Komentara: 10
Pregleda: 4389

Roditeljstvo je privilegija, a ipak mnogi ga odlažu ili izbegavaju

10.04.2019. u 13:27h
Izvor: Subotica.com
Roditeljstvo je privilegija, a ipak mnogi ga odlažu ili izbegavaju

Krajem protekle sedmice, održana je TV premijera novog dokumentarnog filma novinara Miroslava Antelja iz Subotice, posvećenog temama u zdravstvu. Kratko filmsko ostvarenje, njegovo treće na temu zdravstva, od ukupno 23, ovom prilikom govori o roditeljstvu i kroz priče stručnjaka iz našeg grada, ali i ostvarenog roditelja, dotiče se današnjih, za mnoge teške odluke da zasnuju porodicu.

Među stručnjacima koji su analizirali temu je psiholog Olga Terek iz Doma zdravlja Subotica, koja je istakla da je usled globalizacije i tempa života, ljudi danas sve manje razmišljaju o opstanku nacije, žive za trenutak, slobodno, onako kako mogu.

Roditeljstvo je privilegija, a ipak mnogi ga odlažu ili izbegavaju

Terek je konstatovala da roditeljstvo više nije prioritet, te da u Evropi, pa tako i kod nas, jača trend prema kojem je sve manje roditelja po slobodnom izboru, odnosno sve više mladih koje jednostavno ne planiraju porodicu, što zbog karijere, što zbog finansija, ali i straha od promena.
 
- Živimo u nestabilno vreme kada su socijalna i materijalna nesigurnost prisutna gotovo svaki dan. Mladi parovi se mnogo kasnije odvajaju od svojih primarnih porodica i kada se odvoje, nisu dovoljno sigurni koliko će njihov odnos dugo da traje, da li će biti finansijski sposobni, gde će da stanuju i to na neki način utiče na odlaganje ove odluke. Dešava se da odlagajući tu odluku, par napravi tako funkcionalan dvojac da im potencijalno proširenje porodice ugrožava tu njihovu harmoniju - analizira psiholog Doma zdravlja Olga Terek. - Smatram da je finansijska nesigurnost mnogima samo izgovor, jer kada pogledamo oko nas, mnogo je primera gde materijalno najsiromašnije porodice imaju najviše dece.

Roditeljstvo je privilegija, a ipak mnogi ga odlažu ili izbegavaju

S druge strane, dr Aleksandar Radulović, ginekolog u Opštoj bolnici Subotica, podseća da što se više odlaže odluka o začeću, to su šanse za neuspeh veće.
 
- Starenjem jajne ćelije, dolazi i do genetskih promena. Ceo naš reproduktivni sistem je kao časnovik programiran i tačno se zna kada reproduktivna moć opada, zašto posle 35-te godine opada za 30 odsto, posle 40-te za 70 odsto, zato treba što pre rađati, stvarati potomstvo, time se smanjuju problemi koji se mogu nadovezati, a to su bolesti posledice stresa, problemi sa štitnom žlezdom, šećerna bolest i druge bolesti u vezi sa reproduktivnim organima - ističe dr Radulović.
 
Sagovornica u filmu, majka dva sina, govorila je o svom životnom iskustvu, rizičnoj trudnoći i podršci koju je imala celim putem od svojih najbližih, te kako svoje potomke danas smatra svojim najvećim bogatstvom. Prvo dete rodila je sa 31 godinu, imala je problematičnu trudnoću, ali ipak se sve završilo dobro - danas je stariji sin na pragu punoletstva, pet godina stariji od drugog, a naša sugrađanka ima jednu poruku za buduće roditelje, majke pre svih.

- Biološki sat otkucava. Moj savet je postanite roditelj, postanite majka, a onda vam to dete daje ljubav, podršku, gura vas napred, onda vi pored tog deteta učite šta je ljubav, šta treba da stvarate, za čim treba da idete, to dete vas vodi - poručuje Subotičanka.

Roditeljstvo je privilegija, a ipak mnogi ga odlažu ili izbegavaju

Dokumentarac pod nazivom "Majko gde si, zašto me nema", za koji je muziku komponovao Subotičanin Mate Abraham, pogledajte u nastavku. Sam autor, Miroslav Antelj, smatra da je ovo njegov do sada najbolji dokumentarac, a koji je dobio i više kritika. O samom ostvarenju kaže:

- U filmu sam istakao majku, jer ona na pravi način odslikava snagu i emotivni naboj filma, dajući tako jasne poruke budućim roditeljima - poručuje Antelj.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 4389
Povezane teme

dokumentarni film

roditeljstvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.