Komentara: 4
Pregleda: 4840

Sa Simensom bi da radi 200 firmi

30.10.2013. u 18:13h
Izvor: Dnevnik "Akter"
Više od dve stotine preduzeća zainteresovano je da postane dobavljač Simensove fabrike vetrogeneratora. Predstavnicima tih kompanija su danas u Subotici prezentovani uslovi, zahtevi, prednosti i mogućnosti pod kojima neko može da postane dobavljač Simensa.
Sa Simensom bi da radi 200 firmi

Direktor Simensa u Srbiji, Tihomir Rajlić, rekao je da će izbor dobavljača trajati između 10 i 12 meseci, nakon čega će izabranim firmama biti ponuđeni dugoročni ugovori, i stabilno i pravovremeno plaćanje i mogućnost "ulaska u globalni svet".

"Mi vam sutra nećemo stajati na putu ukoliko se odlučite za ABV, Dženeral elektrik, ili Mercedes, BMW, ili bilo koga ko će vas sasvim sigurno rado primiti kao poddobavljača kad zna da ste prošli sve ono što Simens zahteva", rekao je Rajlić.

On je dodao da je kvalitet osnovna vodilja Simensa, ilustrujući bitnost kvaliteta činjenicom da generator proizveden u Subotici mora na visini od oko 150 metara da radi 25 godina.

Predstavnici kompanije Simens zainteresovanima su prezentovali šta je sve potrebno da ispune u smislu kvaliteta proizvoda i standarda, kako bi postali njihov dobavljač, zatim osnovne zahteve kvaliteta i bezbednosti i zdravlja na radu, a upriličena je i poseta fabrici, gde je bilo izloženo svih 90 komponenti, tako da su potencijalni dobavljači imali priliku da se detaljno upoznaju sa potrebama ovog industrijskog giganta. U ovaj projekat, kako je ranije najavljeno, kompanija Simens će uložiti preko 10 miliona evra.

"Na ovaj način kompanija Simens utiče na rast srpske privrede i razvoj preduzetništva u Srbiji. Domaće firme koje se pokažu kao sposobne da isprate sve zahteve vezane za kvalitet, količine, rokove isporuke koji se od njih budu tražili, moći će da unaprede svoje poslovanje proizvodnjom delova za vetrogeneratore za Simensovu fabriku u Subotici", saopšteno je ranije iz kompanije.

Sajam je organizovan u saradnji sa Asocijacijom malih i srednjih preduzeća i preduzetnika Srbije, a uz podršku Ministarstva privrede. Na ovaj način, kako je istaknuto, kompanija Simens želi da podstakne razvoj malog i srednjeg preduzetništva, kao i da motiviše srpske proizvođače da prošire kapacitete, otvore nova radna mesta i počnu da proizvode za Simens.

Sa Simensom bi da radi 200 firmi

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, Milan Knežević, istakao je da je Simensova fabrika u Subotici "izuzetno sofisticirana", te da "pre pripada 22. veku nego današnjici". On je takođe zamolio potencijalne dobavljače da poštuju određena pravila na "svetom privredničkom putu".

"Da dovitljivost ne menjamo za sistematičnost, da ne verujemo da je moguće zaobići zahteve izuzetno visokih standarda koji će nam biti postavljeni, da te standarde ispunimo i da jednom, kada uđemo kao poddobavljači u Simensov svet, znamo da ćemo dugoročno biti obezbeđeni i uspeti da stvorimo ono što je jedini put izlaska iz začaranog kruga naše posrnule privrede", rekao je Knežević.

On je dodao da će od države biti zatražena finansijska sredstva za podršku naporima preduzetnicima u ispunjavanju zahteva koje pred njih bude stavio Simens.

Simens u Srbiji prisutan 10 godina

Simensova fabrika u Srbiji posluje već deset godina. U početku su poslovali sa 12 zaposlenih u jednoj garaži u Subotici, a sada imaju oko 700 zaposlenih i proizvodnju na 30.000 kvadratnih metara. Zaključno sa 2012. godinom Simensova fabrika u Subotici proizvela je ukupno 15.065 vetrogeneratora, a sada svakog meseca proizvodi više od 150 komada.

Simens je u protekloj godini bio jedan od osam najvećih izvoznika iz Srbije, a ono po čemu se ova fabrika izdvaja, jeste podatak da svaku četvrtu vetrenjaču u Evropi pokreće generator koji je proizveden upravo u ovoj srpskoj fabrici.

Izvor: Dnevnik "Akter"
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4840
Povezane teme

Siemens

Simens

Simens Subotica

fabrika simens u subotici

simens srbija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.