Komentara: 15
Pregleda: 5577

Rusija traži više subotičkog voća nego što ga imamo

15.08.2014. u 17:46h
Izvor: RTV Yueco
Da imaju tri puta više jabuka nego što imaju trenutno, voćari iz Bačkih Vinograda bi i to izvezli na Rusko tržište. Od kako je Rusija uvela embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije povećalo se interesovanje za subotičkim voćem na ruskom tržištu. Regionalna privredna komora obrazovala je koordinaciono telo za pružanje usluga privrednicima za poslovanje sa Rusijom.
Rusija traži više subotičkog voća nego što ga imamo

Zemljoradnička zadruga “Prima” iz Bačkih Vinograda punom parom radi na pripremama jabuka ekstra klase za rusko tržište. Ovaj voćarski kraj je i od ranije poznat kao dobavljač voća za ovo tržište, a od kako je Rusija uvela sankcije na uvoz proizvoda iz Evropske unije u mnogo im se povećao broj zainteresovanih kupaca. Međutim, do povećanja plasmana nije došlo, pošto su i do sada više od 90 odsto proizvoda plasirali u Rusiju. Kako kažu, da imaju tri puta više jabuka – sve bi ih prodali.

Uvođenje sankcija odrazilo se na povećanje potrašnje za voćem u celom subotičkom kraju, ali i za mesom.

Regionalna privredna komora Subotica, u cilju praktičnog organizovanja plasmana prehrambenih proizvoda u Rusiju, obrazovala je koordinaciono telo za pružanje usluga privrednicima za poslovanje sa Rusijom. Centri su dostupni i na stalnom raspolaganju, ali u komori upozoravaju privrednike da pre izvoza moraju ostvariti standarde da bi dobili potrebne sertifikate, kako u komori, tako i od strane ruskih organa. U komori ocenjuju da je šansa za izvoz na rusko tržište postojala i ranije, ali da je uvođenjem embarga ona i veća zbog manje konkurencije.

Zvanična statistika regiona pokazuje porast izvoza na tržište Rusije u prvih šest meseci ove godine, dok je došlo do stagnacije uvoza. U celoj prošloj godini u Rusiju je izvezeno 38,5 miliona dolara, a u prvih šest meseci ove godine 27,4 miliona dolara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 5577
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.