• Pregleda: 2946

Riba najtraženija na Badnji dan

Riba najtraženija na Badnji dan

Na Badnji dan, promet ribe na pijaci poveća se i preko deset puta, a najtraženiji je šaran čija cena se kretala oko 300 dinara. Pored nabavke ribe, domaćice su kupovale i one namirnice koje im nedostaju pred sutrašnju božićnu trpezu. Danas je i kraj višenedeljnog božićnog posta.

Kada u okolini mlečne pijace vidite ovakvu gužvu u saobraćaju, to znači da nam predstoji neki od praznika. Tako je i pred pravoslavni Božić, a najtraženija roba su sitnice za završne pripreme Božićne trpeze, kao i riba zbog današnjeg posta. Kako saznajemo u jednoj od ribarnica, promet na Badnji dan je veći 10 do 15 puta u odnosu na obične dane, a šaran čini čak 90% prometa. Kako tvrde, cene su na istom nivou kao i drugim danima.

Pored ribe, domaćice koje sutra slave praznik Hristovog rođenja su nabavlje i one namirnice koje im nedostaju pred sutrašnju Božićnu trpezu.

Vernici Srpske pravoslavne crkve završavaju sutra višenedeljni božićni post kojim se pripremaju za proslavu jednog od najvećih hrišćanskih praznika - Božića. Božićni post ili Mala četrdesetnica traje od 28. novembra do pričešća vernika na božićnoj liturgiji, 7. januara, i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i loših dela i zlih misli. Tokom ovog posta, do 31. decembra, ponedeljkom, sredom i petkom postilo se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi. U poslednjoj nedelji posta, ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, a utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom na ulju.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.