Komentara: 20
Pregleda: 4413
Foto

Sadnja cveća u sklopu obeležavanja Dana SFRJ

27.11.2017. u 15:18h
Izvor: Subotica.com
Sadnjom cveća na prostoru 4. Mini Jugoslavije i svečanom akademijom na Otvorenom univerzitetu Pokret „4. Mini Jugoslavija“ i Centar „Tito“ obeležiće 29. novembar, nekadašnji Dan republike.
Sadnja cveća u sklopu obeležavanja Dana SFRJ

Kao državni praznik SFRJ 29. novembar slavljen je gotovo šest decenija,  a zvanično je ukinut  novembra 2002. Dan republike  praznovan je u znak sećanja na 29. novembar 1943. godine, kada je održano Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije, a kraljevskoj vladi zabranjen povratak u zemlju. Nekada je bio  jedan od najvećih praznika u  SFRJ,  a od 2002. godine slave ga samo jugonostalgičari.

- 99 odsto nas koji smo živeli u Jugoslaviji imamo dobre uspomene na sistem koji je postojao.  Želimo zato da održimo tradiciju i slavimo  Dan republike, dan svih građana Jugoslavije bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost. U sredu ćemo u 4. Mini Jugoslaviji posaditi cveće oko novog spomenika koji smo napravili maršalu Titu zahvaljujući vajaru Franji Mačkoviću, koji se ponudio da nam napravi Josipa Broza od betona. Spomenik će tamo ostati dok smo živi, dok postoji familija Gabrić i Udruženje „4. Mini Jugoslavije“, koje danas ima 8 hiljada članova - rekao je Blaško Gabrić, osnivač 4. Mini Jugoslavije i pozvao sve građane da se priključe sadnji cveća u sredu, u 11 časova - Dan republike je za sve nas bio nešto svečano, kada  smo se svi osećali jednako vredni i ponosni na ono što je radnička klasa izgradila posle rata. Bili smo srednje razvijena evropska država u kojoj su radnici imali sigurne poslove, sigurne plate i socijalno osiguranje.

Sadnja cveća u sklopu obeležavanja Dana SFRJ

Po tradiciji, u 18 časova na Otvorenom univerzitetu biće održana svečana akademija, na kojoj će prvi put biti dodeljene dve zahvalnice.

- Ove godine počinjemo sa dodelom zahvalnica,  želimo da se zahvalimo ljudima koji duži niz godina stvaraju na ovim prostorima. Priznanje ove godine dodeljujemo Franji Mačkoviću za njegov kreativan i dobrovoljni rad na bisti Josipa Broza Tita. Drugu zahvalnicu nažalost posthumno dodeljujemo Zoranu Matijaševiću, za njegov doprinos izgradnji Jugoslavije - rekao je Mikloš Nađ Olajoš, predsednik Centra „Tito“ Subotica.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja 29. novembra - Dana SFRJ Najava obeležavanja 29. novembra - Dana SFRJ Najava obeležavanja 29. novembra - Dana SFRJ Najava obeležavanja 29. novembra - Dana SFRJ Najava obeležavanja 29. novembra - Dana SFRJ Najava obeležavanja 29. novembra - Dana SFRJ Najava obeležavanja 29. novembra - Dana SFRJ Najava obeležavanja 29. novembra - Dana SFRJ
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 4413
Povezane teme

Blaško Gabrić

29. novembar

mikloš nađ olajoš

dan socijalističke federativne republike jugoslavije

josip broz tito

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.