• Pregleda: 13193

Radno vreme Javnih preduzeća i ustanova tokom državnog praznika Sretenja

U Srbiji se u subotu, nedelju, ali i ponedeljak praznuje državni praznik, Dan državnosti - Sretenje. Neradni dani su 15. i 16. februar 2014. godine (subota i nedelja), a u članu 3a Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji definisano je da ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. U skladu sa tim pojedine ustanove i javna preduzeća na nivou grada organizovali su svoj rad u neznanto izmenjenom režimu kroz dežurstva i skraćeno radno vreme.
Radno vreme Javnih preduzeća i ustanova tokom državnog praznika Sretenja

Državni praznik Republike Srbije je Sretenje - Dan državnosti Srbije, spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Serbije.

Sretenje - Dan državnosti Srbije zvaničeno se praznuje dva dana, 15. i 16. februara, ali po Zakonu ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana.

U skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u republici Srbiji pojedine ustanove i javna preduzeća na nivou grada organizovali su svoj rad u neznanto izmenjenom režimu kroz dežurstva i skraćeno radno vreme.

Svi maloprodajni objekti Trgoprometa, market Maxi i supermarketi Idea i Rodić, u subotu, nedelju i ponedeljak će raditi po uobičajenom radnom vremenu.

JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica u ponedeljak posluje neradno.

U Domu zdravlja Subotica biće organizovano dežurstvo u dane 15. i 17. februar na sledeći način: Služba za opštu medicinu - zdravstvena zaštita odraslih -  dežurstvo u trajanju od 24 sata biće organizovano u Službi za hitnu medicinsku pomoć, kao i u zdravstvenim stanicama u Bajmoku i Čantaviru, zatim Služba za zdravstvenu zaštitu žena i dece - obavljaće dežurstvo u Dečijem dispanzeru, Đure Đakovića 14, od 8 do 20 časova, a od 20 časova do ponoći  dežurstvo je u Službi hitne medicinske pomoć. Stomatološka služba za decu i odrasle dežurstvo će obavljati u zgradi Zubne poliklinike na Trgu žrtava fašizma 16, u vremenu od 7 – 13 časova.

Autobusi JP "Subotica-trans" će od subote, 15. februara, do ponedeljka, 17. februara saobraćati po nedeljnom redu vožnje. Autobusi na relaciji Subotica - Segedin će redovno saobraćati i u subotu i u ponedeljak.

Javno-komunalno preduzeće "Čistoća i zelenilo" u ponedeljak (17. februar) neće odnositi smeće iz domaćinstava, osim u Šupljaku, Hajdukovu i Bačkim Vinogradima.

Apoteke Subotica saopštilo je da će tokom tri dana obeležavanja Dana državnosti organizovati dežururstvo ogranka 1 koji se nalazi u prizemlju Gradske kuće i to od večeras (19;30h) do utorka u 7:30h. Dežurni će biti i ogranci u Čantaviru i Bajmoku, od 7 do 13 časova, a sutra će, u istom terminu, dežurati i apoteke kod Sinagoge i na Prozivci.

Pošte će u subotu i u ponedeljak biti zatvorene, osim pošte u megamarketu "Rodić", koja će raditi kao ovaj supermarket, kao i na graničnim prelazima koje će biti otvorene non stop.

Naplata i kontrola parkiranja od strane radnika JKP "Parking" 15. i 16. februara obavljaće se samo na Mlečnoj pijaci i oko Buvljaka, a 17. februara (ponedeljak) parkiranje na celoj teritoriji grada će biti besplatno. Odeljenje za reklamacije i blagajna neće raditi u subotu, nedelju i ponedeljak.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

