Komentara: 11
Pregleda: 4506

Saradnja Nemačke i Subotice na zavidnom nivou

11.05.2015. u 17:46h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja 15 godina ekonomske saradnje između Srbije i Nemačke, delegacija predvođena ambasadorom Hancom Vilhemom boravila je danas u Subotici, gde se sastala sa gradonačelnikom Jeneom Maglaijem, a potom obišla JKP „Subotička toplana“ i jezera Palić i Ludaš.
Saradnja Nemačke i Subotice na zavidnom nivou

- To što sam u protekle tri nedelje po drugi put u Subotici najbolje govori o našoj sjajnoj saradnji. Subotica je zaista značajna lokacija za nemačke privrednike i ovde ima veliki broj aktivnih nemačkih kompanija kao što su „Simens“, „Kontinental“ - istakao je ambasador Hanc Vilhem na sastanku u Plavoj sali Gradske kuće. - Subotica ima lokacijsku prednost u odnosu na druge gradove, autoput koji vodi direktno do granice, privrednici se u njoj osećaju sigurno i verujem da će ih biti još više. Povod za ovaj dolazak je da zajedno želimo da obiđemo realizaciju projekata koje u Subotici realizuju "KFW" banka i “GIZ “(organzacija za tehničku saradnju).

Po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija, zahvaljujući dobroj saradnji sa Nemačkom, a sredstvima „KFW“ banke osavremenjen je sistem daljinskog grejanja u Subotici, a uskoro će se ući u rešavanje velikog problema biodiverziteta Palićkog i Ludaškog jezera.

Saradnja Nemačke i Subotice na zavidnom nivou

- Subotica će uvek biti partner ovakvim projektima, očekujemo i pomoć ambasadora i njegovih saradnika i mislim da zajednički možemo realizovati zaista veoma dobre i ozbiljne projekte, koji će unaprediti kvalitet života u Subotici, a i privredni razvoj čitave regije - naglasio je gradonačelnik Maglai.

Kredit od 4.6 miliona evra prošle godine uložen je u zamenu dotrajalih toplovodnih cevi, a trenutno se radi na modernizaciji podstanica.

Saradnja Nemačke i Subotice na zavidnom nivou

- Zamenom toplovodnih cevi napravljena je značajna ušteda u sistemu daljinskog grejanja. Projekat za postrojenje za biomasu je samo započet, ali smatramo da on nije finansijski isplativ iz više razloga, a i da je u Evropi prevaziđen – objasnio je Dervo Ahmetović, direktor JKP „Subotička toplana“.

Saradnja Nemačke i Subotice na zavidnom nivou

Sredstva od 5.8 miliona evra, takođe dobijena putem kredita kod iste banke, trebalo bi da budu uložena u sanaciju Palićkog i Ludoškog jezera.

Saradnja Nemačke i Subotice na zavidnom nivou

- Najpre je predviđeno povezivanje svih preostalih domaćinstava u naselju Palić na kanalizacionu mrežu i izgradnja Potisnog kanalizacionog voda, kojim bi se ta mreža povezala sa gradskim prečistačem – objasnio je hidrolog Mišel Roman. - Predloženi su i projekti zaštite Ludaškog jezera kroz obezbeđenje nepropusnih septičkih jama u naseljima Hajdukovo i Šupljak. Deo projekta je i poboljšanje efikasnosti rada prečistača otpadnih voda, koji i sada veoma pozitivno utiče na vodu jezera Palić, a tu je i podizanje zaštitnog biljnog pojasa oko jezera, koji treba da ga zaštiti od uticaja obližnjeg poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: Subotica.com
Poseta nemačke delegacije Subotici Poseta nemačke delegacije Subotici Poseta nemačke delegacije Subotici Poseta nemačke delegacije Subotici Poseta nemačke delegacije Subotici Poseta nemačke delegacije Subotici Poseta nemačke delegacije Subotici Poseta nemačke delegacije Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4506
Povezane teme

nemački ambasador

jene maglai

nemačka delegacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.