Komentara: 30
Pregleda: 11361

Rešenja za plaćanje takse za odvodnjavanje počela da stižu građanima

09.06.2024. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
JVP "Vode Vojvodine" je počelo sa slanjem rešenja za naknadu za odvodnjavanje za prošlu i tekuću godinu za građane (fizička lica).
Rešenja za plaćanje takse za odvodnjavanje počela da stižu građanima

Rešenja će najpre biti dostavljena obveznicima koji imaju registrovan nalog na portalu E-uprava, a ostalima će štampana rešenja u narednom periodu biti dostavljena poštom.

Sva rešenja su kreirana na osnovu dostavljenih podataka od Republičkom geodetskog zavoda, Ministarstva poljoprivrede, tj. Uprave za agrarna plaćanja, kao i od Sektora poljoprivredne inspekcije i Uprave za veterinu.

Onlajn uvid u obaveze za odvodnjavanje

Rešenja su izdata u skladu sa izmenama Zakona o naknadama korišćenja javnih dobara na sednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Izmenama Zakona predviđeno je da od 1. januara 2024. godine naknadu za odvodnjavanje neće plaćati fizičko lice ili preduzetnik - vlasnik, odnosno korisnik zemljišta upisanog u registar poljoprivrednog gazdinstva. Za ovu kategoriju obveznika naknada za prethodnu godinu umnanjuje se za 50 odsto.Onlajn uvid u obaveze za odvodnjavanjeSvim obveznicima naknade koji su platili više nego što su u obavezi, a ukoliko nemaju dospelih dugovanja iz prethodnog perioda, na njihov pisani zahtev biće izdata potvrda o više uplaćenih sredstava. Sa tom potvrdom obveznik se obraća Poreskoj upravi prema prebivalištu uplatioca koja isplaćuje višak uplaćenog novca. 

 

ZBOG ČEGA SE PLAĆA NAKNADA ZA ODVODNjAVANJE?

Naknada za odvodnjavanje nije nova obaveza za poljoprivrednike. Iako jeste javni prihod, nije povezan sa porezom na imovinu. Poreska uprava je zaključno sa 2016. godinom radila obračun i zaduženje, međutim, stupanjem na snagu novog Zakona o vodama, taj posao za područje Vojvodine poveren je JVP „Vode Vojvodine“.   

Naplaćena sredstva evidentiraju se u Budzetskom fondu za vode AP Vojvodine, i koriste se za finansiranje radova u vodoprivredi. Kanali za odvodnjavanje moraju redovno da se izmuljavaju, tarupiraju i čiste od biljne vegetacije, a crpne stanice moraju uvek da budu spremne i remontovane. Ipak, ovi radovi ne podrazumevaju obavezu JVP „Vode Vojvodine“ da direktno odvodi vode sa poljoprivrednih površina. Evakuacija viškova vode do najbližeg kanala zakonska je obaveza samih korisnika, a za odvođenje viškova vode iz naseljenih mesta zadužena su lokalna komunalna preduzeća.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 30
Pregleda: 11361
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.