• Pregleda: 2088

Saopštenje Mađarskog nacionalnog saveta

Saopštenje Mađarskog nacionalnog saveta

Mađarski nacionalni savet u saopštenju za javnost izražava iznenadjene vešću da je Boris Labudović podneo ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora Radio televizije Vojvodine.

Boris Labudović navodi da se ne može složiti sa izmenom Statuta RTV, koji bi tada omogućio nacionalnim savetima nacionalnih manjina da u skladu sa zakonom predlažu kandidate na čelo redakcija programa na jezicima nacionalnih zajednica. Insinuacije bivšeg predsednika UO da primena Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina dovodi u pitanje nezavisnost i samostalnost RTV, su krajnje neprihvatljive, ističu u MSN-u i tvrde da Labudović godinu i po dana krši zakon, i ignoriše Ustavom i zakonima garantovana prava mađarske manjine i ostalih nacionalnih zajednica.

Ova epizoda je deo već tradicionalno dobro poznate predstave u Srbiji, u kojoj manjinska prava ne smetaju nikome sve dok se ne moraju ostvariti, ali čim ih želimo sprovesti, tog trenutka se sve okreće, smatraju u MNS-u.

U Savetu se nadaju se da će nova predsednica Upravnog odbora ispunjavati svoje zakonske obaveze i da će nakon godinu i po dana uskladiti Statut RTV sa zakonskim odredbama, kako bi omogućio da nacionalni saveti nacionalnih manjina u celosti ostvare svoja zakonska prava.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.