Komentara: 2
Pregleda: 1609

Raspisan konkurs za podršku ženskom preduzetništvu

05.02.2024. u 09:10h
Izvor: Subotica.com
Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam nastavlja da pruža podršku damama da se odvaže i osnaže u preduzetničkim vodama, te je i ove godine raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu za subvencionisanje troškova nabavke mašina, opreme, računarske opreme, softvera i usluga.
Raspisan konkurs za podršku ženskom preduzetništvu

Cilj konkursa čiji je obim 7,3 miliona dinara je inoviranje i digitalizovanje procesa proizvodnje i operacija u domenu marketinga i trgovine u 2024. godini, a rok za dostavljanje prijava je do 19. februara.

Po rečima Nenada Ivaniševića, pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, sredstva po novom konkursu odobravaju se po principu refundacije i u visini do 90 odsto od fakturne vrednosti bez PDV-a i bez zavisnih troškova nabavke, usluga instalacije, obuke za korišćenje i slično.

- Refundiraju se sredstva koja su isključivo putem računa otvorenog u ovlašćenoj banci preduzetnika ili preduzetnice, plaćena firmi koja isporučuje mašine, usluge i softvere. Nikakva refundacija gotovinskih računa ili ostale potrošnje koja nije ostvarena putem poslovnih banaka nije moguća. Sredstva se dodeljuju za ono što je plaćeno i što će biti plaćeno do kraja konkursa. Preduzetnice po dobijanju novca koji su već porošile mogu da ga upotrebe za neku novu mašinu i novi softver, novu uslugu - posebno je istakao sekretar Ivanišević - Iznos odobrenih sredstava može biti najmanje 80.000 dinara, dok se najviši iznos određuje shodno predmetu nabavke, tačnije za mašine ili opremu do 400.000 dinara, za računarsku opremu kao i za nabavku softvera do 200.000 dinara, dok je za usluge predviđen iznos do 150.000 dinara.

Raspisan konkurs za podršku ženskom preduzetništvu

Prijava se može podneti za refundaciju troškova za nabavku maksimalno pet komada mašina, odnosno opreme od najviše dva različita dobavljača ili prodavaca, dok je po jedan dobavljač dozvoljen za nabavku najviše tri komada računarske opreme, jednog softvera, odnosno softverske licence do 10 kopija ili, pak, jedne usluge digitalizacije.

 - Pokrajinska vlada je u prethodne tri godine izdvojila ženama koje upravljaju preduzećima putem svih konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, više od 180 miliona dinara. Podsetiću da na svim konkursima koje je sprovodio Sekretarijat, u saradnji sa Kabinetom potpredsednika, žene preduzetnice i teže zapošljive kategorije u skladu sa Nacionalnom strategijom zapošljavanja, uvek imaju prednost kod dobijanja sredstava – napominje Ivanišević.

Kabinet potpredsednika Pokrajinske vlade, Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine u saradnji sa nadležnim Sekretarijatom za privredu i turizam, u kontinuitetu pružaju podršku ženskom preduzetništvu, odnosno preduzetnicama koje lično vode poslovanje, te preduzetnicama u privrednim društvima koje su vlasnice sa najmanje 50 odsto udela u istim i u kojima su žene odgovorna lica i zakonske zastupnice upisane u Agenciji za privredne registre.

Raspisan konkurs za podršku ženskom preduzetništvu

 - Cilj podrške je da se ženama preduzetnicama pomogne u samom razvoju, od početka poslovanja, kako putem programskih mera, tako i putem edukacija i konsultacija, te je u prethodne četiri godine organizovano mnogo konferencija sa ciljem promocije ženskog preduzetništva, na kojima su one usavršavale svoja znanje kroz primere u praksi – dodaje Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade - U prethodnoj godini smo sproveli dva javna konkursa o dodeli bespovratnih sredstava ženskom preduzetništvu. Po prvom Javnom konkursu ukupan broj prijava iznosio je 159, od čega je bilo sredstava za 54 prijave za kapitalne subvencije tačnije kupovinu mašina, odnosno opreme i 19 prijava za tekuće subvencije namenjene za usluge. Ukupna sredstva opredeljena za kapitalne subvencije po Javnom pozivu iznosila su 6 miliona dinara a tekuće 2,5 miliona dinara. Konkurs je, naravno po nadležnosti sprovodio Pokrajinski sekreterijat za privredu i turizam. Udrugoj polovini 2023. godine, sproveden još jedan konkurs namenjen ženskom preduzetništvu u iznosu od 13,3 miliona dinara, gde je pravo na kapitalne subvencije ostvarila 51 preduzetnica, a njih 11 na tekuće subvencije, prilikom čega je utrošenost sredstava po oba prošlogodišnja konkursa bila 100 odsto.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 3 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 1609
Povezane teme

Nenad Ivanišević

branko ćurčić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.