Komentara: 3
Pregleda: 4112

Ribolovci: Sprečimo krivolov kod jezera Zobnatica

28.10.2013. u 16:09h
Izvor: RTV Yueco
Nekontrolisani krivolov kod bačkotopolskog jezera “Zobnatica”, bio je povod protestu ribolovaca i ekologa koji je održan juče. Skup građana je održan pod nazivom : „Naš glas - za jezero spas“.
Ribolovci: Sprečimo krivolov kod jezera Zobnatica

Problem postoji nekoliko decenija i niko od nadležnih ne reaguje, tvrde ribolovci. Jezerom “Zobnatica” niko ne upravlja i zbog toga se krivolov nesmetano odvija.Predstavnik lokalne samouprave Bačka Topola je rekao da i oni godinama pišu razne dopise pokrajini i republici o stanju jezera, ali ostali su bez odgovora.

Više od 20 godina postoji problem nekontrolisanog izlova ribe u jezeru Zobnatica. Ljubitelji prirode tvrde da nadležne institucije guraju problem “pod tepih”i odgovornost prebacuju jedni na druge.

Oko stotinu građana juče se odazvalo pozivu ribolovaca i nosilo transparente na kojima je pisalo da ne daju svoje jezero. To što niko ne gazduje jezerom, pored krivolova ima za posledicu i druge ekološke probleme.

Karolj Lacković ispred opštine Bačka Topola je rekao da su uputili dopis nadležnim institucijama kako bi dobili odgovor o pravnom statusu jezera i ko upravlja njime.U jednim dokumentima je napisano da je reč o ribnjaku, po drugima o akumulacionom jezeru.

Zobnatičko jezero je formirano 1976. godine u dolini rečice Krivaje sa površinom od 226 hektara i dužinom od oko pet kilometara.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4112
Povezane teme

ribolov

krivolov

zobnatica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.