Komentara: 0
Pregleda: 1017

Reprezentativna izložba "Remek dela slikarstva Umetničke kolonije Nađbanja"

13.05.2024. u 08:39h
Izvor: Subotica.com
Reprezentativna izložba radova umetnika slikarske škole i umetničke kolonije Nđbanja, pod nazivom "Remek dela Umetničke kolonije Nađbanja" iz privatnih kolekcija će u Gradskom muzeju biti otvorena 14. maja u 17h, a svi zainteresovani će moći da je posete do 30. juna.
Reprezentativna izložba "Remek dela slikarstva Umetničke kolonije Nađbanja"

Izložba je ujedno nova stanica u nizu izložbi koje se fokusiraju na kulturnu vrednost slikarstva umetničke škole i kolonije Nađbanje sa kraja 19. i početka 20. veka, u okviru Programa srednjoevropske baštine, čiji je domaćin prvo bila Nađbanja, a potom i Marošvašarhelj. 

 - Na izložbi u Subotici publika može da vidi mnoga značajna i u međunarodnom kontekstu zapažena dela, koja se nakon mnogo vremena sada prikazuju po prvi put, pa će tako, između ostalih, biti izložene i slike vojvođanskog slikara Jožefa Pehana, dela Lajoša Tihanjija, Karolja Ferencija i Karolja Patkoa.  Ovo je jedna zaista posebna izložba na kojoj će biti predstavljena poznata ili retko izlagana dela, ali i dela koja se sada izlažu po prvi put, od stvaralaca nekadašnje slikarske škole i kolonije u Nađbanji (danas Baja Mare u Rumuniji), koja je suštinski definisala moderno mađarsko slikarstvo. Slikarska škola i kolonija Nađbanja decenijama je bila kolevka uspona generacija umetnika, osnivači umetničke školske kolonije – Karolj Ferenci, Šimon Hološi, Bela Ivanji-Grinvald, Ištvan Reti i Janoš Torma – slikari, nezaobilazni su likovi u istoriji mađarske umetnosti do danas. Umetnički radovi nastali u Nađbanji postali su cenjeni primerci više velikih evropskih kolekcija - ističu organizatori.

Cilj treće stanice serije izložbi, koju je pokrenula Centralnoevropska fondacija za očuvanje graditeljskog nasleđa u okviru Programa srednjoevropske baštine, je da skrene pažnju na ulogu izloženih dela u konkekstu kulturnog nasleđa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 5 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1017
Povezane teme

gradski muzej

izložba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.