Komentara: 26
Pregleda: 8230

Rekordna cena krompira u Subotici

15.03.2011. u 13:54h
Izvor: Blic
Rekordna cena krompira u Subotici

Subotičani su poput ostalih Vojvođana doživela pravi šok kada je na pijacama, ali i u marketima, osvanula cena krompira od 120 dinara za kilogram. Povrće bez koga se ne može, ali očigledno sada mora, skuplje je i od egzotičnog voća, grčkih pomorandži ili južnoameričkih banana.

Na najvećoj i najprometnijoj Mlečnoj pijaci jučerašnji mali broj kupaca i prodavaca više niko ne pravda rečima da je „uvek tako ponedeljkom“, već najuporniji trgovci i proizvođači tvrde „da će biti sve gore pošto nemaju gde da nabave robu po ceni koja je prihvatljiva i koja omogućava barem pristojnu zaradu“.

Lajoš Rihter radi na Mlečnoj pijaci već 33 godine i kaže da nikada cena krompira nije bila tako visoka i izjednačena sa drugim namirnicama. U izjavi za Blic kaže: "Krompir je svaki dan sve skuplji, jer su onaj najbolji odneli Rusi i Mađari. Ono što je ostalo potukao je led i odnele poplave. Ljudi ga ipak kupuju jer moraju da ga koriste prilikom pripremanja hrane, ali se znatno smanjila količina koju prodamo. Najviše uzmu pola kilograma do dva, a pre samo nekoliko meseci nosili su džak."

Prema njegovim rečima, sada krompir košta koliko komad brokolija iz uvoza. Drugi prodavci misle da bi država trebalo da zabrani izvoz krompira jer su oni nemoćni. Međutim, kako „nikoga nije briga, neka se niko ne čudi što su pijace sve praznije“.

- Sa 120 dinara cenu krompira spustio sam na 100, a sada na 80 dinara pošto nisam prodao ni kilogram. Bilo me je čak i sramota da napišem tu cifru, ali šta sam mogao kada su i ostali podigli cenu. Svi se borimo za parče hleba, međutim, očigledno je da smo prinuđeni za opstanak i mi i kupci – kaže ljutito jedan od prodavaca.

Za tezgom koju svi zaobilaze kao da je opasna po život, subotički trgovac prodaje kilogram krompira za 120 dinara i pored toga što su oko njega svi korigovali cenu naniže. Ne želi da se predstavi niti fotografiše, ali tvrdi da „takav krompir niko nema“.

- Krompir mi je prva klasa. Svaka roba ima kupca, pa će sigurno tako i moja roba završiti u nečijem paprikašu. Neću da spuštam cenu, jer ima bogatih kojima je najvažnije da nešto plate više od drugih, pa makar to bio i krompir – kaže prodavac najskupljeg krompira u Srbiji.

Melinda Šoš Ujvari kupila je kilogram krompira za 100 dinara, ali samo zbog sina koji jako voli tu vrstu povrća. Iako ume da spremi ukusno jelo i bez te namirnice, ne može da ubedi da ruča ako uz glavno jela nema pomfrita ili pirea od krompira.

Biljana Vučković

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 26
Pregleda: 8230
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.