Komentara: 15
Pregleda: 11221

Roditelji nezadovoljni jer ne mogu da upišu decu u jaslice nakon povratka na posao

28.01.2021. u 15:15h
Izvor: Subotica.com
Dok roditelji čija su deca rođena prošle godine negoduju zbog toga što ne mogu da ih upišu u vrtić, iz Predškolske ustanove "Naša radost" pojašnjavaju da nikada ni nisu primali decu mlađu od godinu dana, jer ustanova nema tehničke i kadrovske mogućnosti za njihovo zbrinjavanje. Čekajući naredni upisni rok u državni vrtić, roditelji su primorani da koriste usluge privatnih vrtića, koji su višestruko skuplji.
Roditelji nezadovoljni jer ne mogu da upišu decu u jaslice nakon povratka na posao

Naša sugrađanka koja je postala majka devojčice rođene u januaru prošle godine, umesto da ide na posao, koristi godišnji odmor kako bi je čuvala. Razlog tome je, kako kaže, nemogućnost da je upiše u državni vrtić, iako su ona i suprug uredno konkurisali u aprilu prošle godine.

- Rečeno nam je da nije primljena jer je rođena u januaru i da mogu da se upišu samo deca koja su rođena 2019. godine. To znači da deca koja su rođena 2020. godine nemaju pravo da se upišu u vrtić i mogu da konkurišu tek u aprilu 2021. godine i od septembra da krenu. Ja sam u decembru prošle godine počela da radim i do septembra nemam gde sa njom. Trenutno sam kod kuće na godišnjem, ali šta posle - pita se naša sugrađanka koja je želela da ostane anonimna, ukazujući da ovo nije prvi slučaj. - Isto tako sam prošla sa sinom, koji je rođen u februaru 2017. godine, ali kada smo konkurisali za 2018. godinu, rečeno nam je da je on februarsko dete i nema pravo da se upiše. Ako deca iz septembra, oktobra i novembra mogu da se upišu u vrtić, zašto deca iz januara i februara ne bi mogla da se prime u jasle? Treba da osmisle neki način kako da zbrinu i ovu decu, jer ovako ispada da treba da tempiramo kada ćemo da se porodimo da bismo mogli da upišemo decu u vrtić.

Da nije usamljen slučaj, potvrđuje još jedna majka koja se porodila u aprilu prošle godine, donevši na svet dečaka. Kako kaže, ona i suprug nisu ni dobili obrazloženje, već se ime njihovog sina prosto nije pojavilo na listi upisanih u vrtić.

- Koliko znam, nijedno dete koje je rođeno 2020. godine nije primljeno. Eventualno možda neko uspe uz molbu, ali imam prijateljicu koja ni uz molbu nije mogla da upiše dete, jer su joj odgovorili da je korona i da ne primaju novu decu - kaže majka koja je takođe želela da ostane anonimna. - Treba da počnem da radim u martu, tako da sam dete morala da upišem u privatni vrtić, jer nema ko da ga čuva, pogotovo sada kada i bake i deke rade do 65 godina. Sa prvim detetom nismo imali toliko problema, jer je rođena u avgustu i nekako smo se snašli za ta dva meseca, malo bolovanje, malo godišnji odmor, tako da je u septembru krenula u vrtić, ali za drugo dete imamo prazan hod od pola godine i za to ne mogu da se snađem. Imam izbor da dete upišem u privatni vrtić ili da dam otkaz.

Roditelji nezadovoljni jer ne mogu da upišu decu u jaslice nakon povratka na posaoPrema planu upisa u školsku 2020/2021. godinu, u jaslenu grupu Predškolske ustanove "Naša radost" mogli su da se upišu mališani koji su rođeni 2018. i 2019. godine, a kako objašnjava tehnički direktor Veljko Vojnić, to nije novost i ustanova nikada nije ni primala decu mlađu od godinu dana, jer su za njihovo zbrinjavanje potrebni posebi uslovi kojima ne raspolažu.

