Komentara: 0
Pregleda: 1433

Saglasnosti za rad lekara

27.01.2009. u 17:46h
<p>Lekari-specijalisti iz subotičke Op&scaron;te bolnice koji su već pokrenuli zahteve za rad i mimo bolnice moći će, verovatno, i dalje da budu angažovani u privatnom zdravstvenom sektoru, ovoga puta na osnovu saglasnosti Ministarstva zdravlja jer je ta institucija formirala komisiju koja je počela da radi - saznaju Subotičke novine.</p>

- Veći deo zahteva lekara iz subotičke Bolnice biće usvojen - izjavio je juče za „Subotičke novine" mr sci. dr Tomislav Stantić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. - Zahteve razmatra Komisija za davanje saglasnosti za dopunski rad i podeljeni rad Ministarstva zdravlja, a prvi sastanak Komisije bio je polovinom januara.

Od tada, kako tvrde u Ministarstvu, Komisija radi intenzivno i svaki dan, i pred ovim telom našli su se ove nedelje i zahtevi iz Subotice. Očekuje se da će rešenja iz Ministarstva, bilo da je odgovor pozitivan ili negativan- jer nezvanično ima nagoveštaja da su pojedini zahtevi odbijeni- iduće nedelje početi da stižu u Suboticu, što će konačno skratiti neizvesnost brojnih pacijenata koji zdravstvene usluge ostvaruju u privatnim ordinacijama.

Po propisima od 11. decembra lekari zaposleni u državnim institucijama više ne mogu dopunski da rade privatno, čime je privatni sektor ostao bez velikog broja konsultanata, a pacijenti privatnih poliklinika i ordinacija bez mogućnosti da na brži i komforniji način dobiju zdravstvenu usluga kod lekara za koga su se opredelili.

Iz subotičke Opšte bolnice su u Ministarstvo zdravlja upućeni zahtevi za 16 lekara-specijalista koji su tražili saglasnost da u državnoj službi obavljaju nepuno radno vreme, dok bi drugi deo radnog vremena bili u privatnoj praksi. Od tog broja prva četiri zahteva upućena su 22. decembra, a za još 12 lekara 9. januara. Na spisku od 16 lekara za koje je do sada od Ministarstva zatražena saglasnost je 8 ginekologa, 2 urologa, 2 ortopeda, 2 oftalmologa, 1 hirurg i 1 specijalista za uho, grlo i nos. Time spisak nije potpun jer je pred bolnički stručni savet stiglo još lekarskih zahteva.

 

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1433
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.