Komentara: 4
Pregleda: 3076

Saopštenje Fonda za kapitalna ulaganja

12.11.2013. u 14:05h
Izvor: RTV Yueco
Predstavnici Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i 45 vojvođanskih lokalnih samouprava su u nizu zajedničkih sastanaka utvrdili strategiju budućih investicionih ulaganja u projekte od najveće važnosti za život građana Vojvodine.
Saopštenje Fonda za kapitalna ulaganja

V.d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković upoznao je predstavnike lokalnih samouprava da će budžet Fonda u 2014. godini da bude programski, odnosno u budžetu će jasno da bude iskazano koji projekti i u kom iznosu će da budu finansirani u narednoj godini. Stoga je neophodno da lokalne samouprave u najskorije vreme analiziraju projekte koji su trenutno u realizaciji u njihovim opštinama, te dostave na adresu Fonda svoje zahteve za finansiranje projekata kako bi o predloženim projektima moglo da bude odlučivano do kraja godine.

Novina u finansiranju projekata kapitalnih ulaganja u narednoj godini biće i obavezno učešće lokalnih samouprava u finansiranju projekata od minimum 20% sredstava od iznosa ukupne vrednosti investicije.

S tim u vezi, Malenković je naglasio da su dosadašnja iskustva u realizaciji projekata pokazala da je to model koji će da pokaže pravu realnost i racionalnost u određivanju projekata koji bi trebalo da budu finansirani. Ovakav model finansiranja čuva i štiti ne samo budžet Fonda za kapitalna ulaganja, već i budžet lokalne samouprave. Kao dobar primer u tom smislu, naveden je Grad Pančevo koji će u narednoj godini da se odrekne sredstava za neke lokalne investicije u želji da pomogne da se konačno rekonstruiše internističko odeljenje Opšte bolnice, jer je to projekat koji je od najveće važnosti za život ne samo građana Pančeva, već i celog južnobanatskog okruga.

Predstavnici svih opština su pozdravili ideju Fonda da se već krajem oktobra dogovara o investicionim planovima za narednu godinu, s obzirom da se budžeti lokalnih samouprava planiraju i usvajaju već u decembru.

Svi projekti, za koje se u skladu sa procedurama dostavi ispravna dokumentacija, a koje stručni saveti Fonda procene kao održive i neophodne za razvoj tih lokalnih samouprava, i po čijoj preporuci Komisija za trošenje sredstava donese odluke, biće prihvaćene od strane Upravnog odbora Fonda. Dobar projekat je onaj projekat koji omogućava da život stanovnika tih opština bude bolji u godinama koje slede, zaključak je sa održanih sastanaka.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3076
Povezane teme

fond za kapitalna ulaganja

nebojša malenković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.