20
IGI Odgovori
Шта славите у понедељак, какоо в ас није срамота нерадници.
zoran Odgovori
moj predlog je da drzavne firme ne rade cele nedelje,nek dobiju platu,ali ako nisu u firmi nit mogu da se kafendisu nit se moze krast,dupla korist za narod,ako neko zna nesto bolje cekamo
Antuntun Odgovori
Pa i danas je neki praznik, pardon dva, a izgleda da je ovaj sajt jedini na planeti koji to ne pominje.
Gledač Odgovori
Iz teksta:
JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica u ponedeljak posluje neradno.
Kako izgleda neradni posao?
:)
emkimke Odgovori
Pa jeste, kad jedino oni praznuju. Obocni smrtnici koji rade kod privatnika ni ne znaju sta je to praznik, a ako kojim slucajem i ne rade, za taj dan nece dobiti ni platu. Pa gospodo samo izvolite pa praznujte, vi to mozete.
pajo Odgovori
@Gledač
Sto se tice Vodovoda ona radi i ponedeljkom!Masinisti,laboratorija,radnici na intervencijama svi rade, smenski radnici takodje a kod vecih problema dolaze i ostali u preduzece za cega nedobijaju ama bas nista ali im treba posao!Jedino kancelariski neradnici odmaraju!
@emkimke
Mogao bi da svatis da radis kod Privatnika a ne za Privatnika!
A to sto je drzava usrana pa neproverava radna vremena i prijavljenost radnika!
Gledač Odgovori
@Pajo
Nemoj se ti na mene ljutiti. Znam ja da neko dežura ali nisam ja ovo izmislio. Da se ti istreseš tamo na nekog od kolega a ne na mene.
Ako smeš ;)
Btw i nije to čudno što neki rade jer i mi radimo i ne očekujem sažaljenje od nikog zbog toga.
stevan Odgovori
nama je gazda kazao :"u subotu se ne radi ali je ponedeljak radni dan".molim lepo , ko je ovde jaci ,drzava ili moj gazda?
Za koju drzavu da glasam na izborima? u ,stvari koji je moj izbor?
Srbistan Odgovori
Ko nas sta pita. Nema ni pomisli da se ne radi kako u subotu tako i u ponedeljak. Proglasite sve drzavne praznike za radne. Sta nam vredi svakako?
S2 Odgovori
Gledač, informacija koju pominjete ("JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica u ponedeljak posluje neradno.") nije sasvim tačna. Vodovod i kanalizacija je javno komunalno preduzeće koje, htelo ili ne, mora raditi 24 časa dnevno, 365 dana u godini, jer ga obavezuju odredbe opštinske odluke o vodosnabdevanju. Prostim rečima: radiće sve dežurne službe, kako u proizvodnji vode, distribuciji, pa do prečistača. To je režim kako se radi i vikendom. Jedino što u ponedeljak neće raditi su prateće službe i blagajna. IGI, za vašu informaciju, slavi se dan državnosti Republike Srbije, i to još od 2006. Kako pada u neradni dan, po zakonu se slavi prvi sledeći radni dan, a to je ponedeljak, 17. februar. Nemojte nazivati neradnikom onoga o čijem radu nemate blagog pojma.
savest Odgovori
Ne razumem stav da ako je državni praznik, privatnik može da radi. Ako je praznik, onda bi trebalo angažovati inspekcijsku službu, te vlasnike prvatnih radnji kazniti ukoliko rade. Ili svi, ili niko! Osim toga onima koji moraju da rade zbog funkcionisanja grada, dati uvećanu zaradu koja je zakonom propisana. Sve lepo piše u zakonu. U ostalom, imamo gradsku vlast koja se, očigledno kad joj odgovara, poziva na zakon, i dobar joj je Beograd, a kada oni nešto moraju da učine, kriv joj je Beograd. Manite se igrarija, i shvatite, ovi gradjani nisu mala deca da im se pričaju bajke (barem mislim). Učinite nešto za ovaj grad i ljude, data vam je otvorena mogućnost od strane države (postali smo grad). Vi samo znate propisivati namete i uzimati pare, a sve pod okriljem Beograda. Da nije Beograd, bio bi Novi Sad, samo daj pare! Fuj!
Dzoni Odgovori
Što se uvek žale ovi što igrom slučaja rade kod privatnika? Pa sami ste izabrali da tu radite i od starta ste znali da neće biti praznika.
savest Odgovori
"DŽONI", da li stvarno smatraš da smo imali mogućnost da biramo da li ćemo raditi kod privatnika, ili ne??? Nemamo porodične, stranačke niti bilo kakve druge veze, samo svoju diplomu i rad, ali i godine. Da li stvarno misliš da bi neko iz čista mira i savesti (ukoliko neko ne zna šta je savest, a u ovom gradu ih ima jako mnogo, neka pogleda na sajtu, ukoliko zna da se služi kompjuterom, a ne vezama) od dve mogućnosti: državni posao ili posao kod privatnika, odlučio da bude kod privatnika?????? Planeta Zemlja zove Džonija....over...
malo istorije Odgovori
Iz Sretenjskog ustava 1835. :

