih(kvazi)akademskih krugova odakle je uzet za političku upotrebu.Interesantno je da je isti pokušaj bio i sa Šokcima,ali tamo stvar nije "pročitana" pa je u većoj meri uspela zato što su Šokci u nepovoljnijem geopolitičkom položaju:uz Dunav i naslanjaju se neposredno na Hrvatsku državu pa su i nasrtaji agresivniji što je svakako doprinelo manjem uspehu srbijanske političke akcije.Bunjevci su udaljeniji i izoliraniji,pa iako je pronađena (ne)prilična masa pojedinaca spremnih da se zaradi ličnog interesa stave na čelo ovakvog političkog konstrukta,sve odreda nekadašnji ofucani članovi SKJ i saradnici DB-a koji su još u komunističkoj kuhinji savladali tehnologiju vlasti i manipuliranja ljudima.Svi ostali koji ih slede su potpuno neprosvetljene ovce,tako da taj deo bunjevačkog korpusa ne može dostići nikakvu identitetsku samobitnost, jer se bazira na dualnosti, jer je sastavljen od manipulatora i kvaziprosvetljenih.U političkom smislu njihovo identitetsko određenje nema nikakvu afirmativnu dimenziju nego samo negatorsku("bunjevci nisu bunjevci nego su hrvati").
Politički cilj je samo jedan:povećati broj vojvođanskih Hrvata a onda time i bitno pokušati uvećati prava koja im pripadaju radi daljnje nacionalne homogenizacije i osvajanja vojvođanskog prostora i pokušaja što čvršćeg vezivanja za Hrvatsku."
Kako vam se dopada?
Bunjevac Odgovori
@Gaga tvoj post je pravljenje "drvenog gvožđa" kao poznati srbijanski intelektualno akademski brend.Prejeftino čak i za političku demagogiju.Zna se da su Bunjevci Hrvati.
boa Odgovori
@jolan"

Dokle je ovaj svet dogurao kada ti kao pripadnik hrvatske nacionalne manjine u Srbiji pišeš o proterivanju, wow, još samo da vampir krene sa pisanjem o vegetarijanstvu i smak sveta je tu...
Gaga Odgovori
@Bunjevac
"Zna se da su Bunjevci Hrvati. " - Ovo, vi mislite da znate ili imate kakve dokaze za ovakvu tvrdnju? Pa, prezentujte nam ih onda, ako ih imate, samo da ne budu kao oni Culetovi.
Radijalni put Odgovori
"Zna se da su Bunjevci Hrvati. " - Ovo, vi mislite da znate ili imate kakve dokaze za ovakvu tvrdnju? Pa, prezentujte nam ih onda, ako ih imate, samo da ne budu kao oni Culetovi.

Evo, sasvim kratko: jezik, povijest, imena, vjera, običaji, tradicija... Sve što čini jedan narod
Gaga Odgovori
@Radijalni put
"Evo, sasvim kratko: jezik, povijest, imena, vjera, običaji, tradicija... Sve što čini jedan narod " - Da,da, zato se i zovu bunjevci, što su hrvati.....ajte vi to malo bolje

@stormwatch
".....da vidis kako ce Bunjevci odma nahrupiti da se vrate u svoje istinsko istorijsko poreklo."
možda bi mogli ovo da nam pojasnite, verovatno neka najnovija istraživanja?
nemirko Odgovori
nestabilna su i krizna vremena, neke smo stvari zaboravili , čini mi se opet se budi, čeka se prilika da se vrati milo za drago.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.