• Pregleda: 5739

Saopštenje Kabineta gradonačelnika povodom tužbe "Vojputa"

Povodom napisa u medijima da je kompanija „Vojput“ podnela Privrednom sudu u Subotici tužbu protiv lokalne samouprave zbog neispunjenih finansijskih obaveza za novembar prošle godine u visini od „blizu 36 miliona dinara“ koje, kako se navodi, „Vojput“ potražuje od Grada na ime do sada obavljenih radova na uređenju i izgradnji atarskih puteva, u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti ukazaćemo na niz važnih činjenica koje u tim napisima nisu navedene, navodi se u današnjem saopštenju Kabineta gradonačelnika.
Saopštenje Kabineta gradonačelnika povodom tužbe "Vojputa"

Nakon otvorenog postupka javne nabavke, grad Subotica i kompanija „Vojput“ su, 28. oktobra 2014. godine, zaključili Ugovor o izvođenju radova na uređenju atarskih puteva na teritoriji grada Subotice. Ugovorena vrednost radova bila je 88.650.000 dinara.

U Gradsku upravu je, 11. decembra 2014. godine, od strane „Vojputa“ stigla Prva (I) privremena situacija na iznos od 27.818.000 dinara koju su potpisali odgovorno lice kompanije „Vojput“, u ime izvođača radova, i Nadzorni organ. Ovu I privremenu situaciju trebalo je, u ime investitora, da potpiše i gradonačelnik grada Subotice, međutim, on to nije učinio zbog velikog broja primedbi predstavnika mesnih zajednica na čijoj teritoriji su izvedeni radovi, pristiglih u periodu od početka izvođenja radova do dostavljanja I privremene situacije na, pre svega, kvalitet izvedenih radova i prioritetne trase.

U Gradskoj upravi je, na inicijativu gradonačelnika, formirana tročlana Radna grupa čiji je zadatak bio da utvrdi faktičko stanje na izvedenim radovima. Radna grupa je utvrdila da je urađeno ravnanje terena, da je mestimično izvršeno posipanje raznim mešanim materijalom i da se iz I privremene situacije ne vidi koji su radovi izvedeni, a potom predložila gradonačelniku da se od strane Nadzornog organa dostave obračunski listovi građevinskih knjiga kako bi se konstatovao obim izvedenih radova.

Traženi izveštaj koji je, inače, trebalo da bude sastavni deo I privremene situacije, Nadzorni organ je Gradskoj upravi dostavio 24. decembra 2014. godine. Uvidom predstavnika Gradske uprave u priloženu dokumentaciju, utvrđena je neusaglašenost između situiranih radova i građevinske knjige sa faktičkim stanjem na terenu.

Nakon konstatovane neusaglašenosti, gradonačelnik je angažovao sudskog veštaka za ispitivanje kvaliteta izvedenih radova koji je, 21. januara 2015. godine, dostavio izveštaj u kome se, između ostalog, konstatuju i potvrđuju već uočene neusaglašenosti između situiranih radova i građevinske knjige sa faktičkim stanjem na terenu.

Predstavnici lokalne samouprave razgovarali su u ponedeljak, 9. februara 2015. godine, sa predstavnicima izvođača radova i Nadzornog organa. Tokom tog susreta izražena je spremnost da Grad Subotica izvođaču radova isplati sredstva za radove koji su izvedeni kvalitetno, poput ulice Rade Končara, u Bajmoku, a da se za izvedene radove na ostalim atarskim putevima uradi analiza cene ugrađenog materijala koji se razlikuje od materijala koji je definisan Ugovorom.

Grad Subotica  će, u interesu građana, i dalje raditi na realizaciji plana uređenja atarskih puteva. Namera lokalne samouprave je da, bez obzira kako će se spor odvijati, i ubuduće sarađuje sa kompanijom „Vojput“, ali pod uslovom da se strogo poštuju ugovorom preuzete obaveze.

Izvor: Kabinet gradonačelnika

povezane teme

19
Nebitno (Neša Glodur) Odgovori
Javna nabavka, Prva privremena situacija, odgovorno lice kompanije „Vojput“, Nadzorni organ, gradonačelnik, mesne zajednice, tročlana Radna grupa, građevinske knjige, sudski veštak...