- Da bismo primili decu mlađu od 12 meseci moramo da posedujemo određene tehničke i kadrovske mogućnosti, a koje podrazumevaju da u svakom vrtiću imamo mlečnu kuhinju i obaveznu medicinsku sestru na preventivi. Mi to nemamo, a ne možemo ni da imamo, jer nemamo uslova da to organizujemo u vrtićima, kao ni mogućnost zapošljavanja dodatnog osoblja. Dakle, za to je potrebno posebno opremiti predškolsku ustanovu, za šta trenutno nemamo mogućnosti  - objašnjava Vojnić. - Kada deca napune 12 meseci, onda ćemo ih primiti, a do tada molimo roditelje da pokušaju da potraže mesto u privatnim vrtićima.

Roditelji nezadovoljni jer ne mogu da upišu decu u jaslice nakon povratka na posaoA privatni vrtići, kako kažu naše sagovornice, višestruko su skuplji, te se usluge na mesečnom nivou kreću od 15.000 do 22.000 dinara. Uz to, kako ističu, premeštaj deteta iz jednog vrtića u drugi nakon nekoliko meseci izaziva zbunjenost i stres kod mališana, jer osim što menjaju prostor, menjaju i vaspitača u kojeg su stekli poverenje i kolektiv sa kojim su se zbližili.

- Rečeno je da bi ona trebalo da krene u vrtić kada napuni godinu dana. Ona je sada napunila godinu dana, ali nije primljena i jedini način je da ponovo konkurišemo u aprilu i da krene u septembru. Do tada moram da radim i da plaćam privatni vrtić. Novi Sad i Beograd refundiraju roditeljima razliku između državnih i privatnih vrtića, ali Subotica ne. Znači, treba da radim i to što zaradim da dam na privatni vrtić - kaže majka devojčice rođene u januaru.

- Ovakva situacija je godina, jer "Naša radost" ima problem i sa nedostatkom mesta u jaslenim grupama. Konkretno, mi smo konkurisali za vrtić "Šumice" koji ima tri jaslene grupe, ali su sve tri popunjene. Tako je već godina, da su sve grupe prepunjene i tu ima po 25 dece na dve vaspitačice, što je jako mnogo - dodaje druga majka.

Roditelji nezadovoljni jer ne mogu da upišu decu u jaslice nakon povratka na posaoDa problem sa nedostatkom slobodnih mesta postoji, potvrđuje i tehnički direktor "Naše radosti", dodajući da su u tom cilju proteklih godina kapaciteti šireni isključivo u jaslenim grupama. Tako je od 2015. godine do danas, broj dece koja pohađaju ovu predškolsku ustanovu porastao sa 3.930 na 4.430, a otvorena su i dva vrtića u Novom Žedniku i Aleksandrovu.

- To nije problem samo u Subotici, već i u drugim gradovima, da nedostaju kapaciteti za jaslene grupe. Mi još imamo najmanji problem, jer nam samo 3 odsto dece ostaje van vrtića, a u Beogradu je to 30 odsto. Primili smo i preko normavita 20 odsto, negde čak i više, ali postoji normativ i za vaspitače, koji su takođe preoterećeni u radu sa grupama. Toliki je pritisak da su i vaspitači koji rade u jaslenim grupama nezadovoljni, upravo zbog toga što ima jako mnogo dece - ističe Vojnić, dodajući da su i protivepidemijske mere otežale prijem novih mališana. - Imali smo određene poteškoće i oko sprovođenja adaptacije, jer čak i deca koja su napunila godinu dana, zbog zabrane ulaska trećih lica u vrtiće, nisu mogla da prođu adaptaciju sa roditeljima, pa ih nisu ni donosili. Od 1. februara ćemo omogućiti ovim roditeljima ulaz u vrtiće i oni će moći da prođu adaptaciju sa svojom decom, uz sve propisane mere zaštite.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 11221
Povezane teme

Naša Radost Subotica

veljko vojnić

naša radost

upis u vrtiće

predškolska ustanova naša radost

PU Nasa Radost

jaslice

polazak u vrtić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.