• Pregleda: 3599

Sa HIV-om se živi

Svetski dan borbe protiv side obeležen je besplatnim i anonimnim testiranjem na HIV virus na četiri punkta u gradu. Mobilna jedinica Ministarstva zdravlja za brzo testiranje na HIV, bila je postavljena u centru grada od 10 do 14 časova.
Sa HIV-om se živi

Svetski dan borbe protiv side obeležava se već deceniju u našoj zemlji i ima za cilj rano otkrivanje HIV infekcije, kao i smanjenje diskriminacije prema osobama koje žive sa ovom infekcijom. Od 1985. godine u Severnobačkom okrugu registrovana je 51HIV pozitivna osoba, od čega je 17 obolelo, a 12 umrlo.

U saradnji sa Udruženjem „Prevent“ iz Novog Sada, Udruženje za podršku osobama koje žive sa HIV-om „Stav+“ organizovalo je besplatno i anonimno testiranje na HIV virus u mobilnoj jedinici Ministarstva zdravlja. Za svega 20 minuta, preko ovog senzitivnog testa, građani su mogli da provere svoj HIV status.

U okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, srednjoškolcima je bilo organizovano predavanje na temu : „Stigma i diskriminacija ljudi koji žive sa HIV-om“. Cilj obeležavanja Dana borbe protiv ove hronične bolesti sa kojom se živi, je pravovremeno testiranje, kao i ukazivanje na načine prenošenja infekcije, pa time i smanjenja diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om.

Od početka HIV epidemije, u Severnobačkom okrugu registrovana je 51 HIV pozitivna osoba, od čega je 17 obolelo, a 12 umrlo. Ove godine registrovana je jedna novoinficirana osoba. Najčešći način prenosa je nezaštićen seksualni odnos, prvenstveno među muškarcima, koji imaju seksualne odnose sa muškarcima. Iako u zakonu stoji da je smrtonosna bolest, HIV je danas hronično stanje tokom kojeg se uz terapiju može kvalitetno i dugo živeti.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

7
aha Odgovori
ovo je jako mali grad u kome niko ne sme da prizna koja mu je seksualna orijentacija, a kamoli da ode da se testira na hiv. pa u roku od par sati će ceo grad znati da je pozitivan i navodno koja je seks osijentacija. malo mesto, palanački mentalitet. jedina nada je pobeći odavde.
konstantin Odgovori
Jednom se dele kondomi u gradu i ja neznam za to! :D Mala je rekalam bila za ovo desavanje!
miki Odgovori
Nepostoji navika testiranja što je vrlo loša praksa,za razliku od eu zemalja.A što se tiče seksualne orijentacije nevidim zašto bi neko morao javno to da priznaje...,pa to je pravo svakoga pojedinca.
Ako neko i radi testiranje polnih bolesti,uradiće to na malo intimniji način u zdravstvenim ustanovama.
neca Odgovori
@aha
Pricas gluposti! Ja sam se testirala dva puta do sad, a i dosta mojih poznanika... I nikad niko nikog zbog toga nije gledao popreko. Atmosfera u higijenskom je veoma prijatna tog dana, obavis razgovor sa jednim od doktora, pitas ga sve sto ti padne na pamet, oni budu jako raspolozeni za pricu... Testiras se anonimno, i sa dodeljenim brojem podignes rezultate. Jedno skroz OK iskustvo. A ti si ocigledno bas takvog palanackog mentaliteta kakvog kritikujes, cim ti je to neki bauk.

P.S. Ta praksa u ovom gradu traje godinama.. Ja sam se prvi put testirala 2006, npr. i prosto me cudi da za to neko nije cuo! Uvek je medijski propraceno. :/
vip Odgovori
@neca Koja je procedura? Samo ti se izvadi krv ili jos nesto sto se treba uraditi ako nije tajna?

Ja bih mogao otici cisto radi priventive. A mogli bih svi da znaju ako ne daj boze neko ima pa da na vreme pocne ziveti sa tim i leciti.
neca Odgovori
Pa sad si zakasnio... To besplatno testiranje radi se samo 1. decembra. Tako da, obavi to iduće godine. Mislim da se to inače plaća. I da, u pitanju je samo vađenje krvi.
Sion Odgovori
Testiranje za hiv u zavodu za javno zdravlje je anonimno i besplatno svakim radnim danom, testiranje tj vadjenje krvi se vrsi na prvom spratu zzjz.
To je DPST centar sto znaci da drzava snosi troskove testiranja.
Tako da znate da je svaki radni dan testiranje potpuno brsplatno.
Procedura je da dodjete na prvi sprat, pitate nekog od sestara da zelite da se yestirate na polnu bolest hiv, ona ce vas uputiti do epidemiologa, on ce Obaviti kratak razgovor sa vama potpuno opusten i privatan, dobicete jedan broj koji ce biti vas broj testa jel da ne pise vase ime jer je to anonimno.
Rezultati se kupe za 2 dana.
Eto to je to.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.