• Pregleda: 5451

Redovne higijenske kontrole na gradskim bazenima

Topli letnji dani tokom prošlog i početkom ovog meseca, prouzrokovali su veći broj poseta sugrađana bazenima. O tome kakvi su higijenski uslovi na bazenima u SRC "Prozivka" i "Dudova šuma", razgovarali smo sa direktorom JKP "Stadion", Robertom Totom.
Redovne higijenske kontrole na gradskim bazenima

Posećenost bazena u Sportskom rekreativnom centru "Prozivka" i "Dudova šuma" je tokom prošlog meseca porasla za skoro 50 odsto, odnosno prošle godine u junu bilo je oko 5.000 kupača, dok je ove godine taj broj prešao 8.000.

Direktor JKP "Stadion", Robert Tot, kaže za naš sajt da posećenost najviše zavisi od vremenskih uslova, ali i kada su oni nepovoljni, kao što je bio vikend za nama, organizuju se sportska dešavanja, vaterpolo utakmice, plivački mitinzi i druga takmičenja. On je istakao da posećenost zavisi i od ulaganja u obnovu bazena, ali i od toga što je cena karata pristupačna.

S obzirom na to da je broj kupača porastao, neophodne su češće kontrole vode i higijenskih uslova u bazenima. Tot kaže da se svi bazeni redovno održavaju, te da ove godine nisu imali nikakvih primedbi.

- Zavod za zaštitu javnog zdravlja dva puta nedeljno proverava higijenske uslove naših bazena i voda. Svi bazeni se istovremeno proveravaju i kontrolišu, redovno koristimo hemiju, a imamo i redovne kontrole sanitarne inspekcije i do sada nismo imali nikakve pritužbe na higijenske uslove - kaže Tot.

Kada je u pitanju potpuna promena vode u bazenima, direktor JKP "Stadion" kaže da postoje dva različita sistema menjanja vode u ova dva kompleksa.

- Na bazenu SRC "Prozivka" napravljen je moderan sistem u kojem se voda automatski menja. Filter sam dopunjuje i ispušta vodu koliko je potrebno, a postoje i peščani filteri koji se stalno peru, pa je voda uvek čista. S druge strane, na otvorenom bazenu "Dudova šuma" imamo stari sistem, u kojem koristimo velike filtere, takozvane "čarape", koje redovno čiste naši tehničari. Vodu ispuštamo jednom godišnje, obično pre početka sezone, a u toku sezone se voda postepeno ispušta i dopunjuje - objašnjava Tot.

Kako bi voda u bazenima ostala čista, neophodno je i da se kupači pridržavaju određenih pravila, a to je da se pre ulaska u bazen istuširaju i prođu kroz takozvani "nogoper". Direktor dodaje da na bazenima postoje table sa obaveštenjima za kupače, o tome kako treba da se ponašaju na kupalištima, i da bi trebalo tih pravila i da se pridržavaju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
komsija Odgovori
svi se kupaju, samo obratite paznju ko ide u wc, slabo ko, svi to obave u vodi, tako da od toga nista dok ne ubacite u vodu tester za urin, pa kada se neko olaksa, lepo pocrveni oko njega, onda lepo dodji majstore, placas ciscenje vode i bazena, i mars napolje i zabranjen ti je ulaz do sledece sezone, pa ajd onda da vidimo ko ce urinirati u bazen!!!
Jasna Odgovori
Zar je dovoljno samo dva puta nedeljno proveravati vodu,bar jednom dnevno bi trebalo ...? Pogledajte samo na bazenima u Madjarskoj videcete da se voda uzorkuje i nekoliko puta u toku dana!
Z gaćama Odgovori
Bitno da se Ćiribirijanci mogu kupati u običnim gaćama,niko ih ne opominje,prošle nedelje došao gospodin skinuo papuče i u teksas tročetvrtinkama ušao u mali bazen dok je spasioc kao u svi ostali buljio u telefon.Džaba vam filteri kada niste u stanju da izregulušete i izbacite sa bazena bilo koga ko se kupa u donjem vešu.Spasioci klinci koji sve rade sem svog posla,čast pojedincima.
Persil Odgovori
A ima i nekih posetioca koji bi trebali da obrate paznju na svoju licnu higijenu.
maja Odgovori
Haha i za redovne kontrole i za iskrene rezultate. Kada bi znali tačne rezultate, niko ne bi išao na bazene.
rekreativac Odgovori
da li gospodin direktor zna da nije dovoljno samo vodu promeniti ili filtrirati, zidovi i dno bazena se takodje trebaju oribati i dezinfikovati, ovo se odnosi na bazen na Prozivci.
Od kada je pusten u rad nijednom se iz bazena nije ispustila voda, dno bazena i zidovi su masni prljavi, fuge izmedju plocica koje su nekada bile bele sada su zelene i crne, dzaba se usisava dno kada ono ostaje masno prljavo puno bakterija, 5 godina je proslo od otvaranja bazena, a ni jednom nije cisceno, sramota za direktora!!!!!
raki Odgovori
Bazen nikad bolji, jedva čekam danas da odem da se kupam!
bcko Odgovori
Ja idem na oba bazena redovno, i jedan i drugi su podigunti na jedan viši nivo, Koliko koštaju ulaznice na tim bazenima koji se spominju? Ovde za male pare imate lep ugođaj.
Bubamarica
Za male pare, dobijes velike bakterije.
Bubamarica Odgovori
Jednom godisnje se prazni bazen?! Strahota i sramota.Svaki dan treba da se prazni i cisti bazen i puni novom svezom i cistom vodom.
baba Odgovori
ovi sa kosova najvise problema prave tamo
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.