Komentara: 6
Pregleda: 913

Raspisani konkursi za podršku projektima iz oblasti zaštite životne sredine

23.03.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Raspisani konkursi za podršku projektima iz oblasti zaštite životne sredine

Grad Subotica je raspisao Javni konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projektnih aktivnosti udruženja građana iz oblasti zaštite životne sredine. Za ovu namenu iz budžeta je opredeljeno tri miliona dinara.

 - U odnosu na prošlu godinu iznos je povećan jer smo videli da ima puno interesanata a jedno udurženje može da konkuriše samo sa jednim projektom, a maksimalno može da dobije najviše 150 hiljada dinara – najavljuje Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća za poljoprivredu.

Raspisani konkursi za podršku projektima iz oblasti zaštite životne sredineMogu da apliciraju svi koji su upisani u APR do dana raspisivanja konkursa (21.03.2023.), bave se zaštitom životne sredine i sa sedištem na teritoriji našeg grada.  Rok za podnošenje prijava je 24. april, a konačna odluka o dodeli sredstava biće na Svetski dan životne sredine, 5. juna.

- Sredstva se dodeljuju za projekte koji se tiču unapređenja kvaliteta vazduha, finansiraće se projekti unapređenja sistema upravljanja otpadom, promovisanje prirodnih vrednosti i očuvanja biološke raznovrsnosti Subotice, kao i ostale aktivnosti koje doprinose jačanju svesti iz oblasti životne sredine – dodaje Bognar Pastor.

Raspisani konkursi za podršku projektima iz oblasti zaštite životne sredinePo rečima Žike Reha, šefa Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, ovogodišnje teme su od ključnog značaja za uključivanje javnosti i civilnog sektora u rešavanje problema na nivou grada.

- U Srbiji su individualna ložišta prepoznata kao glavni zagađivač u zimskom periodu, zato je važno promovisanje redovnih održavanja individualnih ložišta,njihova  zamena, smanjenja upotrebe črstih goriva za grejanje, poboljšanja energetske efikasnost – objašnjava Reh. – Upravljanje otpadom je važna tema, nikad nije bila aktuelnija, s obzirom da Subotica ove godine kreće u uvođenje primarne selekcije. Subotica je grad okružen zaštićenim područjima, a ne ograničavamo udruženja da smisle neku druge druge aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine. Kriterijumi će biti stroži, jer imamo mnogo više zainteresovanih udruženja. Zato pozivamo sve da, ukolilo imaju nedoumica, se obrate našoj stručnoj službi kako bi prijave bile što bolje pripremljene.

Raspisani konkursi za podršku projektima iz oblasti zaštite životne sredineUključivanje civilnog sektora u zaštitu okoline je od velikog značaja za Grad smatra i Aleksandar Vitković, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

- Važno  je jačanje svesti o tome u kakvom okruženju mi živimo i kakvo ćemo ostaviti budućim pokoljenjima, te smo povećali iznos za ovaj konkurs. Nadam se da će i ovaj konkurs biti uspešan kao i prošlogodišnji – dodaje Vitković.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 913
Povezane teme

konkurs

Aleksandar Vitković

žika reh

zaštita životne sredine

hajnalka bognar pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.