Komentara: 7
Pregleda: 4413

Saopštenje Bunjevačke stranke Vojvodine

06.09.2012. u 15:00h
Saopštenje Bunjevačke stranke Vojvodine

Sukobljavanje mišljenja i viđenja preko medija između nekoliko Bunjevačkih frakcija nastavilo se novim saopštenjem, ovaj put u ime predsednika Bunjevačke stranke Vojvodine, gospodina Aleksandra Matkovića.

Odlukom uredništva sajta odlučili smo da sa ovim poslednjim saopštenjem BSV završimo sa serijom javnih prepucavanja na ovu temu, koje iz dana u dan izlaze iz okvira ukusnog, čak i političko korektnog obraćanja - da se ne izrazimo drugačije. Smatramo da mediji ne treba da budu posrednik između dve "zavađene" strane i ovim želimo da zaštitimo naše posetioce od ovih "detalja" kojima, kako stoje stvari, ne vidi se kraj.

Ovo saopštenje vam prenosimo u celosti.

Na konferenciji za štampu koju je održao Savez bačkih Bunjevaca dana 29. avgusta 2012.godine Mirko Bajić je dao svoje viđenje bunjevačkog jedinstva, u kome je isprozivao sve one koji ne misle kao on. Ustremio se na Bunjevačku stranku Vojvodine , Bunjevačku stranku, Bunjevačku maticu, Ligu socijaldemokrata Vojvodine, jer svi oni koji njemu ne daju podršku su protiv bunjevačkih interesa, čak su i neki separatisti, autonomaši, a da mnogi to rade zbog svojih ličnih interesa i da na taj način nanose štetu bunjevačkoj zajednici.

Saopštenje Bunjevačke stranke VojvodineNe treba biti mnogo mudar, već samo poznavati Mirka Bajića i bit će jasno da je ova ujdurma priprema terena za nepoštovanje Sporazuma o jedinstvu koje su potpisali nosioci lista koji čine Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine i po kome, između ostalog, krajem ove godine, po principu rotacije, predstavnici liste « Sad i uvik samo Bunjevci», treba da predlože novog predsednika. Verujemo da u ovim svojim namerama neće imati podršku većine u Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine.

Naša stranka jeste za jedinstvo, ali stvarno u interesu bunjevačkog naroda. To jedinstvo podrazumeva angažovanje svih koji su dobili mandat od Bunjevaca direktno ili indirektno, na bilo kojem nivou vlasti, na realizaciji zacrtanih zadataka u Platformi o bunjevačkim nacionalnim interesima. Pozicionirani smo dobro i postoje svi uslovi za poboljšanje položaja naše nacionalne manjine.

Jedino ostvareni rezultati na tom polju određuju dalje pozicije svih nas u političkom životu našeg naroda a ne prazne priče i lične želje. Metode koje nam nudi Mirko Bajić u ime Saveza bačkih Bunjevaca su neprihvatljive. Jedinstvo se ne postiže dezavuisanjem bunjevačkih institucija, podmećanjem neistina napadom na našu najstariju instituciju Bunjevačku maticu, koja je izuzetno angažovana na svim važnim pitanjima očuvanja našeg nacionalnog identiteta.

Licemerno je da lider Saveza bačkih Bunjevaca drugog proziva da nešto radi iz ličnih interesa, kad sam drži dve funkcije, pomoćnika predsednika skupštine grada Subotice i direktora Bunjevačkih novina odnosno Bunjevačkog informativnog centra. Mnogo je mladih stručnih ljudi iz našeg korpusa koji čekaju svoju šansu.

Zbog svega ovog se ne slažemo sa Vama. Spremni smo za saradnju ali na realizaciji stvarnih interesa bunjevačkog naroda, a ne da budemo forma za ostvarenje vaših ili bilo čijih pojedinačnih interesa.

Aleksandar Matković, predsednik
Bunjevačka stranka Vojvodine

Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 4413
Povezane teme

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

sbb

bunjevačka stranka vojvodine

bunjevačka stranka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.