Alo, bre, ljudi! Dokle više ta komunističko partokratska prepucavanja, javašluk i nerad O TROŠKU budžeta (PRIVREDE I GRAĐANA).

U savremenim društvima koja žive od rada i stvaranja VREME JE NOVAC a vi arčite i jedno i drugo decenijama.
baco Odgovori
I advokatski pripravnik zna ko plaća sudske troškove u slučaju gubitka spora, a u ovakvim situacijama pita se nadzorni organ koga su prihvatile obe strane, zar ne?
Mc Odgovori
Ajmo dezurni .... pocnite :)
Daddy Odgovori
Kako je ko posto vlasnik Vojputa???

Da postane vlasnik tolike firme moro bi da radi jedno milion godina!
[*...*]
Daddy Odgovori
Ne daj mu opstino nista, [*...*]
Hegemon Odgovori
Nadzornog organa angazuje investitror, u ovom slucaju Grad Subotica, situacija se pravi u odnosu na gradjevinske knjige, a gradjevinske knjige se prave na osnovu gradj. dnevnika. Sve te dokumente potpisuje Nadzor koji prati radove. Mislim da je nadzor iz Direkcije za izgradnju Grada, tako da ocigledno nesto ne stima na relaciji gradonacelnik-direkcija za izgradnju, jer oni ne veruju sopstvenom nadzoru kojeg su angazovali.
Šešelj Odgovori
Koji je to kabinet gradonacelnika ? Gradonacelnik i dve sekretarice = kabinet ?
pajo Odgovori
Kod mene su posipali tucanik i nismo im dozvolili da sipaju to djubre! Uzeli smo uzorke i zaustavili radovedok nisu doneli redovnu robu i nisu skinuli odredjeni sloj zemlje ! Tri dana smo se prepirali i uspeli smo! Cak su nam i put prosiril! Bili su besni i govorili nam budemo sretni jer znamo nekoga i da je taj intervenisao i da nebi ni ovo dobili kao sto i nismo prosle godine!
Vesko Odgovori
Lako se sporiti kada niko licno nece platiti sudske troskove, vec grad od naseg novca.
starosedelac Odgovori
Ko je odgovoran konkretno ? Jedva čekam skupštinu za par dana al će biti zanimljivo ! Želimo ime jel možda gosn Grgur kriv , ovo se mora isterati do kraja
gfk Odgovori
komunističko partokratska prepucavanja.Puteve koje su komunisti napravili ovi ne mogu ni da zakrpe
sin Odgovori
po svim normativima i zakonima situacija se isplaćuje po listovima građevinskih knjiga koje potpisuje nadzorni organ,a koje moraju biti u skladu sa ugovorom.najveći problem u građevini u ovoj državi je što nadzorni organ angažovan od strane investitora,štiti svoj džep i sve uštede deli sa izvođačem radova,a kranjni korisnik može da sedne i plače kada utvrdi za koliko je oštećen a nema mogućnosti za odštetu.
sin Odgovori
Hoće li nadzorni organ angažovan od strane lokalne samouprave odgovarati za potpisivanje neistinitih građevinskih knjiga?ko ga je angažovao i dali je zaposlen u javnom preduzeću?molimo vas za javnu objavu imena nadzornog organa na izvedeni radovima.
foxy Odgovori
A mene interesuje kako je Dusko Drazic postao vecinski vlasnik Vojputa koji ima monopol na asfaltiranje pola Vojvodine
darko Odgovori
foxy,Daddy-vlasnik je samo 50+par akcija,on je njegov deo kupio od ustedjevine,a radnici od plate.ali on je veoma sposoban biznismen i uredno isplacuje dividendu akcionarima,i jako je stedljiv sto se vidi po svom voznom parku.
radoznalost Odgovori
@foxy , da li znas sta je ubilo macku na usijanom krovu ?
Vesko Odgovori
Neka gradonacelnik saopsti koliko do njega i oko njega ima penzionera.
Gandalf sivi Odgovori
Mene interesuje gde ima da se kupe dobri cvarci i kavurma?
nikola Odgovori
Nadzornog organa verovatno stite i gradonacelnik i direkcija, oni su ga izabrali a skoro 90miliona dinara je lepa svota novca, ima za svakoga i da svi budu zadovoljni. Da ima pravde u ovoj zemlji ovo bi trebalo da zavrsi na sudu, videcemo sta ce gradonacelnik preduzeti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.