Komentara: 1
Pregleda: 2287

Rekordna godina za Skupštinu grada

25.01.2011. u 22:10h
Izvor: RTV Yueco
Rekordna godina za Skupštinu grada

Skupština grada Subotica u 2010. godini imala je rekordan broj sednica. Raspravljano je i usvojeno skoro duplo više tačaka dnevnog reda nego u 2009. godini. Od početka mandata ovog saziva Skupštine do danas usvojeno je preko 600 tačaka dnevnog reda, a mnoge od njih bile su odluke od značaja za dalji razvoj grada.

Skupština grada Subotica broji 67 odbornika koje su građani birali na izborima 2008. godine. Raspoređeni su u sedam odborničkih grupa, uz jednu samostalnu odbornicu. U svom odborničkomn klubu DS ima 19 članova, SVM 17, Ujedinjeni regioni Srbije 8, Napred Srbijo 7, DSHV 6, DSS-SPS 5, DSVM 4 člana, a samostalna je odbornica Srpske radikalne stranke.

Lokalni parlament je u prošloj godini zasedao 15 puta. Održano je 11 redovnih sednica i dve vanredne, uz dve svečane sednice, na kojima je raspravljano o 290 tačaka dnevnog reda. Kada se ove brojke uporede sa ranijim periodom mandata ove Skupštine, 2010. bila je rekordna. Naime, u 2009. održano je 10 redovnih sednica, dve vanredne, obrađeno 154 tačke dnevnog reda, a u 2008-oj 9 redovnih, dve vanredne, uz 173 tačke. U proseku preko 20 tačaka dnevnog reda po sednici.

Na sednicama Skupštine grada odbornicima je najčešće tolerisano prekoračenje vremena za diskusiju, dok opomene, oduzimanje reči, isključenja sa sednice, koje sa sobom povlači i novčanu kaznu, što je regulisano poslovnikom, nisu u većoj meri korišćeni.

Sednice se prenose direktno na radiju, televiziji i putem zvaničnog sajta grada. Kako je 2011. proglašena je za predizbornu, predsednik Skupštine grada, Slavko Parać kaže da će se potruditi da govornica ne bude zloupotrebljena za stranačke besplatne promocije.

U ovom mandatu održano je 38 sednica Skupštine grada, a na kojima je raspravljano o preko 600 tačaka dnevnog reda. Za razliku od prethodnog mandata, odbornici u ovom sazivu Skupštine su za te odluke utrošili daleko manje vremena.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2287
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.