• Pregleda: 2173

RPK inicira poboljšanje privrednog ambijenta

Članovi Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica usvojili su danas i uputili Vladi Srbije sedam inicijativa za pobojšanje privrednog ambijenta. Osim toga, na sastanku se razgovaralo i o juče najavljenim merama Vlade Srbije za stabilizovanje javnih finansija, gde je rečeno da se očekuje konkretizacija navedenih inicijativa i njihovo preciziranje, na osnovu čega će se moći izneti ocene. Članovima Upravnog odbora komore takođe su prezentovani poslednji privredni pokazatelji koji govore da je u regionu broj nezaposlenih od početka godine do danas smanjen za 30.000, uz rast obima proizvodnje, ali da se na osnovu toga još uvek ne može govoriti o izlasku iz recesije.
RPK inicira poboljšanje privrednog ambijenta

Kako je novinarima predstavio sekretar komore Ivan Vojnić Tunić, od nadležnih se argumentovano zahteva Izrada strategije razvoja poljoprivrede, odnosno ruralnog razvoja. Zatim je upućena inicijativa da se izgradnja objekata inostranih kompanija, čiji se dolazak subvencioniše budžetskim sredstvima, poveri domaćim kompanijama, a stim u vezi i inicijativa u vezi uređenja položaja domaćih i stranih ponuđača.

Pored ovih upućene su i inicijative potekle od preduzetnika, vezane za izmenu zakona o javnim nabavkama u smislu knjigovodstva, zatim izmena zakonskih akata koji uređuju brisanje firmi i registra, u smislu regulisanja njihovih dugovanja, kao i uređenje poreskih rešenja za one koji porez plaćaju paušalno.

Pored navedenih, upućena je još jedna generalna inicijativa u vezi Zakona o ograničavanju roka plaćanja, u smislu regulisanja obaveza koje su nastale i nisu regulisane pre stupanja ovog zakona na snagu. U komori se nadaju da će nadležni organi imati sluha za ove inicijative.

Članovi Upravnog odbora dotakli su se i juče najavljenog seta mera Vlade Srbije za konsolidaciju javnih finansija, gde su istaknute kao najvažnije tri mere – povećanje PDV-a i eliminisanje sive ekonomije, zatim smanjenje nivoa subvencija, kao i na poboljšanje privrednog ambijenta. Zajednička ocena najavljenih mera jeste da su one za sada samo inicirane, te se čeka njihovo preciziranje, a kasnije i praktična primena.

Na sednici su takođe razmatrana i privredna kretanja u prvih sedam meseci ove godine, gde je konstatovan blagi rast obima proizvodnje i značajno smanjenje nezaposlenosti, i to za 30.000 u odnosu na početak godine.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

10
Always Ultra Odgovori
Smejurija. Likovi koji su odgovorni za potpuni bankrot privrede govore o "poboljsanju". Cinizam koji je ravan kriminalu.
Drugo - "30,000 novozaposlenih". Voleo bih da preciziraju gde su to zaposleni (tacno po firmama i po zanimanjima) i da obavezno iznesu podatak koliko je njih u to vreme ostalo bez posla !
subotičanin Odgovori
Tačno zaposleno je 30 000 hiljada, mada ja mislim da je mnogo više, pogurali ste vaše partiske pulene na razna izmišljana radna mesta, svi se lepo udomili na bužetske jasle.
Gospodo "draga" ovom napaćenom narodu će biti bolje kada vam vidimo leđa.
Ova privredna komora treba da se zove parazitska komora neuspešnih stručnjaka.
dodjoš Odgovori
kad će ovi likovi u penziju?!
h_d Odgovori
Bokte, ovi iz RPK su kao oni muzikanti koji čekaju pred graCkom kućom i zapevaju kada izađe sledeći srećno venčan par. Nisu pitani, al' lože sve u 16 zarad malo bakšiša.
Koliko je meni poznato, više nema obaveznog plaćanja doprinosa Komorama, i 'fala Manituu na istom. Ne znam iz čega se finansiraju, ali bih voleo da im laka lova iz budžeta ili dotacija presahne pa da rade po nekim tržišnim principima, ako je ikome potrebna njihova ekspertiza i lelemuđenje.
earthworker Odgovori
trle babe lan da im prodje dan...
mali Odgovori
raduje me ovakva vest konacno nesto vedro i optimisticno
uvek u pravu Odgovori
[*...*].Njihov moto i misao vodilja je da "Mi ništa ne obećavamo i to ostvarujemo".Zemljo otvori se i progutaj ili nas ili njih.The end.
nana Odgovori
Privredna komora je odavno paradržavna organozacija i nikad nije zastupala privatne preduzetnike. Članstvo u komori nije obavezno ali je državni sektor preovlađujući u Srbiju ostao i dalje kao glavni finansijer komore. U navedenom tekstu nije reč o novozaposlenima već nezaposlenima. Za Srbiju i njenu NSZ smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji ne znači porast broja zaposlenih već brisanje sa evidencije. Kad se daju podaci o zapošljavanju onda taj broj naduvaju bar četiri puta, jer istu osobu preduzetnici prijavljuju na određeno vreme 4-5 puta u toku godine.
Vesko Odgovori
Koga vi pogurate,taj je nadrljao kao zuti.Bolje pazite na pritisak i holesterol kada prisustvujete
na raznim kojekakvim proslovama,na kojima se dosta jede i pije.To vazi i za vase clanove
upravnog odbora.
zoli Odgovori
O kojem regionu pricaju ovi?Gospodo novinari da li ste postavili ovo pitanje na brifingu?Dokle ce ovi paraziti da pljackaju?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.