Komentara: 2
Pregleda: 5401

Sa novim smerom - brže do posla

26.04.2017. u 14:58h
Izvor: Subotica.com
Sa novim smerom - brže do posla

U novoj školskoj godini, na području rada proizvodnja i prerada hrane, Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice upisuje 30 učenika (na srpskom jeziku) na novom obrazovnom profilu – Operater u prehrambenoj industriji.

Reč je o reformisanom profilu trećeg stepena - Proizvođač prehrambenih proizvoda (PPP), koji, kako se ističe, učenicima ne samo da nudi brže zaposlenje, već omogućava da na samom početku, u prvom razredu, dobiju stipendiju koja će i njima i roditeljima olakšati i ulepšati školovanje. Osim učenika koji se opredele za profil – Operater u prehrambenoj industriji, stipendije su namenjene i drugim učenicima na području rada proizvodnja i prerada hrane,  a osim grada, zalaganjem škole, dodeljuju ih i Pekara „Proleće“, Picerija „Denis“ i Kompanija „Mini-pani“.

- Učenike koji upišu novi smer očekuje više prakse, što se sada, kada pričamo o dualnom obrazovanju, vrednuje kao veliki iskorak. Reč je o profilu koji nije ni pekar ni mesar, nije ni četvrti stepen, ali jeste dobra kombinacija navedenog. Tokom trogodišnjeg školovanja učenici stiču zavidnu praksu, savladaće različite tehnologije i samim tim imati veće šanse za zaposlenje odmah po završetku srednje škole. A na samom početku pojedince očekuje stipendija kao poklon – ističe direktor škole Nikola Matković, dodajući da sve profile na području rada HRANA, u Hemijsko-tehnološkoj školi - vredi upisati.

UVEK AKTUELNO - Na području rada proizvodnje i prerade hrane, Hemijsko-tehnološka škola u školskoj 2017/18. godini upisuje učenike na sledećim obrazovnim profilima: Prehrambeni tehničar (30 učenika na srpskom i 30 na mađarskom nastavnom jeziku), Operater u prehrambenoj industriji (30 na srpskom jeziku), Pekar (15 na srpskom jeziku) i Mesar (15 na srpskom jeziku).

Novi obrazovni profil učenicima omogućava osposobljavanje za rad u preduzećima koja se bave proizvodnjom, preradom i distribucijom prehrambenih proizvoda kao što su: jestivo ulje i biljne masti, konditorski proizvodi, bezalkoholna pića, proizvodi od voća i povrća... Rad se sastoji u obavljanju pojedinih operacija na linijama, kao i rukovanju savremenim mašinama i uređajima koji se koriste u preradi.

Proizvođač prehrambenih proizvoda uči opšte i stručne predmete. U okviru stručnih predmeta upoznaje se sa osnovnim sastojcima namirnica, načinom prerade, konzervisanja, pakovanja, etiketiranja i skladištenja gotovih proizvoda... Praktična nastava obavlja se po fabrikama prehrambene industrije, gde proširuju teoretska znanja i rade na linijama proizvodnje.

Po završetku školovanja učenik je pripremljen za rad, zahvaljujući većem broju časova praktičnog rada, kao i časova teorije koji na prigodan način pojašnjavaju procese rada. To pruža mogućnost zapošljavanja u industriji mleka, mesa, konditorskih proizvoda, šećera, ulja, prodavnicama prehrambenih proizvoda.

Po završetku ovog obrazovnog profila učenik može vanredno da se upiše na četvrti stepen - za prehrambenog tehničara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 5 časova
Komentara: 2
Pregleda: 5401
Povezane teme

hemijska škola

srednje škole

hemijsko tehnološka škola

nikola matković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.