Komentara: 20
Pregleda: 4977

Saopštenje LDP-a o odlukama odeljenja za pedijatriju Bolnice

13.02.2013. u 13:17h
Saopštenje LDP-a o odlukama odeljenja za pedijatriju Bolnice

Saopštenje GO LDP Subotica o postupanju odeljenja za pedijatriju Gradske bolnice Subotica prenosimo u celosti:

Gradska bolnica u Subotici se upravo sramoti neverovatnom odlukom Odeljenja za pedijatriju.

Da li samostalno, ili u dogovoru sa rukovodstvom bolnice – tek, načelnik Odeljenja za pedijatriju propisao je izričiti zahtev da su besplatni pregledi i pružanje medicinske pomoći iz zdravstvenog osiguranja pacijenatima (a na pedijatriji su to samo i isključivo deca, najslabiji i najvažniji deo društva) u toku noćnog dežurstva mogući samo uz uput lekara. Bez uputa lekara, svaka medicinska pomoć se naplaćuje po punoj ceni, bez obzira na to da li pacijent ima zdravstveno osiguranje.

Načelnik Odeljenja za pedijatriju tako je ukinuo sva prava po osnovu zdravstvenog osiguranja, bar u toku noćnog dežurstva. Toliko je mogao. Možda bi hteo i više, ali to, za sada, nije u njegovoj nadležnosti.

Notorna je činjenica da nemogući uslovi nemaju pravnu snagu. To bi trebalo da znači da pacijenti, a na Odeljenju za pedijatriju samo i isključivo njihovi roditelji, nisu obavezni da ispune nešto što je nemoguće – da pribave lekarski uput za hitni pregled u toku noćnog dežurstva. Toliko o zakonitosti ovakve skandalozne odluke.

Sve ostalo je proizvod bolesti same bolnice. Medicinski službenici na Odeljenju za pedijatriju, uključujući i lekare-pedijatre, mogu se ovoj protivzakonitoj i potpuno besmislenoj odluci suprotstaviti samo uz rizik disciplinske odgovornosti, pa i pretnje otkazom. Ostali lekari i medicinski tehničari možda ni ne znaju za ovu odluku: oni rade svoj posao na svojim odeljenjima i nema razloga da proveravaju šta se dešava na drugim odeljenjima. Ali, za ovakvu odluku bi mogao, a možda i morao da zna zaštitnik prava pacijenata. A sigurno bi morao da zna direktor bolnice. Jer, ovo su organi koji odgovaraju za zakonito postupanje svih zaposlenih u bolnici i čiji je posao da spreče svaku nezakonitost u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja. Bolest same bolnice je što izgleda ni oni ne znaju za odluku načelnika Odeljenja za pedijatriju.

Gradski odbor Liberalno demokratske partije u Subotici ovim putem izražava svoje ogorčenje i zgroženost postupanjem nadležnih u Gradskoj bolnici. Ovakvo postupanje u Gradskoj bolnici je primer  kako se pružanje usluga, što bi zdravstvo trebalo da bude, pretvara u vršenje vlasti, što nikada i nikako ne bi smelo da bude. Jer, od ovako sramne odluke niko nema nikakvu korist. Nema tu ni korupcije: naplaćene pune cene medicinskih usluga ostaju u budžetu bolnice. Ovo je primer čiste, nebrušene gluposti, bezobrazluka i osionosti.

Ovim putem Gradski odbor Liberalno demokratske partije u Subotici poziva rukovodstvo Gradske bolnice da što hitnije ukine protivzakonitu odluku načelnika Odeljenja za pedijatriju o pružanju medicinskih usluga u toku noćnog dežurstva. Prava mera koju bi rukovodstvo moralo da uradi uz ukidanje sporne odluke je i da VRATI NOVAC svim oštećenim pacijentima i njihovim roditeljima. Verujemo da je dobrobit pacijanata, dece naših sugrađana, sama po sebi dovoljan razlog da rukovodstvo Gradske bolnice samostalno poništi ovu sramnu odluku. A disciplinski postupci povodom ovakve odluke su način da se spreči da se takve odluke ikada više donesu.

Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 4977
Povezane teme

LDP Subotica

bolnica

opšta bolnica

liberalno demokratska partija

odeljenje pedrijatrije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.