Čl. 118. Kako rob stupi na srbsku zemlju, od onoga časa postaje slobodnim, ili ga ko doveo u Serbiju, ili sam u nju pobjegao. Srbinu slobodno je roba kupiti no ne i prodati.
Gledač Odgovori
@S2
A da pročitate vest?
Meni je smešan taj jezik kojim se koriste. Kako ste se uvredili vi što radite u Vodovodu :)
Kao što rekoh ja znam da neko tamo radi. Sad ti shvati kako hoćeš. Ali nemoj na mene da frkćete ni ti ni kolega tvoj. Saopštenje je smešno a ti cimni PRa ako smeš :P
vesna Odgovori
Pa i u drugim zemljama postoje privatnici ali u tim zemljama se slave i postuju drzavni praznici i nema razlike da li je to drzavna ili privatna institucija...to je nasa sramota za zemlju u kojoj zivimo....gadimi se svaki praznik jer samo drzavne institucije praznuju i naravno oni koji u toku godine strajkuju....sramota me i stidim se sto sam srpkinja i sto zivim u takvoj drzavi gde najmanje praznike postuju Srbi...sada se kajem sto nisam ostala u Nemackoj gde sam i rodjena jer postovanja vise ima tamo nego u mojoj zemlji....
Sabanovic Odgovori
hohohoho gde ste SuboTCani xaxaxa, palanka je nasa :)
Milan Odgovori
Nije problem u državnim praznicima, mislim da Srbija ima broj na nivou ostalih zemalja Evrope. Problem je što se ti praznici ne poštuju od strane privatnog sektora, pa čak posredno to je i nepoštovanje i ruganje ovoj zemlji koja je naša (kakva god da je). Problem je i što ta naša država to dozvoljava jer da postoji bilo kakva inspekcijska kontrola privatnici bi poštovali državne praznike i samim tim radnici kod privatnika ne bi se osećali kao sada - da su građani drugog reda.
ffilozoff Odgovori
Sretenjski USTAV su uspostavili Karadjordjevici, protivnici Milosa Obrenovica 17.2.1835.(ustav napisao Davidovic na ugled francuskog i belgijskog ustava)- USTAV je suspendovan 17.3.1835. od strane Rusije,Austrije i Turske(velesile)!!!! ZNACI, USTAV JE TRAJAO 1 MESEC!!! Mi sad Slavimo TO kao Dan drzavnosti??? OBRENOVIC je posle propasti 1. ustanka ostao u knezevini(svi se razbezali),i BIO na celu 2.ustanka,ali nisu ga voleli Karadjordjevici!!!!! ZAKLJUCAK svega je da je KNJAZ MILOS,morao biti skinut u svakom pogledu od Karadjordjevica jer je narodu zelio napredak!!!!! Srbija za vreme OBRENOVICA je izvozila svinje u Austriju i goveda u Tursku,ali neko je bio ljubomoran(Neodoljivo me podseca na blisku proslost)?? HTEO SAm to da kazem da u SRBIJI se stalno sve svodi na jedno prezime???? Pa OBRENOVIC je vise uradio za Srbiju nego iko!!!(ozivio poljoprivredu,stocarstvo,kulturu(viljuska),prijateljstvo,studente skolovao u svetu,...)REFORME u Srbiji neko ne zeli,a to je "glupi"NAROD koji slusa pogresne vladare!!!!!
ffilozoff Odgovori
P.S. u Srbiji, kad je neko uspesan,pametan proglasava se za izdajicu ili spijuna,pa su pricali da je Vuk Stefanovic Karadzic nemacki spijun jer radi u Nemackoj,a Tesla americki spijun... Tako se vekovima narod zaglupljivao jer vladarima nije odgovaralo da ima inteligenciju-to je bilo za vreme ustanaka,za vreme kraljevine,za vreme tita,a kako VIDIM i sad...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.