Komentara: 6
Pregleda: 6158
Foto

Raspisani javni pozivi i konkursi za subvencionisano zapošljavanje

06.04.2021. u 16:44h
Izvor: Subotica.com
Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 13 javnih poziva i konkursa za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu. Kroz direktnu finansijsku podršku biće uključeno više od 18.000 nezaposlenih, a za ove namene je opredeljeno 5 milijardi i 750 miliona dinara, od čega se 550 miliona dinara izdvaja za osobe sa invaliditetom.
Raspisani javni pozivi i konkursi za subvencionisano zapošljavanje

Kao i prethodnih godina, težište javnih poziva i konkursa je na teže zapošljivim kategorijama lica, odnosno na mladima do 30 godina starosti bez završenog srednjeg obrazovanja, starijima od 50 godina, dugoročno nezaposlenima, korisnicima socijalne pomoći, žrtvama porodičnog nasilja, Romima i osobama sa invaliditetom.

- Paket programa za osobe sa invaliditetom podrazumeva da kada poslodavac zaposli osobu sa invaliditetom, takođe dobija subvenciju za osposobljavanje radnog mesta za tu osobu, a postoji i program refundacije troškova njegove zarade, u zavisnosti od toga za šta se poslodavac odluči - objašnjava Verica Vujadinović, direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Subotica. -  Ono što je takođe karakteristično, jeste da se programi i javni pozivi za osobe sa invaliditetom mogu kombinovati sa bilo kojim drugim programom, odnosno ako poslodavac zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva, može da uzme kombinaciju dva programa, ukoliko osoba koju je zaposlio pripada još nekoj od drugih kategorija.

Raspisani javni pozivi i konkursi za subvencionisano zapošljavanjeNajzanimljiviji i uvek aktuelan je program samozapošljavanja, koji je namenjen svim zainteresovanim licima koja žele da otvore samostalnu delatnost, preduzetničku radnju i slično, pri čemu Nacionalna služba za zapošljavanje izdvaja subvenciju u visini od 250 hiljada dinara za sva lica, a 270 hiljada za osobe sa invaliditetom.

- Otvoreno je i samozapošljavanje za osobe romske nacionalnosti, samozapošljavanje za osobe sa invaliditetom, samozapošljavanje za ostala lica, novo zapošljavanje, javni radovi i to je sve iz paketa programa zapošljavanja - dodaje Vujadinović.

Uz ove, zainteresovanima je na raspolaganju i paket za dodatno obrazovanje i obuke, koji uključuje javni poziv za pripravnike sa srednjim i visokim obrazovanjem, te program stručne prakse koji je namenjen svim licima bez radnog iskustva u struci.

- Za srednju stručnu spremu program stručne prakse traje šest meseci, za višu devet meseci, a za visoku 12 meseci i to bez zasnivanja radnog odnosa, pri čemu Nacionalna služba za zapošljavanje izdvaja sredstva u visini od 20 hiljada, 22 hiljade i 24 hiljade dinara na mesečnom nivou, u zavisnosti od kategorije lica. Ovim putem pozivam sve poslodavce da konkurišu, to je jedan od najpopularnijih programa za mlade koji žele da se osposobe za rad u struci i praksa je pokazala da, nakon angažovanja kroz ovaj program, mnoga lica ostaju u radnom odnosu kod tih poslodavca - kazala je Vujadinović.

Raspisani javni pozivi i konkursi za subvencionisano zapošljavanjeVećina javnih poziva i konkursa je otvorena do 30. novembra, dok je rok za podnošenje zahteva za mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje je otvoren do 17. maja, a rok za podnošenje zahteva potencijalnih izvođača javnih radova ističe 10. maja. Zahtevi za učešće u merama podnose se u subotičkoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, a mogu i putem pošte ili mejla. Sve informacije mogu se dobiti i pozivom na broj telefona 024/644-600, a dostupne su i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, u odeljku Konkursi.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje javnih poziva za zapošljavanje Predstavljanje javnih poziva za zapošljavanje Predstavljanje javnih poziva za zapošljavanje Predstavljanje javnih poziva za zapošljavanje Predstavljanje javnih poziva za zapošljavanje Predstavljanje javnih poziva za zapošljavanje Predstavljanje javnih poziva za zapošljavanje Predstavljanje javnih poziva za zapošljavanje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 6158
Povezane teme

konkurs

Nacionalna služba za zapošljavanje

aktivne mere zapošljavanja

javni poziv

verica vujadinović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.