Komentara: 0
Pregleda: 1163

Rukomet: Poznat format superligaškog takmičenja

17.07.2020. u 11:55h
Izvor: Subotičke novine
Nakon mnogobrojnih sastanaka i usklađivanja suprotstavljenih stavova, poznat je format takmičenja u Superligi za rukometaše. U sezoni koja predstoji igraće šesnaest klubova, koji će u prvoj fazi igrati u dve grupe od po osam ekipa.
Rukomet: Poznat format superligaškog takmičenja

Dalje, nakon dvokružnog sistema sledi odluka, po četiri najbolje ekipe idu u plejof i borbu za prvaka države, a po četiri lošije ekipe idu u plejaut. Iz Super lige u predstojećoj sezoni ispadaju dve ekipe, a naredne čak četiri, da bi u sezoni 2022/2023 ponovo bio uspostavljen sistem od četrnaest ekipa u jednoj grupi.

U obrazloženju Árkus lige stoji daje navedeno rešenje najracionalnije u trenutnim okolnostima. Igranjem u dve grupe od po osam ekipa, došlo bi se do manjeg broja utakmica, što je u ovoj sezoni izuzetno važno iz više razloga. Prvi razlog je što u ćelom svetu postoji strah od novog talasa virusa, koji bi mogao da se pojavi na jesen, što bi opet prouzrokovalo neko pomeranje termina, pa se zbog toga mora planirati manji broj utakmica, kako bi se iste mogle i odigrati. Drugi razlog je smanjivanje budžeta klubova, pa se manjim brojem utakmica lakše prevazilazi taj problem. Treći razlog je što ekipe, koje igraju SEHA ligu, od ove sezone ponovo igraju i domaću ligu, ali istovremeno, pa bi veći broj utakmica za njih predstavljao veliki problem.

U plejof se bodovi ne prenose, kako bi sve ekipe bile ravnopravne u prolećnom delu prvenstva, jer tada naše ekipe, koje igraju i SEHA ligu, na proleće igraju samo domaću ligu u vidu pleofa, ukoliko za isti obezbede plasman. Sportski gledano, ovim načinom odigravanja se tim našim predstavnicima u SEHA ligi omogućava da nesmetano igraju na oba fronta, uz „pravo kiksa” u domaćem prvenstvu, u prvom delu odigravanja. Takođe, ekipama koje obezbede plasman u plejof pre kraja prvog dela takmičenja, mogu u preostalim utakmicama uigravati ekipu i eventualno dati više prostora mlađim igračima.

U plejaut se prenose bodovi iz međusobnih susreta iz razloga da se ne bi desilo da neka ekipa svesno „žrtvuje” jesenji deo prvenstva, pa da sve ekipe krenu sa iste pozicije. Ovako, vrednovaće se učinak svih ekipa u međusobnim duelima sa ekipama, koje se takođe takmiče i bore za opstanak. U plejautu bi ekipe igrale samo sa ekipama, koje dolaze iz suprotne grupe, jer su sa ekipama iz iste grupe odigrali po dve utakmice.

Ekipa Spartaka se nalazi u grupi sa Vojvodinom, Dinamom, Partizanom, Dubočicom, Kikindom, Proleterom i ekipom koja se još plasira iz Super „В” lige.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1163
Povezane teme

rukometni klub spartak

rukomet

rukometna superliga srbije

rukometna super liga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.