Komentara: 17
Pregleda: 4949

Ruše Zelenu fontanu

08.02.2011. u 13:52h
Izvor: Blic
Ruše Zelenu fontanu

Subotički maturanti ove godine neće moći da se po završetku školske godine tradicionalno kupaju u Zelenoj fontani u centru Subotice. Sa jednog od simbola grada, napravljenog od žolnai keramike pre 25 godina, neće biti skinuta zimska zaštita sve dok arhitekte ne pronađu adekvatno rešenje za njenu zamenu. A onda sledi rušenje.

Iako se najava rušenja zdanja mnogim Subotičanima ne dopada, ispred fontane su se od 1985. godine fotografisale hiljade mladenaca i turista, a građani uvek rado zastajali da predahnu, stručnjaci tvrde da je Zelena fontana „toliko oštećena da je neprihvatljiva za održavanje, opasna po život, ali i budžet”.

Direktor Direkcije za izgradnju Josip Kovač Striko kaže da je u interesu svih da se „česma zavrti” jer je dnevno iz Zelene fontane u kanalizaciju i podrume Gradske kuće oticalo oko 24.000 litara vode, odnosno više od 1.000 na sat.

- Odlivanje vode iz napuklih cevi podriva čak i temelje Gradske kuće. Cevi su popucale, pumpe se pokvarile, a uništena je i zbog toga što nije održavana. Kao da je bilo najvažnije da se građani zadovolje vizuelno u letnjem periodu, bez obzira na jako loše stanje objekta. Neću dozvoliti da neko od mojih sugrađana strada ili da se drugi objekti u gradu urušavaju zbog Zelene fontane - kaže Kovač Striko.

Novo rešenje koje treba da napravi grupa mladih arhitekata trebalo bi da bude završeno do maja i ono će biti u skladu sa objektom Narodnog pozorišta koje se gradi korak od Zelene fontane. U Direkciji kažu da građani mogu da očekuju parterno rešenje i višefunkcionalnu fontanu.

- Izgradnja nove fontane je daleko jeftinija od rekonstrukcije stare. Osim toga, pošto će Narodno pozorište imati otvorenu scenu, publika bi za vreme predstava mogla da stoji „u fontani“ jer parterno rešenje daje mogućnost isključenja vodene igre i stvaranja platoa. Tačne podatke o troškovima znaćemo do kraja godine. Subotici je dosta nedovršenih investicija, zbog čega nećemo započinjati radove dok novac ne bude obezbeđen - kaže Kovač Striko.

Nova fontana biće projektovana i građena prema uslovima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a u Direkciji ističu da se traga za, pre svega, ekonomičnim i dugotrajnim rešenjem jeftinim za održavanje.

„Blic“ saznaje da se godišnje za sve gradske fontane i česme iz budžeta izdvaja šest miliona dinara. Zelena fontana je zbog neekonomičnog rasipanja vode u poslednjoj deceniji pošteno ojadila Subotičane.

 

Bolje neugledna, nego rizična!

- Pretpostavlja se da je zbog curenja vode ispod fontane nastala šupljina pa zato objektu preti urušavanje. Ma koliko izgledom sada bude odbijala građane i turiste zbog drvene oplate, zaštita od zime neće biti skinuta sve dok projekat ne bude završen i dok ne budemo sigurni da je finansijska konstrukcija obezbeđena - kaže Josip Kovač Striko.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 4949
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.