Komentara: 3
Pregleda: 7039
Foto

Rekonstruisana Abazija spremna za kulturna dešavanja

03.07.2018. u 18:19h
Izvor: Subotica.com
Bioskop Abazija na Paliću sagrađen je davne 1925. godine, što ga čini jednim od najstarijih na prostoru bivše Jugoslavije. Od tada, ova filmska dvorana suočavala se s brojnim poteškoćama i prekidima u radu, da bi 2013. godine započela njena obnova, koja će joj povratiti stari sjaj i učiniti je jednim od kulturnih centara našeg grada.
Rekonstruisana Abazija spremna za kulturna dešavanja

Nastojeći da zadrži upaljena svetla u bioskopu Abazija, više od petnaest godina Festival evropskog filma Palić organizovao je po koju filmsku projekciju na njegovom prostoru, s improvizovanim platnom, plastičnim stolicama i zvukom koji odzvanja. Ipak, kako su unutrašnjost i spoljašnjost objekta bile potpuno devastirane, 2013. godine firma "Art & Popcorn" najpre je zakupila ovaj prostor od Grada, a potom i započela obnovu, koja se do sada vršila u četiri faze. 

- Prve dve faze, "Art & Popcorn" je sprovela samostalno, kada su sanirani krov, koji je bio pred rušenjem, toaleti i još nekoliko drugih popravki. Potom se u nastavak radova uključio i Otvoreni univerzitet, a krajem 2016. dobijena su sredstva od Ministrastva turizma za treću fazu, kada je usledila obnova enterijera. Zamenjene su sve instalacije, struja, urađena je klimatizacija dela objekta i svi drugi radovi kako bi se osposobila njegova unutrašnjost. Krajem prošle godine smo ponovo konkurisali i dobili sredstva za četvrtu fazu, u toku koje je urađen spoljašnji deo, odnosno fasada objekta, novi plato i ograda. U međuvremenu je sređena bioskopska sala i mislim da će posetioci biti zadovoljni komforom novih stolica, savremenim projektorom, kao i najkvalitetnijom mogućom slikom - kaže Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, dodajući da je do sada u obnovu ovog velelepnog objekta uloženo oko 22 miliona dinara.

Rekonstruisana Abazija spremna za kulturna dešavanja

Svoje novo ruho, bioskop Abazija pokazaće sugrađanima i brojnim posetiocima na otvaranju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma, u toku kojeg će se na njegovom platnu prikazivati filmovi iz programa Mladi duh Evrope, Omaž dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka" i "Underground Spirit", selekcija filmova sa festivala "Žigmond Vilmoš" iz Segedina i mnogih drugih, nakon kojih će se upriličiti i zabavan sadržaj.

Najznačajnije je to što je objekat konačno upotrebljiv i što se na njegovom prostoru ponovu mogu organizovati adekvatni događaji. Ove godine, Abazija će imati najviše festivalskih projekcija, a takođe ćemo nakon festivalskog programa organizovati događaje, muzičke performanse i slično, jer je Abazija oduvek bila jedno od najdražih mesta gostiju i posetilaca, koji se ovde rado okupljaju i druže - ističe naš sagovornik.

Rekonstruisana Abazija spremna za kulturna dešavanja

Kako bi bioskop zaživeo, plan je da se nakon Festivala u njemu organizuju tematske projekcije, pretežno evropskih, ali i drugih filmova, u skladu sa ukusom publike. Takođe, želja je i da se Abazija vremenom pretvori u muzej Festivala sa stalnom izložbenom postavkom, koja će posetiocima biti dostupna tokom cele godine.

- Ideja je da, uz adekvatnu bioskopsku salu, imamo i jedan deo koji bi bio izložbeno-muzejski, kako bi posetioci, pre svega deca koja dolaze na ekskurziju, ovde mogla da pogledaju neki film, da obiđu muzej i saznaju nešto o našem Festivalu. Nastavićemo da ulažemo u objekat, jer bi Abazija mogla da postane mesto na kojem bi se mogle organizovati raznorazne konferencije, okrugli stolovi, obuke i slično - poručuje Tatić, dodajući da se u narednim godima planira obnova zadnjeg dela bioskopa, na čijem prostoru se nalazi pozornica na otvorenom.

Izvor: Subotica.com
Novo lice objekta Novo lice objekta Novo lice objekta Novo lice objekta Novo lice objekta Novo lice objekta Novo lice objekta Novo lice objekta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 7039
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

festival evropskog filma palić

obnova fasade

abazija

ilija tatić

bioskop abazija

rekonstrukcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.