Komentara: 4
Pregleda: 4356

Reciklažni centar Subotica u mreži reciklažnih centara

22.09.2011. u 15:56h
Izvor: RTV Yueco
Reciklažni centar Subotica u mreži reciklažnih centara

Do kraja naredne godine Srbija će biti pokrivena mrežom reciklažnih centara u kojima će se prikupljati sekundarne sirovine, najavio je direktor akcije Očistimo Srbiju Miloš Panjković tokom obilaska reciklažnog centra u Subotici. Potpisani su ugovori sa 16 opština za izgradnju 17 reciklažnih centara, sa četiri koja su finansirana kroz akciju Očistimo Srbiju prošle godine, pet izgrađenih i osam čiju ćemo adaptaciju pomoći, Srbija će u potpunosti biti pokrivena reciklažnim centrima, objasnio je Panjković. U subotičkom reciklažnom centru koji pokriva ceo grad, do sada je prikupljeno i prerađeno oko 800 tona reciklabilnih sirovina.

Kako objašnjava direktor JKP Čistoća i zelenilo Subotica Vladimir Dragin, prošle godine kada je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja pomoglo izgradnju reciklažnog centra, prikupljeno je i prerađeno oko 300 tona otpada, a ove godine oko 500. Prema njegovim rečima, u reciklažnom centru se prikupljaju otpadna pet ambalaža, mešana ambalažna folija i tvrda plastika, otpadni papir, karton i limenke. Kako je istakao Dragin, samo Subotica mesečno proizvede od 1.000 do 1.500 tona otpada za reciklažu. Po njegovim rečima, u centru će godišnje reciklirati oko 18.000 tona otpada, a sirovine će distribuirati reciklerima.

Direktor akcije Očistimo Srbiju Miloš Panjković tokom obilaska reciklažnog centra u Subotici najavio je da će do kraja naredne godine Srbija će biti pokrivena mrežom reciklažnih centara u kojima će se prikupljati sekundarne sirovine. Kako ukazao, u reciklažne centre stiže prečišćen i selektiran otpad pogodan za dalju preradu. Komunalna preduzeća će otpad dalje razvrstavati i prodavati reciklerima. To će, po njegovim rečima, omogućiti da komunalna preduzeća dobiju dodatna sredstva i prošire obim svojih usluga.

Kako je istaknuto prilikom obilaska Reciklažnog centra u Subotici, početkom akcije Očistimo Srbiju manje od 60 odsto stanovništva je bilo obuhvaćeno organizovanim odnošenjem otpada. Sada je taj broj povećan na 72 odsto, a nadležni očekuju da se do kraja godine ostvari procenat predviđen Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom, od 75 odsto.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4356
Povezane teme

očistimo srbiju

jkp čistoća i zelenilo

reciklažni centar

reciklaža

fabrika za reciklažu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.