Komentara: 38
Pregleda: 9943

Rami Aboudan došao iz Sirije da niže petice u Subotici

24.09.2017. u 12:05h
Izvor: Dnevnik Online
Uključivanje dece migranata u obrazovni sistem na teritoriji Školske uprave Sombor organizovano je po drugačijem modelu u odnosu na druge delove zemlje, jer se nastava za decu migrante i izbeglice održava u prihvatnim centrima, a ne u školama.
Rami Aboudan došao iz Sirije da niže petice u Subotici

Nastavnici iz četiri osnovne škole „Jovan Mikić“, „10. oktobar“, „Matko Vuković“ i „Sonja Marinković“ predavaće deci migrantima u Prihvatnom centru u Subotici, a predavanja će biti radioničarskog tipa. Međutim, u Subotici je, još od prošle godine, u sistemu obrazovanja dečak iz Sirije, Rami Aboudan, čija baka je rodom iz našeg grada. Integracija Ramija u osnovnoškolski sistem, mogla bi da bude primer i drugim školama u Srbiji, kako uz nove tehnologije nastavnici i učenici mogu da pomognu deci izbeglica i migranata da uče.

Rami Aboudan iz Sirije je došao u Suboticu, u rodni grad svoje bake Kate Gurinović Kasab, prošle godine i tada se upisao u šesti razred. U početku su sa novim učenikom, svi razgovarali na engleskom i za vrlo kratko vreme, Rami je savladao srpski jezik toliko da može da prati nastavu. Šesti razred je završio odličnim uspehom, i danas pohađa sedmi razred OŠ „Miloš Crnjanski” u Subotici.

- Kada sam došao, bilo mi je teško da učim istoriju i geografiju, jer sam morao da učim napamet, a nisam znao dobro srpski. Nadam se da ću sada biti još bolji učenik. Matematika, fizika i hemija mi idu dobro, dok biologiju isto tako moram da učim napamet - kaže Rami.

Rami Aboudan došao iz Sirije da niže petice u Subotici

Printscreen: Radio-televizija Vojvodine

Predsednica sedmog razreda OŠ „Miloš Crnjanski”, Jovana Đorđević, navodi da su se u početku sporazumevali na engleskom jeziku.

- Pričali smo prvo na engleskom, pa je on počeo da uči srpski pa smo forsirali da pričamo srpski sa njim, da bi on brže naučio. Tako je i naučio. Bilo je malo teško, ali uspeli smo - rekla je predsednica razreda.

Direktor škole, Miloš Vukadin, kaže da su se nastavnici trudili da uz nove tehnologije prilagode program Ramiju. Istakao je da je dečak odličan đak i da je nadaren za prirodne nauke.

- On je u našu sredinu došao iz zemlje gde su strahote i razaranja. Prvi problem sa kojim su se suočavali nastavnici je bilo nepoznavanje jezika. On je došao iz jedne sredine u kojoj je išao na nastavu na francuskom i engleskom jeziku, a maternji mu je arapski. Naši mlađi nastavnici su se snašli, iskoristili nove tehnologije, dok stariji onako. Odličan je u matematici, fizici i hemiji i verujem da će naredne godine, kada bude polagao malu maturu, ostvariti dobar uspeh i osvojiti visok broj bodova - objašnjava direktor OŠ „Miloš Crnjanski”.

Rami Aboudan kaže da bi želeo da, nakon završenog osmog razreda, upiše Gimnaziju.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 38
Pregleda: 9943
Povezane teme

migranti u subotici

osnovno obrazovanje

oš miloš crnjanski

deca migranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.