Komentara: 2
Pregleda: 7586

Rusini obeležili svoj nacionalni praznik

15.01.2016. u 21:22h
Izvor: Subotica.com
Rusini obeležili svoj nacionalni praznik

Pripadnici rusinske nacionalne zajednice u Subotici obeležili su Nacionalni praznik Rusina, koji žive na teritoriji Srbije. Uz predstavnike gradske uprave i drugih nacionalnih zajednica, u prostorijama Društva Rusina, u Štosmajerovoj ulici, obeležen je dan sećanja na davnu 1751. godinu, kada je potpisan prvi ugovor o naseljavanju Rusina iz istočne Ukrajine i zapadne Slovačke, na ove prostore. Nacionalni praznik Rusina je 17. januar, kada će biti održana centralna manifstacija u Kuli.

- Prema poslednjem popisu u Srbiji živi oko 14 000 Rusina. Oni uglavnom žive u 10  mesta u Vojvodini, pretežno u Bačkoj i Sremu. Mi smo zadovoljni ostvarivanjem prava na obrazovanje, kulturu i informisanje na rusinskom jeziku u Srbiji. U pet lokalnih zajednica, rusinski jezik je u službenoj upotrebi- kaže predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Rusina, Željko Kovač.

Rusini obeležili svoj nacionalni praznik

Prema podacima, u Subotici živi oko 150 pripadnika rusinske nacionalne zajednice. Sa ciljem negovanja kulture i tradicije, u Subotici je pre osam godina osnovano Društvo Rusina. Prema rečima predsednika Društva, Ivana Hardija, ukoliko se do novembra ne pronađe rešenje za novi prostor, opstanak Društva, koje je dobitnik brojnih priznanja, bi mogao biti doveden u pitanje.

- Ove prostorije u Štrosmajerovoj ulici smo dobili od Grada Subotica, nakon što smo osnovani. Restitucijom, objekat je 2013. vraćen prethodnim vlasnicima, a posle prodat, te moramo do novembra da se iselimo- ističe Ivan Hardi.

Rusini obeležili svoj nacionalni praznik

Proslavi su, u ime Grada Subotica, prisustvovali član GV, Ljuben Hristov i pomoćnik gradonačelnika, Tomislav Veljković, koji obećao da će gradska uprava učiniti sve da pronađe adekvatno rešenje kako bi Društvo Rusina  moglo da nastavi sa  radom.

Članovi Društva Rusina su gostima pripremili prigodan program uz izvorne rusinske pesme i trpezu sa tradicionalnim specijalitetima kao što su „kapuščaniki“ i „beluši“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 7586
Povezane teme

rusini

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.