Komentara: 8
Pregleda: 2973

Ratari: Neprihvatljiva prodaja zemlje strancima

20.05.2015. u 17:51h
Izvor: RTV
Članice Asocijacije poljoprivrednika protive se dugoročnom izdavanju i prodaji zemljišta strancima, a u tim stavovima ih podržava i lokalna samouprava Subotice. Kako je na današnjoj tribini u Subotici izjavio predsedavajući Upravnog odbora ove asocijacije Miroslav Kiš, došli su do teksta nacrta izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima je predviđena mogućnost dugoročnog izdavanja državne zemlje pravnim licima na osnovu investicionih planova.
Ratari: Neprihvatljiva prodaja zemlje strancima

“Za nas poljoprivrednike je to neprihvatljivo. Mi smatramo da nosilac razvoja mora biti malo porodično gazdinstvo, a ne veliko pravno lice. Bez toga nema ruralnog razvoja i nema više ljudi na selu”, tvrdi Miroslav Kiš.

Umesto toga, kako kaže, Asocijacija predlaže - prodaju zemljišta koje nije predmet restitucije. I to 200.000 hektara onim poljoprivrednicima koji žive i rade u mestu gde se zemljište i nalazi, s ograničenjem na 20 hektara.

“To je ono što može da unapredi malo lokalno gazdinstvo. Naravno da ne možemo prihvatiti da neki investitor iz inostranstva bude privilegovan. Za nas je neprihvatljivo da se menja zakon samo kako bi se prilagodili strancima i investicijama”, rekao je on.

Skupu je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Jene Maglai, koji kaže da lokalna samouprava ne podržava zakonska rešenja koja daju mogućnost za sticanje prava svojine na poljoprivrednom zemljištu strancima.

On je podvukao da bi izmene ovog zakona trebalo da budu predmet javne rasprave i posebno naglasio da rešenja tog zakona još uvek nisu poznata, već se o njima samo priča. Maglai smatra da je zemljište resurs koji treba da ostane u vlasništvu onih koji ovde žive i koji su generacijama sticali tu imovinu. Takođe smatra problematičnim i to da se dozvoli dugoročan zakup stranim kompanijama, jer bi time, po njegovoj oceni, domaći proizvođači bili potpuno devastirani.

“Nećemo baš tako lako da pustimo da ovaj zakon ima rešenja koja će dugoročno ostaviti veoma negativne efekte na našu zajednicu i naše poljoprivredne proizvođače, posebno na male i srednje poljoprivredne proizvođače”, rekao je Maglai.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2973
Povezane teme

poljoprivredno zemljište

prodaja zemlje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.