Komentara: 0
Pregleda: 1588

Razgovor: “Palata Lajoša Crnjakovića”

17.02.2014. u 18:11h
U Modernoj galeriji ’’Likovni susret’’ Subotica u sredu, 19. februara, u 18 časova biće održan razgovor podstakunut izloženim radom Ane Krstić, pod naslovom „Palata Lajoša Crnjakovića”. Razgovor je jedno od završnih događanja u okviru izložbe Memorija prostora.
Razgovor: “Palata Lajoša Crnjakovića”

Rad Ane Krstić vizuelizovao je priču o subotičkom stolaru Lajošu Crnjakoviću, koji je radio na poslovima izgradnje kasarne čiji je projektant bio Ferenc Rajhl, i koji se uverio u arhitektine malverzacije u vezi sa potrošnjom građevinskog materijala. Crnjaković je vlastima prijavio arhitektu Rajhla, ali Rajhl nikada nije bio procesuiran po ovoj optužbi. Umesto toga, sam Crnjaković je osuđen za klevetu.

Razgovor Palata Lajoša Crnjakovića baviće se pitanjima individualne odgovornosti za opšte dobro, antikorupcije, lične inicijative, sagledavanjem lokalne istorije, iščitane na ovoj ravni, kao i pogledom na lokalnu sadašnjost. Takođe, biće pokrenuta diskusija o društveno-angažovanoj umetnosti, mogućnosti muzejsko-galerijskog sistema da verno sačuva i komunicira njene vrednosti, ali i potencijalom današnje publike da razume ovakve umetničke pristupe.

U razgovoru učestvuju: vizuelne umetnice Ana Krstić i Maja Rakočević-Cvijanov, istoričarka umetnosti Ljubica Vuković-Dulić i istoričari Mirko Grlica i Geza Vaš,. Razgovor će voditi Nela Tonković, kustoskinja izložbe Memorija prostora.

Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1588
Povezane teme

likovni susret

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.