Komentara: 40
Pregleda: 11021

Sagmajster deveti put razvio srpsku trobojku na cilju Dakara

18.01.2020. u 09:37h
Izvor: Subotica.com
Subotičanin je stigao na cilj 42. "Dakara" koji je ove godine po prvi put vožen na Bliskom istoku. Iako je poslednja dva dana vozio pod lekovima zbog bolova usled padova, 49-godišnji gorostas sa severa Bačke je izdržao do kraja i završio svoj deveti "Dakar". Zastava Srbije ponovo se viorila na ciljnoj rampi čuvenog relija.
Sagmajster deveti put razvio srpsku trobojku na cilju Dakara

Legenda Dakar relija, Gabor Sagmajster, jedini predstavnik Srbije na jednom od najtežih relija na svetu, stigao je juče na cilj i ponosno razvio srpsku trobojku, vidno iscrpljen pred svetskim auditorijumom klicao ime naše države. Subotičanin je takmičenje završio na 90. poziciji u generalnom plasmanu, sa ukupnim vremenom 70:39,20, odnosno kao 24. u kategoriji motociklista, od ukupno 40 takmičara. Ove godine nastupio je 351 vozač, tek 226 ih je stiglo na cilj, a nažalost bio je i jedan smrtni slučaj, upravo u klasi motociklista.

POBEDNICI DAKARA 2020 u generalnom plasmanu su, u klasi automobila Španac Karlos Sainc (42:59,17), zatim u klasi motora Amerikanac Riki Brebak (40:02,36), kod kamiona Rus Andrej Karginov  (46:33,36) i kvadova Čileanac Ignacio Kasal (52:04,39).

Na svom trinaestom učešću na prestižnom "Dakaru" Sagmajster je nastupio sa novim motorom koji mu je obezbedila država Srbija. Na kraju trinaestodnevne fizički i mentalno zahtevne avanture u Saudijskoj Arabiji, zadovoljan što se i pored brojnih izazova našao na cilju, Sagmajster nije zaboravio one koji su ga podržavali na tom putu, od sponzora pa sve do ljudi koji su sa njim provodili vreme i pomagali mu na razne načine da i ovaj "Dakar" privede kraju.

Sagmajster deveti put razvio srpsku trobojku na cilju Dakara

- Zahvalan sam na podršci pre svega mojoj porodici, zatim sponzorima, predsedniku Srbije i gradonačelniku Subotice koji su pokrenuli inicijativu da mi se kupi motor, kao i pokrajinskom i republičkom Ministarstvu omladine i sporta - zahvalio se Gabor, istakavši da mu je novi motor mnogo značio da stigne do cilja. - Velika podrška u Saudijskoj Arabiji su mi bili i moji pratioci Pajo Milodanović i Mark Zakinski, njima se posebno zahvaljujem.

Kaže da je kao "dečko s'piska" najviše uživao u peščanim deonicama, a najviše problema je imao u kamenitom predelu, koji će pamtiti i po više padova, zbog kojih je i pretrpeo određene povrede koje su mu poslednje dane Dakara učinile znatno težim.

- Desetog dana sam doživeo težak pad sa motora, bilo je pitanje da li ću nastaviti trku, ali s obzirom da mi je ostalo još tri dana do kraja skupio sam snage, počeo da koristim neke lekove protiv bolova i uspeo sam da dođem do cilja, zbog čega sam jako srećan! - poručuje Sagmajster.

Pored naporne vožnje u većim delom "divljim" predelima, Subotičanin je na kraju svakog takmičarskog dana morao samostalno da obavi višečasovne pripreme motora kako bi bio spreman za naredne izazove.

Sagmajster deveti put razvio srpsku trobojku na cilju Dakara

Tročlana ekipa u sastavu Sagmajster-Milodanović-Zakinski vraća se u Srbiju već sutra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 40
Pregleda: 11021

Povezane vesti

Povezane teme

Gabor Sagmajster

dakar reli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.