• Pregleda: 5624

Radovi u zoološkom vrtu na Paliću

Radovi u zoološkom vrtu na Paliću

Nakon potpisivanja ugovora sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, zoo vrtu su obezbeđena sredstva za renoviranje i rekonstrukciju postojećih objekata za smeštaj životinja. Trenutno su u toku radovi na slonari, bazenu za foke i volijeri za mrkog medveda.

Slonica Marta će dobiti uređeni zimski prostor sa vratima koja neće moći svojom snagom da izobliči,a uredićemo joj i spoljašnji ispust. Za sada radnici vredno rade na postavljenoj skeli a slonici je to toliko zanimljivo da im malo surlom gura kolica, mrda daske i pravi otiske u betonu, pa joj timaritelj Milan mora odvući pažnju na drugu stranu i biti sa njom svo vreme

Na drugom kraju vrta, bazen za foke je bio nekoliko nedelja potpuno suv. Beton je uglačan i ofarban, a ugrađen je i aeracioni sistem koji će doprineti dužoj bistrini vode. Za svo to vreme foke su bile smeštene u okruglu fontanu kod restorana gde su uživale. Vraćene su u stari – novi bazen tokom vikenda gde su mamile uzdahe posetilaca kojima je na suvom bilo veoma vruće. Radovi pored bazena se nastavljaju. Biće izgrađena nova mašinska kućica i sistem za filtraciju vode. Ovo su za posetioce nevidljivi ali veoma bitni elementi svakog sistema bazena, bilo da se radi o fokama, pingvinima, ribama ili sportskom kompleksu. Ujedno, to je i deo sistema koji najviše košta.

Osim na ova dva objekta, radovi su počeli na rekonstrukciji volijere gde su živeli makako majmuni, koja će u potpunosti biti adaptirana za smeštaj mrkih medveda te će u ovoj godini naš meda konačno dobiti adekvatan dom! U toku su radovi na isušivanju jezerceta, demoliranju stare ograde i kopanju temelja. Ako vreme dozvoli, za oko 3 meseca tamo će biti izgrađena pećina i ispust. Stari kavez će ostati kao neka vrsta spomenika i posetioci će moći zaviriti i videti kako je izgledalo biti zatvoren unutra.Radovi na rekonstrukciji su samo početak velikih promena u vrtu.

Nadamo se da će posetioci imati razumevanja za nešto narušen mir i ambijent jer će u budućnosti moći da uživaju ne samo oni već i životinje koje tu žive.

povezane teme

5
Marko Odgovori
Pohvala za radnike ZOO vrta na Paliću za sav trud koji ulažu jer verujem da finansijski nisu baš dobri a opet postižu velike rezultate. Svi ovi koji rade nešto mnogo manje značajnije traže velike pare, potroše ih i urade mnogo manje od vas koji to radite poluvolonterski, iz ljubavi, i uz minimalnu podršku budžeta!
Milan Odgovori
@Marko - A oni kao rade za dž, volonterski... ma nemojte biti smešni! Pa to je još jedno od partijskih opštinskih preduzeća...
Коле Odgovori
Свака част, биће јако лепо. Поздрав и све најбоље, срећан рад
balfasz Odgovori
Svaka cast!

Stvarno nam je lep vrt, a lepo je videti kako se sve obnavlja i kako se pojavljuju novi/renovirani objekti kao i novi stanari...

Jedno pitanjece, u poslednje vreme ne vidim leoparda koji je bio pored mede? Da li je negde izmesten, da se nije mozda nesto desilo?
mila Odgovori
odlicno, posebno me raduje sto ce meda napokon da ima bolji dom, nega mi je njavise bilo zao.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.