Komentara: 8
Pregleda: 2398

Saopštenje GO SPO

09.02.2011. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
Saopštenje GO SPO
Na konferenciji za medije koju je Gradski odbor SPO držao govorili su Stevica Drčić, predsedenik GO SPO u Subotici i Mirko Bajić, član predsedništva Pokrajinskog odbora SPO za Vojvodinu.

Stevica Drčić , predsednik Gradskog odbora SPO osudio je ideju gradske vlasti da grad preuzme pravo raspolaganja imovinom mesnih zajednica kao što su zgrade u kojima se nalaze mesne kancelarije, domovi kulture i drugi objekti koji su građeni iz samodoprinosa građana.Time bi se degradiralo i ono malo nadležnosti i svojine koje mesne zajednice danas imaju uzimajući u obzir da se veliki broj mesnih zajednica finansira od zakupa poslovnih prostora koji na godišnjem nivou predstavlja značajan prihod jer se iz gradskog budzeta ne dobija gotovo ništa.

Umesto da proces bude obrnut i da se mesnim zajednicama da veća nadležnost i omogući njihov razvoj cilj gradske vlasti je očigledno da sve bude centralizovano i da se o svemu odlučuje u Gradskoj kući.
Pojedine političke stranke se sada u ponovo u javnosti pojavljuju i obećavaju decentralizaciju gradske vlasti jer se bliže izbori za savete mesnih zajednica i lokalni parlament.Gradski odbor SPO postavlja pitanje šta ih je sprečavalo da sprovedu decentralizaciju gradske vlasti koju su obećali građanima u kampanji za prethodne lokalne izbore?Jedini odgovor koji se nameće jeste taj da im nije bitan interes građana već isključivo vlast skoncentrisana u njihovim rukama.

Član predsedništva Pokrajinskog odbora SPO Mirko Bajić, zatražio da da se obelodani građanima ko su sve izvođači radova na kapitalnim investicijama koje se grade u Subotici a finansiraju iz republičkog,pokrajinskog i lokalnog budzeta a posebno da se saopšti ko su izvođači i podizvođači radova na izgradnji fiskulturne sale u Đurđinu i po kojim uslovima su oni dobili posao.
Takođe, Bajić je još jednom zatražio od gradske vlasti da kažu ko vrši eksplotaciju peska za potrebe izgradnje zaobilaznice , sa čije parcele i po kojoj ceni  kao i to koliku korist od toga ima grad Subotica.   
Uloliko u najskorijem vremenu ne dobijemo odgovore na ova pitanja bićemo prinuđeni da se obratimo Rodoljubu Šabiću, povereniku za informacije od opšteg značaja jer građani Subotice imaju pravo da dobiju odgovore na ova pitanja je se radi o budzetskim sredstvima.

U Subotici,
09.02.2011. godine

Gradski odbor SPO
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 2398
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.