Komentara: 0
Pregleda: 2524

Rusini proslavili Nacionalni praznik

17.01.2012. u 15:10h
Izvor: RTV Yueco
Rusini proslavili Nacionalni praznik

U prostorijama Društva Rusina u Subotici uz prigodan program i koktel obeležen je njihov Nacionalni praznika. Rusini u Srbiji žive preko 260 godina, a 17.januar je ostao zabeležen kao poseban datum jer toga dana 1751.godine administrator komorskih imanja Habzburške monarkihe u Bačkoj, Franc Josif de Redl, potpisao ugovor o naseljavanju komorske pustare veliki Krstur.

Taj datum je uzet kao nacionalni praznik i obeležava se od 2008.godine. U Subotici živi 150 Rusina. Rusini su manjina koja može da bude primer svima kako se čuva kultura jednog naroda.Nastava na rusinskom se odvija od obdaništa do fakulteta što znači da od 15 hiljada Rusina, koliko ih živi u Vojvodini, nema nepismenih. U mestima gde živi veći broj Rusina, organizuju se i kulturno umetnička društva, radi očuvanja kulture ovog naroda.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2524
Povezane teme

rusini

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.