Komentara: 25
Pregleda: 3896

Saopštenje Treće Srbije

25.03.2013. u 15:26h
Saopštenje Treće Srbije, upućeno našoj redakciji, prenosimo u celosti:
Saopštenje Treće Srbije

Poštovani građani Subotice,

U noći između subote i nedelje 23. i 24. marta naši aktivisti, stanovnici Prozivke, uočili su grafit „Smrt Srbima“ na zgradi Mesne zajednice „Prozivka“. U nedelju tokom dana, iste reči uočili su i na jednoj od zgrada na početku ulice Nade Dimić.

Pored ovih poruka mržnje u istom naselju osvanuli su i grafiti „Kosovo i Vojvodina nisu Srbija“ na ćiriličkom pismu, loše gramatike.

Politička organizacija Treća Srbija reagovala je odmah i već u prepodnevnim časovima u nedelju prekrečila grafit na zgradi Mesne zajednice. Pre toga smo pozvali medije da zabeleže ovaj javni čin mržnje i naglasili da je ovo akt pojedinaca koji moraju biti identifikovani i kažnjeni u skladu sa zakonom kako bi sačuvali prepoznatljiv suživot u našem gradu. Slučaj smo prijavili policiji koja je izašla na lice mesta i obavila uviđaj. Pratićemo dalji postupak i očekujemo od Javnog tužioca da podnese krivičnu prijavu protiv n.n lica za krivično delo širenja rasne, nacionalne i verske mržnje.

U javnosti smo se, od trenutka objavljivanja ove vesti, suočili sa optužbama da smo ovaj grafit mržnje sami napisali radi sticanja političkih poena. Anonimni komentari na internetu trpe sve, pa tako i ovako bestidne klevete. Ove tvrdnje čine nas još više rešenim da insistiramo da se brzo i efikasno istraži ko je autor ove poruke mržnje, kako bi svima koji mogu da pomisle da smo u stanju da se na takav način poigravamo sa međunacionalnim odnosima u Subotici, bilo jasno da Treća Srbija nikada nije, niti će, upotrebiti nemoralan, neodgovoran i nelegalan metod političkog delovanja. Šta se zaista krije iza takvih kleveta?

Čini se da je posredi stanje šoka pojedinih krugova ispunjenih mržnjom, što je jedan politički faktor u gradu reagovao kada se pojavila antisrpska poruka. I to na kulturan, smiren i efikasan način, pozivajući se na suživot i zahtevajući od institucija da rade svoj posao. Naš najveći greh je što nismo prećutali i na to smo ponosni.

Dobri međusobni odnosi raznih nacionalnosti u Subotici ne mogu se graditi na prećutkivanjima i ignorisanju problema. Upitani smo i zašto nismo ragovali kada su poruke mržnje upućivane drugim narodima. Odgovor je vrlo jednostavan, drugi narodi u Subotici imali su, i imaju, veoma revnosne zastupnike i glasnogovornike, koji su jednako brzo i efikasno kao i mi sada stali u zaštitu svog nacionalnog dostojanstva. Velika većina tih slučajeva je rešena, izvinjenja i izjave mogla su se čuti sa svih strana i zvaničnih adresa.

Sada se desilo da je srpski narod predmet šovinističke uvrede i mi, ugledajući se na naše komšije, reagujemo i jasno stavljamo do znanja da ćemo uvek reagovati! Tražimo isti nivo posvećenosti rešavanju ovog slučaja kao i onih prethodnih. Uloga političkih organizacija je da podižu svest javnosti o nekoj pojavi, da vrše pozitivan pritisak na institucije ako one nisu dovoljno efikasne u svom radu.

Mi, kroz jezik činjenica, ukazujemo da u pojedinim krugovima u ovom gradu postoji jedno zlokobno antisrpsko raspoloženje, čemu smo svedoci kada niko sem preživelih svedoka i nevladinih organizacija ne postavlja pitanje spornog spomenika „Ptica slomljenih krila“ na Senćanskom groblju, na kome su ovekovečena imena ubica Srba, zajedno sa nevinim žrtvama. To raspoloženje jasno se može uočiti i na internet prezentacijama subotičkih medija i popularnim portalima gde vesti sa tradicionalnim srpskim predznakom, koje odražavaju srpsku kulturu, tradiciju ili duhovnost imaju mnogo negativnih, čak šovinističkih komentara. Pa čak se može desiti da SVM, kao jedna od članica gradske vladajuće koalicije ne želi da podrži kandidata svog koalicionog partnera za direktora javnog preduzeća, koji je sasvim slučajno Srbin iz stranke srpske nacionalne orijentacije. Primera je nažalost bezbroj.

Pošto mnogi kojima je to zadatak ne prate tendenciju porasta antisrbizma u Subotici, javno poručujemo da ćemo to činiti mi. Ukazaćemo na svaki šovinistički istup, komentar i stav koji uočimo bilo gde u javnosti i odlučno mu se suprotstaviti. Jer samo tako, govoreći istinu i pozivajući na odgovornost imenom i prezimenom određene pojedince, možemo sprečiti podizanje tenzija i negativne predrasude prema celim zajednicama i narodima.

Zato što je ovo grad našeg detinjstva, školovanja i mladosti. Naše sadašnjosti i budućnosti. Želimo da ta budućnost bude postavljena na zdravim osnovama, slobodnim od mržnje.

Treća Srbija - Subotica

Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 25
Pregleda: 3896

Povezana vest

Povezane teme

treća srbija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.