Komentara: 7
Pregleda: 4291

Sa HIV-om se živi

02.12.2012. u 03:12h
Izvor: RTV Yueco
Svetski dan borbe protiv side obeležen je besplatnim i anonimnim testiranjem na HIV virus na četiri punkta u gradu. Mobilna jedinica Ministarstva zdravlja za brzo testiranje na HIV, bila je postavljena u centru grada od 10 do 14 časova.
Sa HIV-om se živi

Svetski dan borbe protiv side obeležava se već deceniju u našoj zemlji i ima za cilj rano otkrivanje HIV infekcije, kao i smanjenje diskriminacije prema osobama koje žive sa ovom infekcijom. Od 1985. godine u Severnobačkom okrugu registrovana je 51HIV pozitivna osoba, od čega je 17 obolelo, a 12 umrlo.

U saradnji sa Udruženjem „Prevent“ iz Novog Sada, Udruženje za podršku osobama koje žive sa HIV-om „Stav+“ organizovalo je besplatno i anonimno testiranje na HIV virus u mobilnoj jedinici Ministarstva zdravlja. Za svega 20 minuta, preko ovog senzitivnog testa, građani su mogli da provere svoj HIV status.

U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, srednjoškolcima je bilo organizovano predavanje na temu : „Stigma i diskriminacija ljudi koji žive sa HIV-om“. Cilj obeležavanja Dana borbe protiv ove hronične bolesti sa kojom se živi, je pravovremeno testiranje, kao i ukazivanje na načine prenošenja infekcije, pa time i smanjenja diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om.

Od početka HIV epidemije, u Severnobačkom okrugu registrovana je 51 HIV pozitivna osoba, od čega je 17 obolelo, a 12 umrlo. Ove godine registrovana je jedna novoinficirana osoba. Najčešći način prenosa je nezaštićen seksualni odnos, prvenstveno među muškarcima, koji imaju seksualne odnose sa muškarcima. Iako u zakonu stoji da je smrtonosna bolest, HIV je danas hronično stanje tokom kojeg se uz terapiju može kvalitetno i dugo živeti.

Izvor: RTV Yueco
01. decembar - dan borbe protiv side 01. decembar - dan borbe protiv side 01. decembar - dan borbe protiv side 01. decembar - dan borbe protiv side 01. decembar - dan borbe protiv side 01. decembar - dan borbe protiv side 01. decembar - dan borbe protiv side 01. decembar - dan borbe protiv side
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 4291

Povezana vest

Povezane teme

hiv

hiv testiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.