Komentara: 11
Pregleda: 4240

Saradnja Nemačke i Subotice na zavidnom nivou

11.05.2015. u 15:46h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja 15 godina ekonomske saradnje između Srbije i Nemačke, delegacija predvođena ambasadorom Hancom Vilhemom boravila je danas u Subotici, gde se sastala sa gradonačelnikom Jeneom Maglaijem, a potom obišla JKP „Subotička toplana“ i jezera Palić i Ludaš.
Saradnja Nemačke i Subotice na zavidnom nivou

- To što sam u protekle tri nedelje po drugi put u Subotici najbolje govori o našoj sjajnoj saradnji. Subotica je zaista značajna lokacija za nemačke privrednike i ovde ima veliki broj aktivnih nemačkih kompanija kao što su „Simens“, „Kontinental“ - istakao je ambasador Hanc Vilhem na sastanku u Plavoj sali Gradske kuće. - Subotica ima lokacijsku prednost u odnosu na druge gradove, autoput koji vodi direktno do granice, privrednici se u njoj osećaju sigurno i verujem da će ih biti još više. Povod za ovaj dolazak je da zajedno želimo da obiđemo realizaciju projekata koje u Subotici realizuju "KFW" banka i “GIZ “(organzacija za tehničku saradnju).

Po rečima gradonačelnika Jenea Maglaija, zahvaljujući dobroj saradnji sa Nemačkom, a sredstvima „KFW“ banke osavremenjen je sistem daljinskog grejanja u Subotici, a uskoro će se ući u rešavanje velikog problema biodiverziteta Palićkog i Ludaškog jezera.

- Subotica će uvek biti partner ovakvim projektima, očekujemo i pomoć ambasadora i njegovih saradnika i mislim da zajednički možemo realizovati zaista veoma dobre i ozbiljne projekte, koji će unaprediti kvalitet života u Subotici, a i privredni razvoj čitave regije - naglasio je gradonačelnik Maglai.

Kredit od 4.6 miliona evra prošle godine uložen je u zamenu dotrajalih toplovodnih cevi, a trenutno se radi na modernizaciji podstanica.

- Zamenom toplovodnih cevi napravljena je značajna ušteda u sistemu daljinskog grejanja. Projekat za postrojenje za biomasu je samo započet, ali smatramo da on nije finansijski isplativ iz više razloga, a i da je u Evropi prevaziđen – objasnio je Dervo Ahmetović, direktor JKP „Subotička toplana“.

Sredstva od 5.8 miliona evra, takođe dobijena putem kredita kod iste banke, trebalo bi da budu uložena u sanaciju Palićkog i Ludoškog jezera.

- Najpre je predviđeno povezivanje svih preostalih domaćinstava u naselju Palić na kanalizacionu mrežu i izgradnja Potisnog kanalizacionog voda, kojim bi se ta mreža povezala sa gradskim prečistačem – objasnio je hidrolog Mišel Roman. - Predloženi su i projekti zaštite Ludaškog jezera kroz obezbeđenje nepropusnih septičkih jama u naseljima Hajdukovo i Šupljak. Deo projekta je i poboljšanje efikasnosti rada prečistača otpadnih voda, koji i sada veoma pozitivno utiče na vodu jezera Palić, a tu je i podizanje zaštitnog biljnog pojasa oko jezera, koji treba da ga zaštiti od uticaja obližnjeg poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 4240
Povezane teme
nemački ambasador jene maglai nemačka delegacija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.