Komentara: 3
Pregleda: 2736

Rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti!

27.01.2024. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Karcinom grlića materice je bolest koja je izlečiva ukoliko se otkrije na vreme, poručuju ginekolozi u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice i dodaju da postoje veoma efikasne metode prevencije zahvaljujući kojima je moguće sprečiti nastanak bolesti, odnosno otkriti je u asimptomatskoj fazi.
Rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti!

Primarna prevencija podrazumeva sprovođenje zdravstveno-vaspitnog rada sa mladima o seksualnom ponašanju i mogućnostima zaštite, kao i vakcinaciju protiv HPV virusa koji je označen kao glavni izazivač karcinoma grlića materice.

Vakcina protiv HPV-a je najefikasnija ukoliko se primeni u mladom dobu, odnosno u periodu od 9 do 19 godina kada osobe još nisu stupile u seksualne odnose. Vakcina nije obavezna, ali je preporučena kod dečaka i devojica i distribuirana je u sve domove zdravlja od 2022. godine - podseća dr Nada Basara, specijalista ginekologije i akušerstva u subotičkom Domu zdravlja.

Rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti!Redovne godišnje posete ginekologu - ova mera prevencije je od neprocenjivog značaja za otkrivanje premalignih promena na grliću, odnosno displazija koje su stoprocentno izlečive.

Sekundarna prevencija podrazumeva otkrivanje bolesti u ranoj fazi i najznačajniji je takozvani Papanikolau test. U pitanju je jednostavan, jeftin, pouzdan i brz skrining test i preporuka je da se žena kontroliše jednom godišnje, odnosno češće ukoliko postoje medicinske indikacije - dodaje dr Basara - Prvi Papa bris potrebno je uzeti u roku od tri godine nakon stupanja u seksualne odnose. Zato preporučujemo devojkama da se negde do 21 godine jave na prvi ginekološki pregled. Tercijarna prevencija podrazumeva metode lečenja, u zavisnosti od stepena bolesti, hirurškim putem, zračenjem, hemioterapijom, kao i program rehabilitacije.

Rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti!

Ginekolozi podsećaju da su krvarenje, naročito posle odnosa, bolovi i pojačana sekrecija uvek razlog za vanrednu posetu ginekologu.

- Ovo je bolest koja prolazi kroz nekoliko faza, najvažnije je otkriti je u asimptomatskoj fazi, odnosno fazi u kojoj se javljaju premaligne lezije koja imaju sposobnost duge perzistencije, spore progresije godinama, pa čak i decenijama što nama ginekolozima daje mogućnost adekvatnog utvrđivanja, lečenja  sprečavanja maligne bolesti. Zato su redovne posete ginekologu ključne u prevenciji, jer se simptomi koje žena može primetiti javljaju tek u poodmakloj fazi - navodi sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 15 časova
Komentara: 3
Pregleda: 2736
Povezane teme

ginekologija

dom zdravlja subotica

rak grlića materice

ginekološki pregled

dispanzer za žene

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.