Komentara: 10
Pregleda: 2634

RPK inicira poboljšanje privrednog ambijenta

09.10.2013. u 20:14h
Izvor: RTV Yueco
Članovi Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica usvojili su danas i uputili Vladi Srbije sedam inicijativa za pobojšanje privrednog ambijenta. Osim toga, na sastanku se razgovaralo i o juče najavljenim merama Vlade Srbije za stabilizovanje javnih finansija, gde je rečeno da se očekuje konkretizacija navedenih inicijativa i njihovo preciziranje, na osnovu čega će se moći izneti ocene. Članovima Upravnog odbora komore takođe su prezentovani poslednji privredni pokazatelji koji govore da je u regionu broj nezaposlenih od početka godine do danas smanjen za 30.000, uz rast obima proizvodnje, ali da se na osnovu toga još uvek ne može govoriti o izlasku iz recesije.
RPK inicira poboljšanje privrednog ambijenta

Kako je novinarima predstavio sekretar komore Ivan Vojnić Tunić, od nadležnih se argumentovano zahteva Izrada strategije razvoja poljoprivrede, odnosno ruralnog razvoja. Zatim je upućena inicijativa da se izgradnja objekata inostranih kompanija, čiji se dolazak subvencioniše budžetskim sredstvima, poveri domaćim kompanijama, a stim u vezi i inicijativa u vezi uređenja položaja domaćih i stranih ponuđača.

Pored ovih upućene su i inicijative potekle od preduzetnika, vezane za izmenu zakona o javnim nabavkama u smislu knjigovodstva, zatim izmena zakonskih akata koji uređuju brisanje firmi i registra, u smislu regulisanja njihovih dugovanja, kao i uređenje poreskih rešenja za one koji porez plaćaju paušalno.

Pored navedenih, upućena je još jedna generalna inicijativa u vezi Zakona o ograničavanju roka plaćanja, u smislu regulisanja obaveza koje su nastale i nisu regulisane pre stupanja ovog zakona na snagu. U komori se nadaju da će nadležni organi imati sluha za ove inicijative.

RPK inicira poboljšanje privrednog ambijenta

Članovi Upravnog odbora dotakli su se i juče najavljenog seta mera Vlade Srbije za konsolidaciju javnih finansija, gde su istaknute kao najvažnije tri mere – povećanje PDV-a i eliminisanje sive ekonomije, zatim smanjenje nivoa subvencija, kao i na poboljšanje privrednog ambijenta. Zajednička ocena najavljenih mera jeste da su one za sada samo inicirane, te se čeka njihovo preciziranje, a kasnije i praktična primena.

Na sednici su takođe razmatrana i privredna kretanja u prvih sedam meseci ove godine, gde je konstatovan blagi rast obima proizvodnje i značajno smanjenje nezaposlenosti, i to za 30.000 u odnosu na početak godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 2634
Povezane teme

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.