Komentara: 28
Pregleda: 12664
Foto

Ratni veterani traže poboljšanje uslova života i ostvarivanje najvažnijih prava

08.03.2020. u 13:30h
Izvor: Subotica.com
Svečana sala Nove opštine bila je sinoć domaćin vanredne Skupštine subotičkog Gradskog odbora Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU).
Ratni veterani traže poboljšanje uslova života i ostvarivanje najvažnijih prava

Na sinoćnjem skupu akcenat je stavljen na najvažnije teme koje se tiču učesnika oružanih sukoba na prostoru nekadašnje zajedničke države, kako bi im se poboljšao kvalitet života i omogućilo ostvarivanje najvažnijih prava, dostojanstvenog rada i života.

Kako je navedeno, među glavnim ciljevima udruženja su izmena nekih članova novog Zakona o pravima ratnih veterana, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica i priprema nove tužbe za nematerijalnu štetu na osnovu diskriminacije koju su u svoju korist dobili ratni veterani u sudskim procesima od 2017. godine.

Ratni veterani traže poboljšanje uslova života i ostvarivanje najvažnijih prava

Dosadašnji predsednik Udruženja UOSYU u Subotici, Aleksandar Panić, istakao je da novi Zakon, kojim su obuhvaćeni učesnici pomenutih ratova, nije dovoljno dobar i ne uzima u obzir realne potrebe ratnih veterana koji su svojevremeno rizikovali svoje živote zarad države i naroda čije su teritorije branili. 

- Zakon ima mnogo nepravilnosti, i ako bi krenuli od samog naziva zakona naišli bi da je “ratni veteran”, zamenjen sa terminom “borac, a “borački dodatak” za sve veterane je ponižavajući jer ga i nema, mrtva slova na papiru. - kaže Panić i nastavlja -  Po novom zakonu,  ratni veteran ima pravo još i na značku i legitimaciju. Mi smo 2017. godine uz preko 40 hiljada potpisa predali nacrt Zakona, koji smatramo pravičnim, i koji je sličan zakonima bivših republika. Smatramo da bi ratni veteran trebao da ima pravo da svakog meseca prima borački dodatak od najmanje 16 hiljada dinara, da deca veterana imaju besplatne udžbenike dokle god se školuju, da imaju pioritete prilikom zapošljavanja i mnoge druge povlastice i subvecije.

Ratni veterani traže poboljšanje uslova života i ostvarivanje najvažnijih prava

Panić takođe ističe da bitna stvar da su predloženim zakonom objedinjeni i svi učesnici ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1990. do 1999. godine, a smatra da je novi zakon jedino dobar jer je obuhvatio sve podzakonske akte u jedan zakon za ratne vojne invalide.

- Obzirom da Zakon o pravima ratnih veterana, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica smatramo nedovoljno dobrim, i osećamo se kao građanima drugog reda, iako smo učestvovali u odbrani naše države, i u nemalom broju, položili svoje živote u pomenutim ratovima, odlučili smo da naše Udruženje na inicijativu Saveza Ratnih Veterana Srbije registruje svoje posebno telo - političku stranku, te da postepenim jačanjem na političkoj sceni i ulaskom naših ovlašćenih predstavnika u sve nivoe vlasti, ratnim veteranima, vojnim invalidima, civilnim invalidima rata i članovima njihovih porodica doprinesemo izglasavanju pravednijeg i sveobuhvatnijeg Zakona. Smatramo da ratnog veterana niko ne poštuje, ali da je došlo vreme da se to promeni - rekao je Aleksandar Panić.

Izvor: Subotica.com
Vanredna sednica Skupštine ratnih veteranja Udruženja UOSYU Vanredna sednica Skupštine ratnih veteranja Udruženja UOSYU Vanredna sednica Skupštine ratnih veteranja Udruženja UOSYU Vanredna sednica Skupštine ratnih veteranja Udruženja UOSYU Vanredna sednica Skupštine ratnih veteranja Udruženja UOSYU Vanredna sednica Skupštine ratnih veteranja Udruženja UOSYU Vanredna sednica Skupštine ratnih veteranja Udruženja UOSYU Vanredna sednica Skupštine ratnih veteranja Udruženja UOSYU
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 28
Pregleda: 12664

Povezana vest

Povezane teme

ratni veterani

UOSYU Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.