Komentara: 5
Pregleda: 12654

Revizija plinskih boca sprečava opasnost

07.09.2017. u 16:01h
Izvor: PR tekst
Nedavna nesreća na Halkidikiju, u kojoj je teško povređena petočlana srpska porodica, poslednje je upozorenje za sve vlasnike plinskih boca da obavezno atestiraju te naprave. Kod proverenih i održavanih boca mala je verovatnoća da dođe do nesreće. 
Revizija plinskih boca sprečava opasnost

Propan butan boca, u narodu poznatija kao plinska boca, po nekima predstavlja „tempiranu bombu u stanu“, što je daleko od istine ukoliko se ona redovno podvrgava reviziji, odnosno atestu i ima ispravni i atestirani ventil i regulator.

Euro Gas iz Subotice, koji se bavi veleprodajom gasa i distribucijom propan-butan boca, od prošle godine vrši i njihovu reviziju, u saradnji sa SGS-om. Osim njih, jedino je još Lifam iz Stare Pazove ovlašćen da vrši reviziju boca u našoj zemlji.

Vlasnici plinskih boca treba da se upoznaju  sa svim detaljima oko njihovog  bezbednog korišćenja, odnosno - na šta sve treba da obrate pažnju prilikom punjenja ili zamene boca. Srđan Stojković, regionalni menadžer prodaje  kompanije „Euro Gas“ iz Subotice naglašava da se kompanija Euro Gas više od četiri godine bori protiv „divljih“ atesta, koji na neregularan način revidiraju propan-butan boce, čime korisnike dovode u veliku opasnost. Kompanija zbog ovog problema obraćala za pomoć Upravi za transport opasnog tereta i tržišnoj inspekciji, ali na njihove zahteve niko nije odgovorio.

Budući da na području naše zemlje trenutno radi samo jedan inspektor za kontrolu drumskog prevoza opasne robe, te da nepostoji odgovarajući vid sankcionisanja, građani će morati da nauče kako da sami prepoznaju ispravne propan-butan boce.

Revizija plinskih boca sprečava opasnost

- Autentičnu i bezbednu bocu, korisnici mogu da prepoznaju po telu, koje je valjkastog oblika, s varom po sredini. Na boci se nalazi i znak usaglašenosti, koji se sastoji od tri stiizovana slova A, proizvođač i godina proizvodnje upisani su na vratu boce. Takođe, svaka boca ima deklaraciju sa podacima o osobinama gasa. Odgovornost je i na prodavcu, jer osim što treba da garantuje za njenu ispravnost, ne sme da primi i prodaje bocu koja nema plastičnu plombu na ventilu ili foliju, jer to smanjuje mogućnost nelegalnog punjenja boca – pojasnio je Stojković, dodajući da svaka boca obavezno mora da sadrži i regulator pritiska (ukoliko se boce koriste za domaćinstvo), koji ima ulogu nepovratnog ventila, jer sprečava da gas ide u suprotnom smeru.

Osim neregularnog revidiranja, problem predstavlja i korišćenje starih, neproverenih boca, kao i neodgovorno ponašanje korisnika, koji delove za instalaciju kupuju bez atesta i deklaracije. Takođe, ukoliko se boca puni, potrebno je da se to učiniti na adekvatan način, a Stojković objašnjava kako.

Revizija plinskih boca sprečava opasnost

- Prazna boca teška je oko 12 kilograma, a nakon punjenja ne sme da bude teža od 22 kilograma. Vrlo je bitno da to korisnici znaju, pošto pojedini prodavci na pumpama ponekad ponude da bocu napune sa 12 do 13 kilograma gasa, što predstavlja opasnost za korisnike, jer boca nikada nije potpuno prazna. Uvek je nešto gasa i nečistoće ostalo, a ukoliko se boca koristi dugi niz godina i nijednom nije očišćena, u njoj se može nataložiti i do dva kilograma mulja. Poređenja radi, u boci koja je atestirana 2017. godine, nema ni deset grama nečistoće – naglasio je Stojković.

Ukoliko želite da se vaša propan-butan boca na pravila način očisti i revidira, to možete učiniti u Euro Gasu, na sledeći način:

Ukoliko korisnici donesu bocu koja nije atestirana, a proizvedena je posle 1974. godine, revidiranje se neće naplatiti, a bocu će zameniti za atestiranu, pošto se starije boce uništavaju. Ako je reč o boci koja je od 1974. godine i kasnije, ta boca je verovatno imala četiri revizije, te stoga i četiri serije ukucanih brojeva, odnosno znakova usaglašenosti.

Revizija plinskih boca sprečava opasnost

Treba napomenuti da revizija nije bitna samo iz bezbednosnih razloga (to je prvo i osnovno), već i iz finansijskih razloga. Samim tim što u starim bocama ima nataloženog mulja, kupovinom takvih boca potrošači zapravo dobiju manje gasa. Talog koji se nalazi u bocama koje nisu ispitane i isprane pre toga, može da pravi problem kod sagorevanja, pa se može pojaviti plamen crvenkaste boje koji pucketa pri sagorevanju. Takva boca traje kraće, ima se utisak da se brže troši gas, a u stvari kupac je dobio manje od 10kg gasa jer su se u boci nataložile nečistoće.

- Koliko god da je potrošač platio jeftinije takvu bocu koštaće ga skuplje - kaže Stojković i savetuje korisnicima da boce isključivo kupuju od ovlašćenih i proverenih distributera, zbog sigurnosti u njihovu ispravnost i zbog lične bezbednosti.

Izvor: PR tekst
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 12654
Povezane teme

plinske boce

euro gas

butan boce

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.