Komentara: 1
Pregleda: 3302

Rešen problem stomatologa i ginekologa za osobe sa invaliditetom

04.12.2012. u 16:17h
Izvor: RTV Yueco
Neki od akutnih problema osoba sa invaliditetom koji žive u Subotici, poput stomatololoških I ginekoloških usluga rešeni su ovih dana, saopšteno je juče povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa invaliditetom. Naime, u saradnji sa Domom zdravlja i zalaganjem predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom postignut je dogovor da se stomatolog i ginekolog učine dostupnim subotičanima koji su hendikepirani.
Rešen problem stomatologa i ginekologa za osobe sa invaliditetom

U organizaciji Udruženja amputiranih i rođenih sa malformacijama i Društva za cerebralnu paralizu sinoć je u restoranu Spartak obeležen Svetski dan osoba sa invaliditetom. Skupu je prisustvovalo preko 100 predstavnika udruženja osoba sa invaliditetom iz Subotice i okoline, ako i predstavnici lokalne vlasti i drugih subotičkih ustanova, kao i predstavnici lokalnih medija. Jedan od najvećih problema sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno susreću su arhitektonske barijere koje ima onemogućavaju pristup mnogim ustanovama.

Ovih dana je postignut dogovor sa predstavnicima Doma zdravlja kojim će stomatološke usluge osobe sa invaliditetom moći da dobiju u Domu zdravlja u Aleksandrovu, dok će u slučaju da ih doktor tamo ne može primiti stomatološke preglede moći da obave u ambulanti na adresi Trg žrtava fašizma 16. Ginekolog će raditi na adresi Đure Đakovića 14 u prizemlju gde će uskoro biti osposobljena ginekološka ambulanta za žene sa invaliditetom.

Dan osoba sa hendikepom se obeležava već dve decenije. Naš grad radi na uklanjanju arhitektonskih barijera, ali i na tome da naše sugrađane sa hendikepom aktivno uključi u razvoj zajednice.

Zajednička ocena svih prisutnih bila je da odnos društva prema osobama sa invaliditetom nije zadovoljavajući jer ima malo razumevanja za njih, i vrlo često su na rubu egzistencije, često ponižavani i neshvaćeni. U tom smislu treba graditi društvo koje će ih prihvatiti i truditi se da im omogući da im svi sadržaji postanu dostupni.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3302
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.