Komentara: 14
Pregleda: 5599

Radovi na proširenju Graničnog prelaza "Horgoš" u punom jeku

16.05.2022. u 15:13h
Izvor: Subotica.com
Radovi na proširenju Graničnog prelaza "Horgoš" u punom jeku

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji graničnog prelaza Horgoš, jednog od najopterećenijih i najfrekventnijih u zemlji, u punom su jeku, a kako će trajati i tokom turističke sezone,  nadležni pozivaju putnike da koriste druge granične prelaze.

- Prema najavi Ministarstva saobraćaja i infrastrukture, radovi na samom prelazu, kao i na prilaznim saobraćajnicama trajaće oko godinu i po dana, tako da bi preporuka bila da se kao alternativa korste drugi manji prelazi. Za putnički saobraćaj su to Kelebija, Đala, Horgoš II, Rabe, Bački Breg, Bački Vinogradi, Bajmok i Rastina, a za teretni Terminal Kelebija – saopštila je Uprava carine.

Treba imati u vidu da je prošle godine tokom letnje sezone (jun, jul i avgust), uprkos smanjenoj fluktuaciji usled pandemije, preko ovog graničnog prelaza u našu zemlju ušlo više od milion i po putnika, a izašlo oko 1,2 miliona ljudi. U istom periodu je preko Terminala Horgoš u zemlju ušlo više od 43.000 kamiona, a iz nje izašlo gotovo 40.000 teretnjaka.

Radovi na proširenju Graničnog prelaza "Horgoš" u punom jekuPovremeno zatvaranje pojedinih traka, već uslovljava duža zadržavanja u teretnom saobraćaju i stvaranje dužih kolona kamiona na izlazu iz zemlje, na šta granične službe ne mogu da utiču.

- Podsećamo da je trenutno stanje na prelazima moguće proveriti preko kamera AMSS, pa je savet, da se pre kretanja  na put obavezno informišete o situaciji na odabranom prelazu, jer se ona, naročito u vreme praznika i sezone godišnjih odmora, menja iz sata u sat – dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, pre dva meseca na GP Horgoš 1 na auto-putu počeli su radovi na dogradnji i rekonstrukciji ovog najfrekfetnijeg graničnog prelaza u našoj zemlji. Investiciju vrednu oko dve milijarde dinara realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kako je objašnjeno u projektu, prеdviđеna jе izgradnja dvе dodatnе saobraćajnе trakе za tеrеtna vozila, nova parking mеsta za tеrеtna, putnička i autobuska vozila, formiranjе dvе trakе za autobuski saobraćaj i dvе dodatnе trakе za putnički saobraćaj, kao i izgradnja novog tеrеtnog tеrminala i jеdna traka za vangabaritna vozila na izlazu iz zеmljе, funkcionalna prеnamеna i rеhabilitacija / rеkonstrukcija postojеćе kolovoznе konstrukcijе, postavljanjе novih kabina za kontrolu, izgradnja objеkata pratеćih sadržaja kao i javnog toalеta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5599

Povezane vesti

Povezane teme

granični prelaz horgoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.