Komentara: 0
Pregleda: 1648

Saradnjom do sredstava

21.04.2010. u 18:56h
Izvor: RTV Yueco
<p>Subotica je do sada po osnovu prekogranične saradnje privukla najvi&scaron;e sredstava Evropske unije od svih gradova u Vojvodini. Na ovaj način realizovani su projekti vredni preko miliona evra, čulo se na konferenciji &bdquo;Partnerstvo i saradnja u regiji - alat za efikasno kori&scaron;ćenje sredstava Evropske unije" koja je u organizaciji grada Subotica održana u Velikoj većnici Gradske kuće</p>
Saradnjom do sredstava

Na konferenciji su dominirale teme posvećene značaju saradnje između činilaca lokalne samouprave, susednih samouprava, kao njihove prekogranične saradnje sa susedima. Subotica je na poslednjem pozivu za program prekogranične saradnje konkurisala sa 19 projekata, a koji će od njih biti odobreni i u kom iznosu znaće se za nekoliko nedelja.

Grad Subotica u prekograničnoj saradnji sa Mađarskom već tri po godine ima mogućnost da koristi sredstva iz IPA programa Evropske unije. Do sada je u Subotici po ovom osnovu realizovano 9 projekata ukupne vrednosti između 1,2 i 1,3 miliona evra. To predstavlja trećinu sredstava koja su u ovom programu bila namenjena Vojvodini, a samim tim najveći deo sredstava je realizovan upravo u našem gradu, istakao je Dejan Zvekić - savetnik gradonačelnika Subotice.

Grad Subotica sa pažnjom prati stepen otvorenosti evropskih predpristupnih fondova, kao što je IPA program, u zavisnosti od stepen približavanja zemlje Evropskoj uniji. I ne samo to. Grad se trudi da maksimalno iskoristi i druge fondove koji stoje na raspolaganju - bilo da su u pitanju pokrajinski, republički ili prekogranični, bilo da su u pitanju evropski, kaže Saša Vučinić - gradonačelnik Subotice.

IPA programi prekogranične saradnje su samo jedan vid korišćenja predpristupne pomoći Evropske unije. Do sada je u Vojvodinu na ovaj način investirano oko 4 miliona evra. Kada Srbija postane zemlja kandidat za članstvo u Uniji na raspolaganju će biti i program Regionalnog razvoja. Da bi lokalne samouprave bile spremne za korišćenje tih sredstava potrebno je da se udruže putem zajedničkih projekata, a ovakve konferencije služe da im pruže informacije na koji način da to urade kvalitetno i efikasno, izjavio je Zoran Krtinić - savetnik u Regionalno društveno-ekonomskom programu razvoja.

Novi raspis prekograničnog IPA programa saradnje vredan je oko 16 miliona evra. Subotica je kandidovala 19 projekata, a jedan od većih je otvaranje novog graničnog prelaza kod Bačkih Vinograda. Rezultati, a samim tim i novac koji će biti odobren za subotičke projekte, biće poznati za nedelju do dve dana.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1648
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.